Hirdetés
USA

Julie Allemand versenyben az év újonca címért a WNBA-ben:

:

Hirdetés

Azok után, hogy Emma Meesseman tavaly történelmet írva első európai játékosként lett a WNBA 2019-es nagydöntőjének MVP-je, egy újabb fontos egyéni elismerés vándorolhat európai játékoshoz. A 2020-as évadban a statisztikai mutatók alapján a legjobb újonc eddig Julie Allemand.

A belga válogatott irányítóját még 2016-ban draftolta az Indiana Fever, de az elmúlt években nem ment át az Egyesült Államokba. A francia élvonalban a Lyon együttesében gyűjtött tapasztalatot, illetve nyaranta a válogatott rendelkezésére állt. Erre a nyárra viszont minden összeállt, nincs válogatott program, a Fever-nél megüresedett az irányítóposzt és Allemand 2016-hoz képest a kellő a rutint is begyűjtötte, hogy megfelelően helyt tudjon állni.

Marianne Stanley, a Fever edzőnője az elmúlt hetekben nem fukarkodott az elismerő szavakkal.

Julie az az irányító, aki számára a társai helyzetbe hozása az első és ennek rendel mindent alá. Szeretem ezt a hozzáállást. Tudtuk, hogy egy gyémántot találtunk a személyében, amikor szerződtettünk és ezt nap, mint nap bizonyítja.

– jelentette ki az edzőnő, aki ekkor jegyezte meg, hogy az irányító szerinte megérdemelné az év újonca díjat.

A Fever határozott kampányba kezdett, hogy játékosát vegyék számításba. Különösen nem is kell kampányolni, mert Allemand számai önmagukért beszélnek. Jelenleg 8.2 pont, 5.4 gólpassz és 4.3 lepattanó az átlaga. Az első újonc a liga történetében, aki 8 pont, 5 lepattanó és 4 gólpassz átlagot átlépve menetel a bemutatkozó szezonjában.

Az 5.4 gólpassz átlag az újoncok között a legjobb idén és a teljes 2020-as mezőnyt nézve is a harmadik legmagasabb érték. A triplákat 45.7%-al értékesíti, amely rangsorban szintén a legjobb újonc teljesítmény birtokosa és az 5. a teljes mezőnyben. Az 1.3 szerzett labdára is igaz, hogy nem átlagol többet egyetlen debütáló játékos sem. A 4.3 lepattanója pedig az újoncok között a második legjobb meccsenkénti átlag. Játékpercekben sincsen hiány, miután 32.9-es az átlaga és ez a 4. legmagasabb a teljes mezőnyben.

Nyilván nehéz az év újonca díj tekintetében igazságot tenni. Nem lehet összehasonlítani az egyetemről frissen kikerülő tehetséget és az Euroligában, francia élvonalban, illetve válogatottban rutint gyűjtő profit. Ugyanakkor döntsenek bárhogy az Egyesült Államokban, amit Allemand idén letesz az asztalra, az több, mint elismerésre méltó. Játéka óriási siker a belga kosárlabdának és egyben az európai fiataloknak is iránymutató lehet.

Fotó: WNBA

Hirdetés