Hirdetés
3x3

Júniusban tarthat edzőtábort a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Hétfőn tartott elnökségi ülést az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), mely során határoztak arról, hogy a válogatott programok felfüggesztését továbbra is fenntartja a szervezet. Károlyi Andreát a 3×3-as válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük arról, hogy nyáron milyen programot tervez a csapatnak.

Azt a határozatot hozta a szövetség, hogy június 1. előtt semmilyen edzőtábort nem engedélyeznek és utána a helyzethez mérten lehet dolgozni. Mi júniusban szeretnénk egy háromhetes összetartást.

– fogalmazott lapunknak Károlyi Andrea.

Vidéken már enyhítettek a korlátozó intézkedéseken és van olyan klub, amelyik munkába állt. Ugyanakkor egy válogatott program megszervezése ilyen szempontból teljesen más.

“A szövetségnek nagyobb a felelőssége, mivel a válogatottban több helyről összehívott játékosok dolgoznak. Én meg tudom érteni ezt a döntést, de természetesen azokat a klubokat is, akik elkezdték. Nehéz ez a helyzet még mindig.” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A játékosok a Magyar Kupa hétvégéje óta nem léptek pályára. A kijárási korlátozások bevezetése óta pedig az edzések is szünetelnek. Idő kell, amíg formába lendülnek a sportolók.

Ennek az összetartásnak sem az lenne a lényege, hogy az elmúlt három hónap fizikai elmaradását bepótoljuk. Azt egy válogatott edzőtáborban három hét alatt nem is lehet megtenni. Arra helyeznénk a hangsúlyt, hogy újra visszaszokjanak a játékosok a közegbe.

– mondta Károlyi Andrea, hogy miként nézhet ki a edzésterv az első időszakban.

Az edzőtábor egy dolog, az éles versenyeken való részvétel pedig egy másik. Ott még több a bizonytalanság, ráadásul ebben a 3×3 nagyon eltér az 5:5 kosárlabdától. Sokkal inkább a teniszhez hasonlítható, hiszen a tornák nemzeti jellege kisebb. A versenynaptár döntően nemzetközi eseményekből áll. Azokat pedig jelen körülmények között nem lehet tartani. Országonként eltérőek a korlátozások és utazni még mindig körülményes. Nem véletlen, hogy a FIBA be is fagyasztotta a sportági világranglistát.

Én azt gondolom, hogy idén nyáron nem lesz semmi. Ha mégis lehet, az egy őszi Világbajnokság. Azt tartanám valamennyire reálisnak. Ebben a helyzetben senki nem fog kockáztatni nyári tornákkal, mert országonként eltérő, hogy ki milyen munkát végezhet.

– tette hozzá Károlyi Andrea.

Az őszi tornákkal kapcsolatban pedig az lehet a probléma, hogy rendkívüli módon ütközni fog az 5:5 klubok munkájával. Bár magyar csapatot ez nem érint, de nemzetközi szinten még az Euroliga és az Európa Kupa őszre tervezett nyolcas döntője is ott van. A női szakágban pedig óriási az átfedés a játékosok között.

“Ráadásul ilyen kihagyás után, ha rendesen engedélyezettek az edzések, akkor minden klub el fogja kezdeni augusztus elején a munkát a magyarjaival. A külföldiek érkezése attól függ, hogy mikor kezdődik a bajnokság.” – egészítette ki felvetésünket Károlyi Andrea, akit arról is kérdeztünk, hogy mekkora presztízsveszteség lehet egy olyan fiatal sportágnak, mint a 3×3, akár egy teljes versenyszezon kihagyása.

Azért gondolom, hogy nem lesz nagy veszteség, mert a tokiói programban a halasztás ellenére továbbra is ott van a 3×3-as kosárlabda. Ez pedig olyan hajtóerő a játékosoknak, a szakmának, a nemzeti szövetségeknek és a FIBA-nak is, ami nem fog elveszni. Én nem hiszem, hogy emiatt kevesebb lenne a 3×3-as kosárlabda. Az már más kérdés, hogy a csapatok hogyan tudnak felállni. Mindenki egy évvel idősebb lesz. Ez azonban a jövő zenéje és mindenkinek alkalmazkodni kell ehhez.

– összegzett Károlyi Andrea.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés