Hirdetés
3x3

Károlyi Andrea helyzetértékelése az olimpiai döntés után:

:

Hirdetés

Kedden délután jelentette be hivatalosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy nem rendezik meg a tervezett időpontban – 2020. július 24. – augusztus 9. – a tokiói olimpiát. A 3×3-as női válogatottunk javában érintett az olimpiai versenyrendszerben, miután a szakág mindkét selejtező tornájára rendelkezik indulási joggal a magyar csapat. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kértük arra, hogy értékelje a helyzetet lapunknak.

Az elmúlt napokban Kanada, Ausztrália és USA olimpiai bizottságának bejelentése után már nem volt váratlan az ötkarikás játékok elhalasztásának a híre.

Én is azt mondom, hogy a legjobb döntést hozták. Arra, hogy ez a járvány egyik napról a másikra elmúlik, nem lehet számítani. Reméljük, hogy sok országban az eredeti időpontig már alábbhagy a vírus terjedése, de lesznek még megbetegedések. Onnantól pedig senki nem kockáztatott volna, hogy a sportolókat összeeresztik. Ráadásul a felkészülés sem biztosított ebben a helyzetben

– fogalmazott lapunknak Károlyi Andrea.

Fotó: FIBA.Basketball

Mindössze az olimpiai kvóták 57%-a talált gazdára, így óriási kérdés, hogy mi lesz a selejtezőkkel. A sportszerűségi elvek azt kívánnák meg, hogy minden sportágban az eddig kialakult mezőnyök selejtezzenek, hiszen ezekért az esélyekért megküzdöttek a sportolók. Ugyanakkor biztos, hogy hosszú egyeztetések következnek. A 3×3-as szakágban magyar szempontból az lenne a legjobb, ha a tervezett rendszerben zajlanának le a selejtező tornák.

Én abban reménykedek, hogy a halasztás ellenére a selejtezőkön nem változtatnak semmit. Nem a kiírt időpontokra gondolok, hanem a feltételekre. Ha megtartják azt is, hogy akiket már neveztek csapatok, azokon sem lehetne változtatni, akkor nem jönnének be hirtelen olyan “nagy” nevek, akik az olimpiára kerülnek elő.

– mondta felvetésünkre Károlyi Andrea.

A NOB keddi bejelentése hangsúlyozza, hogy legkésőbb 2021. nyaráig kell megrendezni az olimpiát. A következő egy évre ez nyitva hagy egy tágabb időkeretet. A 3×3-as selejtezők kapcsán Károlyi Andrea azt emelte ki lapunknak: a legpraktikusabb az lenne, ha arányosan csúsznának a tornák az olimpiával.

Az lenne a legjobb, ha ezek a selejtező-tornák ugyanígy tolódnának. Mondom úgy, hogy mi idén is tudtunk alkalmazkodni ehhez a két szokatlan időponthoz a klubok és a szövetség közreműködésének köszönhetően. Viszont, ha legközelebb mindenki tudja előre, hogy milyen időpontban van a selejtező, akkor már ideálisabban lehet a versenynaptárat időzíteni.

– fogalmazott válogatottunk szakvezetője akit kérdeztünk arról is, hogy ha esetleg pontosan egy évvel nem tolják el az olimpiát, akkor milyen idősávban lehetne lebonyolítani.

“Realitása szerintem csak úgy lenne, hogy a klubszezonok előtt, tehát még ősszel. Igazából viszont annyi mindennel meg lehet szakítani a klubszezonokat, elég a kézilabda, a vízilabda világeseményeire gondolni, hogy szándék esetén egy olimpiának miért ne lehetne helyet csinálni. Nem a csapatsportágak teszik ki a program jelentős részét. Láttunk már olyat a történelem során, hogy a válogatott programhoz kell ilyen mértékben alkalmazkodni.” – tette hozzá Károlyi Andrea.

Számtalan sportolói pályafutást befolyásol az olimpia elhalasztása, de ez a csapatsportágakban talán kevésbé lesz jelentős. “Én azt gondolom, hogy inkább az egyéni sportolók vannak rossz helyzetben. Ők négy éven keresztül készülnek az olimpiára. Mindenki versenyez klubszínekben, de olyan klasszikus klubszezon nincs. Versenyről versenyre készülnek és a csúcs az olimpia. Ilyen szempontból nekik a legrosszabb, de ez olyan helyzet, amire senki nem számított, amire senki nem tud felkészülni és ehhez alkalmazkodni kell.”

Az Eb-selejtezők és a kontinenstorna még mindig kérdéses

A magyar 3×3-as válogatottnak igen sűrű tavasza lenne. Május 20. és 22. között Tel Aviv városában vívnának Eb-selejtezőt a magyar lányok. A szakág kontinenstornáját pedig június 25. és 27. között rendeznék Antwerpenben. Természetesen még ezen a téren is sok a kérdőjel.

Semmi biztos információ nem áll rendelkezésre. A tel aviv-i Eb-selejtezővel és az Európa-bajnoksággal kapcsolatos e-mailek, tájékoztatók jönnek. Nem tudom megítélni, hogy ezek mennyire “automatikus rendszerüzenetek” vagy ezek mögött már van valami információ, amire építenek és a mostani helyzet ellenére tartják a rendezvényeket. Szerintem mindenki úgy van vele, hogy megtartják és legrosszabb esetben, ahogy közeledik a torna, eltörlik. Nem tudom megítélni, hogy ezen a nyáron milyen világversenyekre kerülhet sor.

– tette hozzá Károlyi Andrea.

Furcsa kettősség jellemzi a mostani helyzetet, hiszen nem lehet kizárni azt, ami körülöttünk zajlik a világban. Ugyankkor egészen addig, amíg hivatalos határozat a törlésről nem jön, úgy kell számolni és készülni, hogy a magyar lányok május 20-án Tel Avivban pályára lépnek.

Így van és ez minden szempontból nehéz. Egyik klubban sem zajlik munka. Biztos vagyok benne, hogy mindenki becsülettel dolgozik otthon, de nem lehet ugyanolyan munkát végezni és ugyanolyan szinten formában maradni. Természetesen mindenkinek ugyanolyan nehéz ez és mindenkinek ehhez kell alkalmazkodni. Olyan szituációt kell mindenkinek megoldania, ami soha nem volt az életében.

– zárta beszélgetésünket Károlyi Andrea.

Hirdetés