Hirdetés
Európa

Kassai tervek a járványhelyzet után:

:

Hirdetés

A környező országokban is zajlik a versenyrendszer újraindításának előkészítése. Szlovákiából a pöstyéni tervekről már közöltünk egy összeállítást a klub közleménye alapján, ezúttal Kassára látogatunk. Daniel Jendrichovský csapatmenedzser a basket.sk portálnak nyilatkozott. 

Szlovákiában klasszikus értelemben vett profi csapatként a Pöstyén és a Rózsahegy tud megjelenni a játékospiacon. Kassán immár a harmadik olyan szezonra készülnek, amikor a klub fiataljait versenyeztetik egy-egy légióssal megerősítve.

Két hónapja tart a válság és jelenleg még felmérhetetlen, hogy milyen hatása lesz a csapatokra. Milyen lehetőségei lesznek az önkormányzatoknak, ahonnan a klubok forrásai nagyrészt származnak. Gyakorlatilag csak azok tudnak előrébb tervezni, ahol a tulajdonosok 100%-ban saját forrásból finanszírozzák a működést vagy egy tehetős szponzor van a háttérben, amelyik esetleg már döntést hozott arról, hogy a következő évadban mennyit fog áldozni a sportra. Mindenki más elképzelni sem tudja, hogy mi lesz.

– mondta Daniel Jendrichovský, aki szerint a szlovák élvonal komoly válságban van.

A Rózsahegyet és a Pöstyént leszámítva minden más klub amatőr alapokon működik. Mi ösztöndíjat adunk a fiataljainknak, amit nem biztos, hogy jövőre megengedhetünk magunknak. Az, hogy voltak külföldi játékosaink, csak és kizárólag a korábbi években megmaradt jó kapcsolatainknak köszönhető. Erre azonban nem lehet építeni hosszú távon.

Daniel Jendrichovský szerint 40-50 ezer euró lenne a minimális költségvetés, amivel el tudnának indulni. “Ez tartalmazza a csarnokbérletet, az utazási és a játékvezetői költségeket. Már azonban ezt is nehéz lenne előteremteni, miközben ebben például a játékosoknak és az edzőknek a juttatásai nincsenek is benne.” – összegzett a sportvezető.

Szlovákiában tavaly hat csapattal zajlottak az élvonal küzdelmei. Már akkor szóba került, hogy a második vonalból, ami teljesen amatőr alapokon nyugszik, feltöltenék a mezőnyt. Sok klub nyitott lett volna erre, de az élvonal technikai feltételeinek, például csarnok vagy biztonsági szempontok, előteremtésére nem volt módjuk. “Szerintem néhány kritériumból engedni kellene, hogy több csapat legyen az első osztályban.” – tette hozzá.

Jendrichovský szerint az állami segítség ahhoz kellene, hogy “valamennyire fent tudják tartani a sportot” elsősorban az edzők bérét és az utánpótlást tekintve. Kassán nagy viták voltak az elmúlt években a csarnok felújításáról, de ezek most vélhetően eltolódnak. “Nem hiszem, hogy prioritás lesz mostanában.” – összegzett a kassai klubvezető.

Fotó: basket.sk

Hirdetés