Hirdetés
Archivum

Jönnek az olimpiai elõdöntõk:

:

Hirdetés

Csütörtökön este kerül sor az olimpiai nõi kosárlabda tornán az elõdöntõkre. 20 órától rendezik a Spanyolország – Szerbia találkozót, majd éjféltõl jön az Egyesült Államok és Franciaország összecsapása.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A spanyol-szerb elõdöntõ abból a szempontból is pikáns, hogy a két csapat az olimpiai torna elsõ fordulójában már összemérte az erejét és akkor szoros végjátékban a spanyolok ünnepelhettek gyõzelmet. Látva azt a találkozót elmondható, hogy az egy tipikus nyitómeccs volt mindkét együttes számára. Sok apró pontatlansággal tarkítva. A spanyolok palánk alatti fölénye döntött. Nyerték a lepattanókért zajló csatát 47-35-re, ezen belül is leszedtek 18 támadólepattanót. A második esélybõl is összehoztak 15 pontot. Mivel gyakorlatilag nem voltak tripláik a szerbeknek, 15-bõl mindössze 3 ment be, így semmivel nem tudták ellensúlyozni a magas posztokon mutatkozó hátrányukat.

Amikor két válogatott egy nagy tornán belül kétszer is találkozik, ritka, hogy ugyanolyan forgatókönyv szerint alakul a második meccs, mint az elsõ. A szerb válogatott elsõsorban támadásban tudott elõrébb lépni a torna elsõ két-három találkozójához képest. Azóta a festékbõl és a tripláikból is több pontjuk jön. A spanyolok egy vereséggel jutottak el a négy közé, de a törökök ellen igencsak rezgett a léc a negyeddöntõben. Belsõ posztokon egyértelmûen hátrányba kerültek Yilmaz és Sanders extra egyéni teljesítménye miatt. Érzõdött Sancho Lyttle hiánya, függetlenül attól, hogy Astou Ndour extra tornát hoz és a statisztika alapján a csapat leghatékonyabb játékosa. A spanyol csapatnál összességében kiemelkedõ versenyzõk vannak, akik extra egyéni képességeikkel bármikor el tudnak dönteni egy ilyen szintû meccset. Ezért lehet az a vegyes érzésünk, hogy játékban nem lehengerlõ ez a torna a részükrõl, miközben eredményekben nagyon rendben van.
 

A másik elõdöntõben megismétlõdik a 2012-es londoni döntõ párosítása. Nehéz mit mondani erre a mérkõzésre, hiszen minden alkalommal, amikor az Egyesült Államok válogatottja pályára lép, hatalmas esélyes. Ugyanakkor Franciaország volt az utolsó, amelyik le tudta gyõzni Geno Auriemma válogatottját. Igaz, az egy párizsi felkészülési meccs volt 2014-ben, de mégis van egy ilyen élményük is a galloknak. Az amerikaiak ellen egy jó félidõt már sokan játszottak az olimpián, legutóbb ez a japánoknak jött ez össze a negyeddöntõben, de az igazán nagy kérdés, hogy fizikálisan miként lehet átvészelni a harmadik negyedet.

Az amerikaiaknál volt egy sérülés a japánok elleni negyeddöntõben, de Sue Bird térde rendben van. A szerdai szünnapon MRI vizsgálatot végeztek nála és az ugyan kisebb elváltozást mutatott ki, de nincs kizárva a játéka a folytatásban. A francia csapatnál is egy irányító sérülése került a középpontba még a torna elõtt, de Celine Dumerc kiválása ellenére eljutottak idáig. Ebben nagy a szerepe Olivia Epoupának, aki kiváló munkát végez irányítóként. A Kanada elleni siker okát elsõsorban a védekezésben látják. Amikor 13 pontos hátrányba kerültek, a második negyed közepétõl rendezték a védekezésüket és ezzel sikerült eladott labdákra kényszeríteniük Kanadát. A franciák Delaware-ben játszottak nyáron edzõmeccset az Egyesült Államokkal. Egy félidõn át akkor is remekül mûködött a védekezés, mindössze 32-31-re vezettek az amerikaiak, de ezt követõen elfáradt az európai gárda.

Hirdetés