Hirdetés
Archivum

Kanada a legjobb nyolc között az Olimpián:

:

Hirdetés

A kanadai válogatott történelmet írt. Amióta 12 csapat vesz részt az olimpiai nõi kosárlabda tornákon, elõször jutottak a legjobb nyolc közé. A kanadai együttesnek ehhez a hatalmas sikerhez Brazíliát kellett legyõznie, amelyet egy hatalmas futásokkal tarkított összecsapáson 79-71 arányban meg is tettek.

Brazília – Kanada 73-79 (8-18, 17-21, 28-16, 20-24)

Legjobb dobók:

BRA: Erika de Souza 22, Santos 21, Ferreira 7
CAN: PIlypaitis 14, Smith 14, Tatham 13

A mérkõzés elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd 8-8 után rákapcsolt Kanada. Pilypaitis egy triplából volt eredményes, ezt követõen Lizanne Murphy is betalált távolról. A kanadaiak ezzel egy 10-0-s futással zárták az elsõ szakaszt. 18-8 után a juharlevelesek a második negyed elején elbizonytalanodtak és ez idõ alatt Gustavo két triplájával a dél-amerikaiak 24-20-ra zárkóztak fel.

A brazilok a nagyszünet elõtti perceket nagyon elrontották. A második negyed második felét a kanadaiak 15-5-re hozták és így a félidõben már 39-25-re mentek. Azt nem lehet tudni, hogy mi hangzott el a brazil öltözõben a szünetben, de a harmadik negyedben egy sokkal harcosabb csapat futott ki a pályára, amely minden erejével támadta a gyûrût. Kanada egy ideig még tudta tartani az elõnyét, de 50-39 után egy 10-0-s brazil futás érkezett. A harmadik etap végén 55-53 állt az eredményjelzõn, azaz 12 pontot faragott a hátrányán a 2006-os világbajnokság negyedikje.

A negyedik negyed elején a végül 21 pontig jutó Clarissa Dos Santos 2+1-es megoldásával 56-55-re átvették a vezetést a brazilok. A dél-amerikaiak ekkor voltak elõször és utoljára elõnyben a mérkõzés során. Mielõtt nagyobb lett volna a baj kanadai szempontból Pilypaitis és Thorburn is szerzett egy-egy triplát, amivel 70-63-ra léptek el 4 perccel a lefújás elõtt. A braziloknál a 22 pontos Erika de Souzára hárult a pontszerzés terhe a végjátékban.

A kiváló center sorra harcolta ki a személyi hibákat és az utolsó 3 percben hat büntetõt dobhatott. Erika ezekbõl négyet értékesített is, de gyõzelmi esélyeik a braziloknak így sem voltak. A kanadaiak nem tudtak hibázni a hajrában és a 7 pontos elõnyüket megtartották a lefújásig. Ezzel eldõlt, hogy a B-csoportból Oroszország, Ausztrália, Franciaország és Kanada jutott tovább. A sorrendrõl a csoportkör utolsó játéknapja dönt. 

Hirdetés