Hirdetés
Archivum

Károlyi Andrea visszatekintése a 3×3-as Világbajnokságra a M1 mûsorában:

:

Hirdetés

Az M1 Ma este címû mûsorában volt vendég Károlyi Andrea, a 3×3-as válogatott szövetségi kapitánya. A vasárnap lezárult amszterdami Világbajnokság és az olimpiai esélyek szerepeltek a beszélgetés középpontjában.

„Tény, hogy még mindig a hatása alatt vagyok ennek az ezüstéremnek. Ahogy nézegetem a lányokról a képeket, még mindig mosolygok. Reális cél lett az Olimpia. Nem könnyû elérni, de az, hogy saját jogon ott vagyunk a selejtezõn, óriási lépés a kvalifikáció felé.” – kezdte visszatekintését Károlyi Andrea, aki hangsúlyozta, hogy óriási sikernek tartja az ezüstérmet:

„Nagyon pozitív az ezüstérem. Ha ezt valaki a Világbajnokság elõtt mondja nekünk, hogy a négybe jutunk, már azzal kiegyeztünk volna. Ez, hogy döntõbe jutottunk, óriási siker. Fõleg, hogy a tavalyi évünk a világbajnoki 8. helyezéssel és az Európa-bajnoki 9. pozícióval nem sikerült annyira jól. Lehet, hogy a világbajnoki aranyat elveszítettük, de az ezüstérmet megnyertük.”

A siker alapjának Károlyi Andrea azt nevezte meg, hogy kialakult egy olyan összetartó mag, amely emberileg és szakmailag is érzi ennek a játéknak minden fontos jellemzõjét.

„Szerencsére van egy olyan mag, amelyik nagyon-nagyon ráérzett erre a játékra. Megkapjuk a kellõ támogatást a szövetségtõl, hogy folyamatosan tudjunk dolgozni és a legtöbb tornára elmenni. Ezáltal Világversenyekre is kikerülni. Ezt az egységet nem elõször találtuk meg, hiszen 2017-ben világbajnoki ezüstérmesek voltunk, 2016-ban pedig Európa-bajnokságot nyertünk. Én azt gondolom, hogy nagy szerencsénk van ezekkel a lányokkal.”

A csapatban Cyesha Goree személyében elõször volt honosított játékos. „Az elsõ szóra mondta, hogy régóta figyelemmel kíséri a 3×3-at és szívesen jön. Medgyessy Dóra pedig például az 5-5 válogatottat mondta le a 3×3 kedvéért. Bátran állíthatom, hogy az összes lány beleszerelmesedett ebbe a játékba.” – fogalmazott a szövetségi kapitány, akit az olimpiai esélyrõl is kérdeztek.

„A 20 csapatos selejtezõrõl az elsõ három helyezett kijut erre a tornára. A maradék 17 csapatból leveszik azokat az országokat, akik 2012-ben és 2016-ban 5-5 kosárlabdában voltak az Olimpián. A maradékból még hat csapatnak csinálnak egy selejtezõt júniusban. Onnan egy csapat még kijut. Ez azt jelenti, hogy két esélyünk van. Én nagyon bízom benne, hogy az egyiket meg tudjuk ragadni.”

A további programot tekintve elmondható, hogy sûrû lesz a nyár. „Annyira sokat nem fognak pihenni a lányok. Jövõ héten vasárnap Jekatyerinburgba utazunk nemzetközi tornára. Most elindították nõi vonalon is a WorldTour-t. Ez férfi vonalon már jó pár éve tart. Onnan megyünk Lignanóba. Utána lesz egy kis szünetünk, nagyjából két hét. Ha minden jól megy, akkor Prágába megyünk egy ugyanilyen tornára. Augusztus végén Debrecenben lesz egy ilyen torna és annak a hétnek a végén pedig ugyanott jön az Európa-bajnokság. Bízom abban, hogy a hazai rendezésû Európa-bajnokságon is szép siker elõtt állunk.” – fogalmazta meg reményeit a szövetségi kapitány, aki zárásul a hazai kosaras reakciókról kérdeztek.

„Egyre jobb visszajelzéseket kapunk. 2015 óta csináljuk rendszeresen, a 2014-es Világbajnokságon még 21. voltunk. Akkor csak ismerkedtünk a sportággal, ami azokban idõkben leginkább az MNA-hoz hasonlított. Küzdõsport jellege volt, de ezt szerencsére már tompítják. Még mindig jobban engedik a harcot, mint 5-5 kosárlabdában, de kevésbé, mint jó pár évvel ezelõtt.”

Hirdetés
Hirdetés