Hirdetés
Magyarország

Juhász Angéla az érettségiről:

:

Hirdetés

Jövő héten a tervek szerint megtartják az írásbeli érettségi vizsgákat. Az ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlapja erről Juhász Angélát kérdezte.

Juhász Angéla pénteken még az utolsó online dolgozatát írta, közben pedig már gőzerővel készül az alig egy hét múlva kezdődő érettségire. „Elvileg hétfőig kell, hogy minden tantárgyból lezárjanak bennünket, ezért a héten még voltak számonkérések. A dolgozatokat a „Redmenta” nevezetű online felületen keresztül írtuk. Bár sokan azt hiszik, hogy így könnyű dolgunk van, igazából nem nagyon lehet kijátszani a rendszert. A tanáraink úgy állítják össze a teszteket, hogy nagyjából annyi időnk van, hogy elolvassuk a kérdést és már írni is kell a választ, hogy ne fussunk ki az időből – esély sincs arra igazán, hogy még kutassunk a megoldások után. A felelések webkamerán keresztül zajlottak, és bár a kamerát nem kötelező bekapcsolni, azért az ember nyilván becsületes annyira, hogy ez ne befolyásoljon semmit. Én amúgy úgy érzem, többet és hatékonyabban tudtam tanulni az online oktatásnak köszönhetően, mint azt előtte tettem, de mivel én magántanuló vagyok, a helyzetem nyilván nem hasonlítható azokéhoz, akik március közepéig bejártak a suliba.” – mondta az ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlapjának.

A koronavírus-járvány miatti intézkedések az iskolák bezárásán túl az érettségit is érintették, sokáig az is kérdés volt, lesznek-e idén vizsgák. Angi azt mondja, ő nem bánta volna, ha elmaradnak. „Sok variáció keringett, hallottam olyanról is, hogy esetleg törlik az érettségit és mindenkit felvesznek az első helyen választott felsőoktatási intézménybe, onnan pedig majd szépen az első félév végén „kiszórják” az emberek egy részét. Ez nyilván nem volt reális ötlet, hiszen az egyetemeknek erre nem lenne kapacitásuk. De ugye voltak olyan országok, ahol az évvégi jegyet ajánlották meg a diákoknak érettségi jegyként – ezt mondjuk én sem bántam volna túlzottan… De a helyzet az, hogy mindenki számára ideális megoldást ebben a helyzetben aligha lehet találni.”

Ha nem felvételizne most egyetemre, Angi is a halasztás mellett döntött volna, de ő beadta a jelentkezését: első helyen a Corvinus, másodikon az ELTE szerepel, nemzetközi tanulmányok szakon. Így meg sem fordult a fejében, hogy nem érettségizik. Szerencséje, hogy a négy érettségi tárgya (magyar, matek, történelem, angol) egymás utáni napon következik majd, így gyorsan túl lesz a vizsgákon. Ennyi biztos, de sok minden még mindig bizonytalan. „Azt tudjuk, hogy május 4-én kezdünk. Az osztályukból elvileg mindenki érettségizik, de hogy például a tanáraink közül kikkel találkozunk majd, azt nem tudjuk. A bennünket tanítók háromnegyede 50 feletti, ők azért a veszélyeztetett korosztályba tartoznak. Nem tudjuk, hogy oldják majd meg a szükséges távolságot, és számomra az az egyik legnagyobb kérdés, hogy az emelt angol érettségit hol írom majd. Az emelt vizsgákat ugye elvileg más intézményben kell írni, de még nem kaptam róla értesítést, hogy hová kell majd mennem.”

A napjait most napi 6-7 óra tanulás teszi ki, azt mondja, időnként úgy érzi, már „szétrobban a feje” a sok információtól. Az egészséges vizsgadrukk mellé azonban most más izgalmak is társulnak: „Azért bevallom, félek attól, hogy nehogy esetleg hazahozzam a vírust a családnak.”

A mostani helyzet azért is nehéz a végzősök számára, mert nincs alkalmuk igazán lezárni a közös időszakot, nincs ballagás, valószínűleg nem lesz szerenád, érettségi bankett sem. „Furcsa érzés és nagyon fájó, hogy ezek nélkül az emlékek nélkül érnek véget a gimnáziumi éveink. Persze, beszéltünk már arról, hogy bepótoljuk ezeket később, de egyelőre az is bizonytalan, hogy ezekre mikor kerülhet sor. Könnyen lehet, hogy már egyetemistaként megyünk majd vissza ballagni, ami azért elég furcsa lenne. Most viszont az a feladat, hogy a hosszú, egymástól külön töltött időszak után megálljuk, hogy ne boruljunk egymás nyakába az érettségi reggelén.”

Angi azért ebben a helyzetben is igyekszik a pozitívumokat nézni. „Azt nem bánom, hogy nem lesz szóbeli, mert így kevesebbet kell már tanulni, és jövő hét végére túl leszek mindenen!” – összegzett Juhász Angéla az ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlapjának.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés