Hirdetés
USA

Kara Lawson útja a Boston Celtics-től a Duke vezetőedzői posztjáig:

:

Hirdetés

Az elmúlt hét egyik nagy bejelentése volt az Egyesült Államokban, hogy Kara Lawson veszi át a Duke női szakmai programjának vezetőedzői posztját.

Az olimpai bajnok és WNBA-bajnok Kara Lawson sok tekintetben úttörőnek számított az elmúlt két évtizedben. Játékos karrierje mellett még 2007-ben az első női szakkommentátor lett országos televízióban NBA közvetítések alkalmával, így szélesebb közönség is megismerhette a nevét.

Sokat tett azért, hogy az akkoriban még igencsak elzárkózó szakmai közegben a nők nagyobb szerepet kapjanak. Azóta az ESPN NBA, WNBA és női egyetemi kosár közvetítései alkalmával rendszeresen láthatjuk. Elszenvedője volt annak a nagy felháborodást kiváltó történetnek, amikor 2003-ban a Sacramento Kings vezetésétől kérte, hogy a csapat néhány edzését személyesen is megnézhesse. Tanulni szeretett volna és ezt azzal utasították el a klubnál, hogy a jelenléte megzavarná a játékosokat.

Talán a fenti is kellett ahhoz, hogy napjainkra már sokat változzon a világ. Lawson a Boston Celtics másodedzői posztját hagyja ott a Duke női szakmai programjának vezetői székéért. Bostonban egy évet töltött és példátlanul személyes hangvételű nyilatkozatokkal búcsúztak, illetve búcsúznak még ezekben az órákban is tőle. Elég annyit mondani, hogy a Celtics elnöke Danny Ainge szombaton Duke mezben pózolt és így köszönte meg a közös munkát. Hasonlóan szépeket írt Marcus Smart, Rob Williams és Jayson Tatum.

Kivétel nélkül mindenki kiemelte, hogy Kara Lawson egy év alatt mekkora hatással volt a csapatra. Friss szemmel tudott új gondolatokat behozni. Egyedi látásmódját már a televíziós közvetítések alkalmával a nagyobb közönség is megismerhette korábban. Instagram oldalán az edzőnő arról írt, hogy a Celtics megváltoztatta az életét. Éppen ezért kisebb meglepetés volt, hogy visszatér az egyetemi kosárhoz, igaz vezetőedzői rutint ott lehet leginkább szerezni.

Sokan azt várták, ha az egyetem mellett dönt Lawson bármikor is, akkor a Tennessee kispadjára ül le. Benne látták a szakírók, hogy egy hasonlóan ikonikus építkezést kezdhet el, mint amit a legendás Pat Summitt véghez vitt. A szakmai program vezetői azonban tavaly más irányba indultak el, a Duke pedig meglátta a lehetőséget. A következő egyetemi szezon egyik legérdekesebb kérdése lesz, hogy Lawson miként mutatkozik be ezen a poszton.

Kara Lawson nevét a 3×3-as szakágból is ismerhetjük. Az USA Basketball munkatársaként a női válogatottak versenyeztetéséért felel. Hasonlóan nagy csatákat vívott az elmúlt években, miután sokáig az amerikai szövetség nem tudta eldönteni, hogy pontosan mit is akar kezdeni a játék ezen változatával.

Fotó: Boston Celtics

 

Hirdetés