Hirdetés
Nagyvilág

Jönnek a világbajnokság elődöntői:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken délelőtt rendezik a 2022-es női kosárlabda világbajnokság elődöntőit.

9 órától Kanada és a címvédő USA méri össze az erejét. Kanada Puerto Rico gárdáját győzte le a negyeddöntőben. Korábban kiemeltük, hogy védekezésben rengeteget lépett előre a csapatuk és ez csütörtökön is meglátszott. 60 ponton tartották riválisukat (átlagban is 60.2 pontot kapnak meccsenként). Ismét elérték legalább a nyolc szerzett labdát, ami szintén megfelel az átlaguknak. Ki kell emelni a 15 támadólepattanót, illetve a 18 második esélyből elért pontot. Kanada ugyanis a mezőny harmadik legjobban lepattanózó csapata. USA ellen hatványozottan szükség lesz ezekre az erényekre, hiszen toronymagasan kiemelkedik ezúttal is a mezőnyből az Egyesült Államok válogatottja.

Nehéz azt meglátni, hogy ki és milyen körülmények között tudná legyőzni a címvédőt. Szerbia megmutatta a negyeddöntőben, hogy a jó kezdés, kellő keménység egy-egy szorosabb negyedet hozhat. Úgy nyert 88-55-re USA, hogy az első etap végén még csak 25-23-ra vezettek. A szerbek 42%-os mezőnymutatón tartották a címvédőt és 10 szerzett labdája is volt az Európa-bajnoknak. Egy pillanatig nem adták fel és Kanadától is hasonlóra számíthatunk. Az Egyesült Államok helyzetét Kahleah Copper kiválása nehezíti, akit pénteken biztosan nem láthatunk. Nyilván az elődöntőben egy plusz döntési helyzetet hoz az, hogy a finálé mellett a bronzcsata az egyetlen helyosztó, amit lejátszanak a világbajnokságon. Kanadának egy éremszerzés óriási siker lenne. Érdekes lesz figyelni, hogy eljön-e az a pillanat, amikor ezt is figyelembe veszi a stábjuk.

11 óra 30 perctől jön a második elődöntő, mely a házigazda Ausztrália és Kína csatája lesz. Kínát hosszasan méltattuk a negyeddöntők előzetesében is. Ők vívták a címvédővel a legszorosabb mérkőzést. Mindössze 14 ponttal kaptak ki USA-tól a csoportkörben és gyakorlatilag minden mutatóban a másodikak mögöttük. Sok lábon álló, elképesztően jó szerkezetű gárda, melynek játéka egyre inkább kiteljesedik. Nagyon erősek a palánkok alatt. Franciaország negyeddöntőbeli legyőzésekor második esélyből is 17 pontjuk született. Veszélyesek távolról is, csütörtökön 41%-kal dobtak 10 triplát. Ezekre a tényezőkre szükség lesz Ausztrália ellen is.

A házigazda az Emma Meesseman kiválása után elbizonytalanodott Belgiumot magabiztosan verte a nyolc között. Ha már sérültek, fontos, hogy Bec Allen pár percet tudott játszani. Nem lenne meglepő, ha az utolsó két napon újra nagyobb szerepet kapna. Közel 50%-os lett az ausztrál mezőnymutató csütörtökön. Árulkodó adat, hogy a 86 pontjukból 45 a padról jött. Ez a keret mélységét dicséri és azt, hogy nem kellett agyonhajtani az alapcsapatot. A 34 mezőnykosarukra 27 gólpassz jutott, ami a csapatteljesítményt hűen tükrözi. A szempontjukból rossz emlékű tokiói olimpiához képest talán ebben léptek előre a legtöbbet. Egy irányba evez mindenki. Igaz, ez egy hazai világversenyen el is várható. Talán nincs annyi opciója az ausztráloknak, mint a kínaiaknak és szempontjukból az eladott labdákra mindig oda kell figyelni. A négy elődöntős közül átlagban Ausztrália adta el a legtöbb labdát eddig, ami itt nagy hátrány lehet. Sokáig sorolhatnánk még a statisztikát, de ez egy világbajnoki elődöntő. Itt már sok egyéb tényező is közrejátszik.  Többek között a nemzetközi rutin és abban a hazaiak mindenképpen erősebbek.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Linkek élő eseménykövetéshez: Világbajnokság 2022, elődöntők

Hirdetés