Hirdetés
Archivum

Jön az elõdöntõk napja a Magyar Kupában:

:

Hirdetés

Csütörtökön az elõdöntõkkel folytatódik a COOP Nõi Magyar Kupa Miskolcon. Ismétlõdnek a tavalyi párosítások, de a 2015-ös kiírásnál valamivel jobb, élesebb meccsekben reménykedhetünk.

Írta: Nagy Norbert

Mielõtt rátérnénk a második nap beharangozójára érdemes még néhány gondolattal visszatérni a negyeddöntõkhöz. A játéknap elsõ meccsén a DVTK a második negyed hajrájától kezdve úgy játszott, ahogy egy hazai pályán szereplõ trónkövetelõnek kell. A meccs alatt és utána is sokszor szóba kerültek a játékpercek, de ezen a téren sem lehet hiányérzete a miskolci szurkolóknak. Egy válogatott szünet után erre a 20-25 percre a kulcsembereknek szükségük volt és azt is el kell mondani, hogy a második félidõ nem lett egy különösebben fizikális játékrész. Az erõbeosztás akár az MK-t, akár már a jövõ heti Európa Kupát nézve, a látottak alapján nem okozhat gondot. Emellett nem lehet elég alkalommal a miskolci közönséget méltatni, hogy a lehetetlen idõpont ellenére szép számmal látogattak ki a meccsre. Ez a jelenlegi élvonalbeli mezõnyben példátlan.

A program a játéknap legizgalmasabb meccsével folytatódott, amikor a Gyõr utolsó másodperces találattal verte a Szekszárdot. A tegnapi beszámolónk egy kicsit elnézõ volt. Markánsabban is lehet fogalmazni annál: tavasszal érmekben reménykedõ csapat nem engedheti meg magának, hogy 46-31-rõl egy kupameccsen ilyen nehéz helyzetbe kerüljön. Gyõri részrõl mindenképpen pontosabb játékra, nagyobb koncentrációra van szükség a folytatásban és vélhetõen ezzel nem is lesz probléma. Különösen Chaney játékát nézve még van tartalék ebben a keretben. A szekszárdi gárdán egyre jobban érzõdik Zeljko Djokic munkája. Ugyanakkor azt a lépést, ami egy ilyen kiélezett rangadó megnyeréséhez szükséges, még mindig nem tette meg a csapatuk és ez a legkomolyabb feladat az élmezõny elérése felé.

A harmadik negyeddöntõben a PINKK legyõzte a Ceglédet. Hasonló összecsapás volt, mint a Gyõré. Itt is akadt egy rövid periódus, amikor hamarabb is le lehetett volna zárni a meccset. Ez nem történt meg és a Cegléd nyílttá tudta a tenni a végjátékot. Az most is jól látszódott, amikor Maksimovic és Skoric tud érvényesülni, akkor a Cegléd bárkit képes megszorongatni, ugyanis a magyar magban az élmezõny végén, középmezõny elején nagy különbségek nincsenek. A PINKK most azt az arcát mutatta, amikor pontokat tekintve a magyar játékosok kevesebbet vállaltak, viszont három légióstól jött extra és ezzel a végjátékot végig kézben tartották. Ha kiemeltük a miskolci szurkolókat, akkor ki kell emelni a pécsieket, akik a nagy távolság ellenére jöttek buzdítani a csapatukat és érkeztek páran Ceglédrõl is, így ezen a negyeddöntõn is meccshangulat uralkodott. Még azt is kötelességünk hozzátenni, ha errõl a találkozóról írunk, hogy a lefújás után a Cegléd rávezettette óvási szándékát a jegyzõkönyvre. Nagyon helyesen azonban ezt el is utasították.

A program a címvédõ Sopron és a PEAC összecsapásával zárult. Ez a mérkõzés már kapott országos TV-közvetítést, mely ezen a linken vissza is nézhetõ. Nem ütközött komoly ellenállásba a Sopron, de azt meg lehet állapítani, hogy a céloknak megfelelõen össze van rakva ez a keret. Peters személyében egy komoly játékintelligenciával rendelkezõ centert ismertünk meg, aki az idei magyar mezõnyben jól fog tudni érvényesülni. Hogy aztán valóban hol tart a Sopron, az a torna további mérkõzésein fog kiderülni. A PEAC teljesítményérõl nehéz írni, ezen a szinten ilyen leolvadást nagyon ritkán látunk. Lehetne élesen fogalmazni, de vélemény formáláshoz ott kellett volna lenni a felkészülés során és látni kellett volna, hogy mi volt az az elvégzett munka, aminek a kifutása ez a produkció lett. Azért is érdekes ez a helyzet, mert a kupa lélektana ellentétes azzal, amit láttunk. Egy kupában mindig azt tapasztaljuk, hogy az alacsonyabban rangsorolt csapat, amíg az ereje engedi (lásd: ZTE-DVTK elsõ félidõ) megpróbál kapaszkodni, mert egy meccsen bármi megtörténhet. Itt pedig már az elsõ percekben az látszódott a PEAC testbeszédén, hogy a továbbjutás elment.

Ilyen elõzmények után jönnek csütörtökön az elõdöntõk. 17 órától kezd az Aluinvent DVTK és a CMB Cargo UNI Gyõr. A miskolci csapatnak az elsõ igazi erõpróba lesz ez a következõ 10 nap nagy feladatait megelõzõen. A két csapat nem olyan régen, február 9-én játszott bajnokit és azóta már egyik keret sem változott. Bár természetesen Miskolcon Hodges beépítése haladt. Akkor a DVTK 60-49-es sikert ünnepelhetett. 38-28-ra nyerte a lepattanócsatát Maikel Lopez együttese, de az akkori nagy menetelés fáradtsága a dobáspontosságon és a 22 eladott labdán is érzõdött. Ott elsõsorban a gyõrieknek a hiányérzetet az adta, hogy õk sem tudtak pontosabbak lenni, pedig akár több is lehetett volna szempontjukból abban az estében. Az elsõ nap alapján úgy tûnik, hogy a DVTK valamivel jobb formában van. Ugyanakkor a Gyõr-Szekszárd negyeddöntõn azt is érezni lehetett, hogy van tartalék a Völgyi Péter együttesében és ha kijön a lépés, akkor bárkit meg tud szorongatni.

19 óra 30 perctõl jön a nyolcas döntõ második Sopron-Pécs csatája. Én azért maradnék ennél a megfogalmazásnál. Itt a két csapat egymás elleni meccseibõl nem szabad olyan következtetéseket levonni, mint az elõzõ párosításban. Október végén játszották azt az egylabdás rangadót, ahol az utolsó három másodpercben kétszer változott a vezetõ csapat kiléte. Végül Drammeh megnyerte a mérkõzést a PINKK-nek. Azóta azonban átalakultak a keretek. A februári rangadón visszavágott a Sopron és 10 ponttal gyõzött. Azt megelõzõen esett ki a soproni keretbõl Halvarsson és akkor játszotta elsõ meccsét visszatérése után Honti Kata, míg a PINKK-nél sérült volt Drammeh és Babkina játékengedélye még nem érkezett meg. Így ennek a találkozónak a statisztikája sem árul el sokat. A soproni keret erõsebbnek tûnik, több variációs lehetõsége van Sterbenz Lászlónak és ez a játékosállomány egy szoros szituációban is több megoldást kínál. Ugyanazt lehet írni, mint az elõzõ párosításban a Gyõr esetében. Itt is az alacsonyabban rangsorolt csapaton múlik, hogy láthatunk-e éles meccset. A PINKK-nek nyilván arra kell figyelnie, hogy az Európa Kupa találkozóival ellentétben ne kerüljön már az elsõ negyedben nagy hátrányba és inkább játékban a Gyõr, illetve a DVTK elleni sikerek köszönjenek vissza, amikor jobban megoszlottak a terhek támadásban. Azt nehéz elképzelni, hogy 26 órán belül ismét összejön a három kiemelkedõen eredményes légiósnak 60 pont egy meccsen.

Hirdetés