Hirdetés
Archivum

Jönnek az elõdöntõk a WNBA-ben



:

:

Hirdetés

Szerdáról csütörtökre virradóra megkezdõdnek az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó elõdöntõ párharcok a WNBA-ben. Nézzük, hogy mi várható a Phoenix Mercury (8.) – Minnesota Lynx (1.) és a Chicago Sky (4.) – Los Angeles Sparks (2.) párosításokban.


Phoenix Mercury (8.) – Minnesota Lynx (1.)

Ez a WNBA egy klasszikus párosítása. A régi lebonyolításban az elmúlt négy évben ezen két gárda vívta a Nyugati Fõcsoport döntõjét. Emellett a jelenlegi mezõnybõl a WNBA két legeredményesebb klubjáról beszélünk. Mindkét csapat háromszoros bajnok. Az alapszakaszt nagy fölénnyel megnyerõ és bombaerõs kerettel rendelkezõ Minnesota Lynx azért küzd, hogy a Los Angeles Sparks 2001-es és 2002-es bajnoki címe után ismét legyen címvédés a WNBA-ben. A mezõny kiegyenlítettsége miatt a tengerentúlon rettenetesen nehéz egymást követõ két évben felérni a csúcsra, de ha valakinek, akkor ennek a Lynx-nek sikerülhet. Ezen elõdöntõ párharc esélyeseinek tekinthetõek.

A két gárda teljesen ellentétes utat járt be idén. A Lynx a szezon elejétõl kezdve rendkívül stabil, a 28 gyõzelem mellett mindössze 6 vereséggel lehozott alapszakasz a nyugati csapatok között rekordnak számít. Ebben a nagy menetelésben a Phoenix Mercury elleni mind a három meccsüket megnyerték. Igaz, ezeket a szezon elsõ hónapjában vívták. A Lynx esetében a fölényüket az adja, hogy a WNBA szintjén is kiemelkedõen mély a keretük. Elég annyit mondani, hogy négy olimpiai aranyérmes játékosuk (Maya Moore, Lindsay Whalen, Sylvia Fowles, Seimone Augustus) van. A Mercury eközben nem futott igazán jó szezont, aztán eljött a rájátszás és két idegenbeli gyõzelmet arattak. Minden szakíró azt emeli ki, hogy egy olyan rutinos keretnél, mint a phoenix-i, nem szabad az alapszakasznak túlzott jelentõséget tulajdonítani. Ez egy bajnoki címre alkalmas csapat, amelyik Diana Taurasi vezérletével nyomás alatt elképesztõen jól tud teljesíteni.

Chicago Sky (4.) – Los Angeles Sparks (2.)

Nehéz felvezetni ezt a párharcot, hiszen egyik csapat esetében sem ideálisak az elõzmények. A Los Angeles Sparks végül 26 gyõzelemmel és 8 vereséggel lett második az alapszakaszban. Ami kiváló eredmény lenne, ha nem tudnánk: azzal együtt érték el ezt a mutatót, hogy az olimpiai szünet megtörte a lendületüket. Azóta 5 gyõzelem és 5 vereség a mérlegük, átlagban 10 ponttal szereztek kevesebbet meccsenként, mint a szünet elõtt. A Sky ezzel szemben az utolsó 10 meccsébõl hetet megnyert és mindössze hármat veszített el. A sikereik értékét növeli, hogy az utolsó öt fellépésük alkalmával a sérült Elena Delle Donne nélkül voltak kénytelenek szerepelni.

A Sky-nál a tavalyi MVP pótlását tökéletesen megoldották a rájátszás elõzõ körében. Úgy verték 108-98-ra az Atlanta Dream alakulatát, hogy szinte mindenki a keretükbõl extrát hozott támadásban. Courtney Vandersloot (21 pont, 13 gólpassz) és Jessica Breland (20 pont) szezoncsúcsot ért el a szerzett pontokat tekintve, de az egyaránt 16 egységig jutó Tamera Young és Cappie Pondexter is extra volt. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy a továbbra is sérült Elena Delle Donne hiányában lehetnének esélyeik egy ilyen többmeccses párharcban. A friss MVP Nneka Ogwumike és Candice Parker olyan minõséget ad a Los Angeles-i keretnek, ami a kisebb hullámvölgy ellenére esélyessé teszi õket. A két csapat egymás elleni idei három meccsét a Sparks nyerte, méghozzá átlagban 12 ponttal. Mindhárom összecsapáson kétszámjegyû különbség alakult ki.


Az elõdöntõk menetrendje magyar idõ szerint



Szeptember 29., csütörtök
02:00 Phoenix Mercury (8.) – Minnesota Lynx (1.)
04:00 Chicago Sky (4.) – Los Angeles Sparks (2.)



Október 1., szombat
02:00 Phoenix Mercury (8.) – Minnesota Lynx (1.)
04:00 Chicago Sky (4.) – Los Angeles Sparks (2.)



Október 2., vasárnap
21:00 Minnesota Lynx (1.) – Phoenix Mercury (8.)
23:00 Los Angeles Sparks (2.) – Chicago Sky (4.)



Ha szükséges (kezdési idõpontok késõbb kerülnek meghatározásra)



Október 5., szerda
Minnesota Lynx (1.) – Phoenix Mercury (8.)
Los Angeles Sparks (2.) – Chicago Sky (4.)

Október 8., péntek
Phoenix Mercury (8.) – Minnesota Lynx (1.)
Chicago Sky (4.) – Los Angeles Sparks (2.)

Hirdetés