Hirdetés
Archivum

Jönnek az elõdöntõk az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Szombaton este rendezik a Portugáliában zajló U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon az elõdöntõket. Rövid beharangozónk a Spanyolország – Oroszország és a Szerbia – Olaszország mérkõzésekhez.

Azok számára, akik semlegesként követik a tornát, a legjobban várt mérkõzés a Spanyolország – Oroszország elõdöntõ. A két csapatot elõzetesen is az Európa-bajnokság két legerõsebb gárdájának tekintette minden szakember és ezt a tornán igazolták is. A címvédõ spanyolok hagyományosan bombaerõsek ebben a korosztályban és Laura Quevedo személyében van egy olyan játékosuk, akinek kikövezett útja van ahhoz, hogy a következõ 8-10 évben valóban meghatározója legyen a spanyol nõi kosárlabdának. Ugyanez igaz az oroszoknál a Kolosovskaia-Musina kettõsre, akik szintén alappillérei lehetnek a jövõ orosz válogatottjainak. A két csapat nem csak a tehetségekben, hanem taktikai érettségben, fizikai felkészültségben is kiemelkedik a mezõnybõl. Két teljesen ellentétes iskola találkozik, a spanyolokat gyors mozgás, sok futás, bátor távoli vállalások jellemzik. Az orosz csapat ezzel szemben bátran épít arra, hogy magas posztokon a festékbõl kerül elõnybe. Döbbenetes adat, hogy mindkét csapatnál a kispad 59 pontot átlagol. Gyakorlatilag ugyanannyit tesznek a közösbe, mint a kezdõk. Természetesen ezt mindig torzítják a kiütéses gyõzelmek gyengébb csapatok ellen, de ettõl függetlenül árulkodó számok ezek.

A másik ágon Szerbia és Olaszország mérkõzik. A szerbek okozták a torna eddigi legnagyobb meglepetését Franciaország kiejtésével. Lelkesen és taktikusan játszott a szerb csapat. Ügyesen használták ki az idei francia válogatott egyetlen igazi gyengését, hogy minden meccsükön volt 5-6 perc totális üresjáratuk. Igaz, hogy utána fordítottak a gallok, de ez sokat kivett a francia lányokból. A tartás, az akaraterõ pedig hatalmas ebben a szerb csapatban. Az azonban nagy kérdés, hogy ez egy elõdöntõben elég-e. Az olaszoknál több a klasszis, Cecilia Zandalasini MVP-közeli teljesítménynél tart, de mellette Tagliamento és Pan teljesítményét is ki kell emelni. Ugyanakkor az olaszok is majdnem megégtek pénteken, amikor Lettország 11 pontos elõnnyel várta a negyedik negyedet ellenük. A helyszíni elemzések az olaszok esetében a mindössze 27.6%-os triplamutatóra és a riválisoktól elmaradó lepattanózásra hívják fel a figyelmet. Mindkét válogatott nagy esély kapujában ezzel a sorsolással, kiélezett csatára van kilátás.
 

Elõdöntõk – július 16., szombat
Spanyolország – Oroszország 19:30
Szerbia – Olaszország 21:45

Hirdetés