Hirdetés
Magyarország

Kapitányi villámértékelés a 2025-ös Eb-selejtező sorsolása után:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, kedden délután a svájci Mies-ben megtartották a 2025-ös női kosárlabda Európa-bajnokság selejtező-sorozatának sorsolását.

A 2025-ös kontinenstorna selejtezőjében Szlovénia, Bulgária és Finnország lesznek a riválisaink.

“Szlovéniát jól ismerjük, láttuk őket az Európa-bajnokságon, előtte játszottunk velük felkészülési mérkőzést. Nem kell félni tőlük, de egy komoly kosárlabda kultúrával rendelkező jó csapat, melyben van tartalék a júniusi Európa-bajnoksághoz képest. Nem lesz egyszerű a két mérkőzés velük szemben, viszont, ha az előző selejtező-sorozathoz hasonlítom, akkor játékerőben nem egy Spanyolország.” – kezdte lapunknak adott villámértékelését Székely Norbert szövetségi kapitány.

“Harmadikként sorsolták a csoportunkba Bulgáriát, melynek a történelme sokkal erősebb, mint a jelene. Ellenük mind a két mérkőzésen győzelmet várok. Negyedikként Finnországot kapunk. Abból a kalapból a legerősebb ellenfél érkezik, erős és fizikális csapattal rendelkeznek. A legjobbjukat, Awak Kuier-t a világ egyik legperspektivikusabb játékosának tartják és vele nehéz lesz, de úgy vélem, hogy meg tudjuk ugrani a szintet. Ettől függetlenül náluk abból a kalapból bármely másik ellenfél kedvezőbb lett volna.” – hangsúlyozta Székely Norbert, majd hozzátette:

“Az előbbiek akkor nem jelentenek semmit, ha csoportgyőztesként továbbjutunk. Ha viszont “csak” másodikak vagyunk, akkor az előző kiírás román, izlandi párosánál erősebb a bolgár, finn kettős. Az egymás elleni eredmények különbsége dönt ilyen esetben és ezen páros ellen nem várható olyan pontkülönbség, mint az előző selejtezőben.”

A 2025-ös Európa-bajnokságot – a női kosárlabda történetében először – négy ország rendezi közösen, Csehország, Görögország, Németország és Olaszország. Ezen nemzetek alanyi jogon résztvevői a kontinenstornának. A selejtező annyiban változik, hogy a négy házigazda egy csoportban szerepel versenyen kívül. A másik 32 nemzet nyolc darab négyes csoportban méri össze az erejét. A csoportgyőztesek és a négy legjobb második jut tovább.

“Nagyon korrekt megoldás született, így a rendezők számára is biztosítottak a mérkőzések a FIBA-ablakokban és közben “nem zavarnak bele” a kvalifikációs folyamatba. Mi majd hazai pályán kezdünk november 9-én, csütörtökön Szlovénia ellen. Azt követően pedig vasárnap Finnországban lépünk pályán. Az első ablak sok mindent meghatároz majd.” – összegzett Székely Norbert.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés