Hirdetés
Archivum

Jön az újabb UConn – Notre Dame klasszikus:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra hajnali 3 órától Tampában az NCAA Divíziós I-es Nõi Kosárlabda Bajnokságában a Final Four második elõdöntõje alkalmával a UConn és a Notre Dame csap össze. Az egyetemi nõi kosárlabdázás újabb klasszikusára készülhetünk.

Fotó: NCAA

Fotó: NCAA

A mezõnyt nézve a UConn immár 20. alkalommal vehet részt a négyes döntõn. Ráadásul sorozatban 12. alkalommal vannak ott Geno Auriemma tanítványai, ami vélhetõen utolérhetetlen rekord. A Notre Dame kilencedik részvételére készülhet. A két gárda között ez már a történelmi 50. derbi lesz. Az eddigi eredményeket nézve nyomasztónak mondható a UConn fölénye, hiszen 37 meccset õk nyertek. Ugyanakkor a képet erõteljesen árnyalja, hogy a Final Four-ok alkalmával lejátszott hét találkozót nézve már a jelenleg is címvédõ Notre Dame vezet 4-3-ra. Legutóbb tavaly az elõdöntõben hosszabbítás után Arike Ogunbowale dudaszós találatával diadalmaskodtak.

Ez az a párosítás az Egyesült Államokban a nõi kosárlabdát tekintve, ami mindent visz. Fentebb már kiemeltük a statisztikákat. A tavalyi Final Four óta idén is találkozott a UConn és a Notre. December elején a vártnál simábban nyert a UConn 89-71-re. Ugyanakkor Geno Auriemma gárdája  általánosságban mégsem dominált úgy az idei szezonban, mint tette azt korábban. Több vereség is becsúszott és hosszú idõ után elõször saját régiójukban mindössze második kiemelést kaptak. Nem is tekinthetõek elsõszámú favoritnak. Ettõl függetlenül egy olyan csapatot, ahol a 21 pontot átlagoló Napheesa Collier és a korszakos zseninek tekinthetõ Katie Lou Samuelson szerepel, nem lehet leírni. Biztosak lehetünk benne, hogy mind a ketten gyõzelemmel akarják lezárni az egyetemi karrierjüket. Jól mutatna a végzõs évük végén, profi szárnybontogatásaik elején, hogy 2016 után ismét bajnoki címhez segítették a UConn-t.

A Notre Dame címvédõként érkezik a Final Four-ra. Nehéz jelzõket találni a csapatukra. Olyan sebességgel, pontossággal játszanak és teszik ezt 89.1 pontot átlagolva, hogy azzal nehéz versenyezni. A Marina Mabrey (12.5 pontátlag), Jackie Young (15.1), Brianna Turner (14.4), Jessica Shepard (16.8) és Arike Ogunbowale (21.5) alkotta soruk az NCAA nõi kosaras történetének legponterõsebb kezdõje. Február 7. óta, a Miami-tól elszenvedett vereségük óta felfelé ívelõ formát mutatnak. A régiós döntõben a Stanford legyõzésekor pedig azt is megmutatták, hogy a csapatuk milyen ritmusváltásra képes egy meccsen belül. A félidei 33-26-os hátrány után 58-35 arányban átgázoltak a második 20 percben a riválisukon. Minden esélyük adott a címvédésre.

Fotó: NCAA

Fotó: NCAA

Hirdetés