Hirdetés
Utánpótlás

Josepovits Kinga megérett arra, hogy az U18-as Eb-n bizonyítson:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Az U16-os leány kosárlabdázók legnagyobb hazai reménysége, Josepovits Kinga idén nyáron nem a saját korosztályában, a hazai rendezésű U16-os Eb-n fog szerepelni, hanem az idősebbek, az U18-asok Európa-bajnokságán. A döntés hátteréről Székely Norbertet, a szövetség (MKOSZ) leányutánpótlásért felelős szakmai koordinátorát kérdezte az Utanpótlássport.

A nyári korosztályos Európa-bajnokságra készülő U18-as leány kosárlabda-válogatott négy magabiztos győzelemmel megnyerte a soproni felkészülési tornát. Az esemény legjobb játékosának Josepovits Kingát választották meg. Az NKA Pécs 16 éves magasembere első alkalommal szerepelt a két évvel idősebbek válogatottjában, és rögtön remek teljesítménnyel is vétette észre magát. Mostanra pedig világossá vált, hogy Josepovitsot a nyáron a matosinhosi U18-as Európa-bajnokságon láthatjuk, és a tervek szerint kihagyja a saját korosztályának kontinenstornáját, a miskolci U16-os Eb-t.

„Alapvetően azt valljuk, hogy lehetőleg minden játékos a saját korosztályában szerepeljen az utánpótlás-világversenyeken, hiszen a lányok ott tudják leginkább kibontakoztatni a képességeiket, és az a legjobb fejlődési terep számukra. Ugyanakkor akadnak különleges esetek – mondta Székely Norbert, a hazai szövetség (MKOSZ) leányutánpótlásért felelős szakmai koordinátora az Utánpótlássportnak. – Fontos, hogy akik valóban kiemelkedő képességű tehetségek, azok töretlenül fejlődhessenek, akár olyan módon, hogy ha fizikailag és mentálisan alkalmasak rá, akkor ugranak egy korosztályt felfelé. Ezeket a szempontokat mérlegeltük Josepovits Kinga esetében is, és igyekeztük meghozni a legjobb döntést az ő hosszú távú fejlődését szem előtt tartva.”

A teljes riport IDE KATTINTVA olvasható az Utanpótlássport felületén

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés