Hirdetés
Archivum

Károlyi Andrea értékelése a 3×3-as Világbajnokság után:

:

Hirdetés

A magyar válogatott gyönyörûen csillogó ezüstérmet szerzett a 3×3-as Világbajnokságon. Az Amszterdami seregszemle után Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kértük arra, hogy értékelje lapunknak a döntõt és vázolja a következõ idõszak programját.

A magyar csapat a fináléban 19-13-as vereséget szenvedett Kínától a világbajnoki döntõben. A mérkõzés elején Kína gyorsan nagy elõnyre tett szert és erre építve magabiztos sikert aratott.

„Így utólag azt mondom, Kína ahogy ezen a tornán játszott, reális eredmény született. Verhetõ csapat, de most senki nem tudta õket legyõzni.” – kezdte értékelését Károlyi Andrea, majd így idézte fel a finálét:

„Az elsõ három percben nem voltunk elég koncentráltak, gyorsan 7-0 lett. Egy ilyen sebességû játéknál az nagy különbség, bár kapaszkodtak a lányok és az utolsó pillanatig nem adták fel. Ezt a hátrányt már nem lehetett ledolgozni. Ezüstérmesek lettünk, de nem vagyunk csalódottak. Ha valaki azt mondja az elején, hogy világbajnoki ezüstérmesek leszünk, akkor azt elõre aláírjuk.” – összegzett a szövetségi kapitány.

Azzal a felvetésünkkel, hogy a nemzetközi erõviszonyok alakulását tekintve nem feltétlenül volt benne a levegõben egy akkora siker, a szövetségi kapitány is egyetértett.

„A tavalyi után valóban nem volt várható idén. Bíztam abban, hogy jól fogunk szerepelni. Én láttam a lányokat öt héten keresztül edzeni, játszani. Éreztem azt a kémiát, ami köztük van. Persze azt én sem gondoltam, hogy világbajnoki döntõt fogunk játszani, de titkon a négy közé jutást reméltem.” – mondta Károlyi Andrea.

A magyar válogatott a második helyével már most biztosította az olimpiai selejtezõn való szereplés jogát. Károlyi Andrea beszélgetésünk során elárulta, hogy ez változást nem hoz a csapat életében és az elõzetesen tervezett programban.

„Nem hoz változást, ugyanúgy dolgozunk tovább, ugyanúgy megyünk még idén nyáron WorldTour állomásokra. Nyár végén ott van a debreceni Európa-bajnokság, ami nagyon fontos állomás. Várjuk a november elsejei döntést, hogy ki az, aki már kint van az olimpián. Kik azok, akik a selejtezõre mehetnek és utána azt, hogy pontosan mikor lesz a selejtezõ. Többféle verziót hallottunk, hogy nem májusban, hanem már márciusban megrendezik. Még ez is közbeszólhat.” – mondta a szövetségi kapitány.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A selejtezõ idõpontjával kapcsolatban elmondta Károlyi Andrea, hogy nem jelentene lépéshátrányt egy esetleges márciusi idõpont sem. Sõt, bizonyos tekintetben még lehetõséget is adhatna.

„Nem lenne egyszerû, de nekünk azért lenne szerencsés talán, mert az összes játékos Magyarországon játszik Cyesha Goree Miskolcra igazolásával. Nálunk tehát mindenki itthon van és egy olimpiai selejtezõért akár a bajnokságot is lehetne szüneteltetni. Ha májusban van, akkor nyilván ezt nem kell megtenni. Talán ilyen szempontból nekünk kedvezõ lenne március, de engem meglepne, ha végül ezt az idõpontot jelölnék ki. Fõleg nõi vonalon, ahol tényleg csak 5-5 játékosok, sõt most már Euroligás, Európa Kupás játékosok szerepelnek.” – mondta a szövetségi kapitány.

Kapaszkodva Károlyi Andrea elõzõ mondatába, röviden az erõviszonyokról is kérdeztük a szakvezetõt. „Bátran állíthatom, hogy minden idõk legerõsebb Világbajnoksága volt az idei. Ezért különösen szépen csillog az ezüstérem. Elképesztõ munkát tesznek már bele a csapatok. Nem csak abba, hogy mennyit edzenek, hanem amilyen háttérmunkával, stábbal dolgoznak. Ha csak a kínaiakat mondom, szinte egy orvosi szobát állítottak fel a pálya mellett. A két meccs között magas szinten regenerálták a lányokat. Ez is nagyon fejlõdik a sportágban.” – összegzett Károlyi Andrea.

A magyar válogatottnak legközelebb a FIBA új versenysorozatának, a FIBA 3×3 Women’s Series jekatyerinburgi állomásán szurkolhatunk. Ide július 7-én kel útra a csapat. Ezt követõen pedig Lignanóban lépnek pályára a lányok. A sorozatba hat játékost lehet nevezni. A magyar válogatottnál a Világbajnokságon látott négy fõ, tehát Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra mellett Böröndy Vivien és Szabó Petra szerepel a hatos keretben.

Hirdetés