Hirdetés
Magyarország

Katona Boglárka a felnőttek között is bizonyítana:

:

Hirdetés

Az ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlapja Katona Boglárkával készített riportot.

Újabb fiatal bontogatja szárnyait és kopogtat felnőtt csapat ajtaján. Katona Bogi még csak októberben lesz 16 éves, de júniusban megkapta a lehetőséget, hogy együtt dolgozzon az Nb1-es játékosokkal. Bár ő maga is tudja, az út még hosszú előtte, álma, hogy egyszer az élvonalban is BEAC mezt ölthessen és idővel a válogatottba is beverekedje magát – írja a klub hivatalos honlapja.

Bár nagyon régóta fontos szerepet játszik életében a sport, a pályafutása nem a palánkok világában indult.

Jó volt a ritmusérzékem, és vékony lány voltam, így a testnevelő tanárom javaslatára ritmikus sportgimnasztikázni kezdtem. Kilenc éves koromig űztem ezt a sportágat, országos szinten is voltak eredményeim. Aztán kiderült, hogy a térdem nem igazán bírja ezt a mozgásformát, és mivel szép magasra nyúltam, ráadásul a testvérem – Katona Bence, az előző idényben a MAFC játékosa (a szerk.) – is kosárlabdázott, én is követtem őt. Az nagyon vonzott a kosárlabdában, hogy itt csapatban versenyezhettem, ráadásul jóval gyakrabban is voltak meccsek, míg az RSG-ben elsősorban az edzés töltötte ki az év nagy részét.

Bogi a BEAC kötelékében kezdte a kosárlabdát, majd testvérét követve a Vasasba igazolt. Onnan 4 éve „tért haza”, Újbudára, és a ma napig úgy gondolja, jó döntést hozott. Azóta erősíti korosztályos csapatokat, és úgy érzi, folyamatosan fejlődik – ezért is sajnálta, hogy a legutóbbi idény félbeszakadt a járvány miatt. „A legutóbbi évem lehetett volna igazán meghatározó, sokat tudtam fejlődni egyénileg, és csapatban is egyre jobban összeértünk. Edzőmmel, Horváth Biankával is megtaláltuk az összhangot, és így minden szinten előrébb tudtunk lépni. Őszintén sajnálom, hogy nem tudtuk befejezni az előző évet, szerintem lett volna reális esélyünk a nyolc közé jutni a kadettekkel – de ezt már sosem fogjuk megtudni.”

A járvány idején ő is otthoni edzésekkel igyekezett formában maradni, majd nem sokkal azelőtt, hogy június elején újraindult a szakosztályban az élet, meglepő hírt kapott edzőjétől.

Bianka mondta, hogy a felnőttek vezetőedzőjével, Balogh Bubuval beszéltek, és lehetőséget adna nekem arra, hogy a nyári időszakban csatlakozzak a „nagyok” edzésekhez. Rám bízták mindketten a döntést, hiszen az egyértelmű, hogy jóval fiatalabb vagyok a többieknél, fizikailag sem vagyok még olyan erős, mint ami a felnőtt mezőnyben szükséges lenne. Ezzel együtt engem pont az vonzott, hogy jelentős hátrányban vagyok a többiekhez képest, mert tudom, hogy ez az idő, amit most itt eltöltök, amit tőlük tanulok, az óriási lökést adhat a pályafutásomnak. Nyilvánvaló volt, hogy az elején lesznek kudarcaim, de apró lépésekkel tudok fejlődni, ezt pedig szeretném majd a saját korosztályomban kamatoztatni.

Bogi számára most a felnőtt edzések az elsődlegesek, mindhárom heti alkalmon igyekszik ott lenni, ha viszont nincs délelőtti edzés, akkor délután a saját korosztályának munkájába kapcsolódik be. Elmondása szerint az első gyakorlás előtt volt benne egy egészséges izgalom, mert szeretne megfelelni az elvárásoknak, de a lányok nagyon kedvesen fogadták, sok segítséget kapott, így gyorsan levetkőzte a gátlásait.

És hogy mik a céljai? Ebben is határozott. „Nekem most az a feladatom, hogy elsősorban juniorban bizonyítsak, ott tudjam megmutatni, hogy mire vagyok képes. Nagy álmom, hogy egyszer a felnőtt csapat mezében is kifuthassak a parkettre, de reálisan gondolkodom: jó lenne jövőre a juniorok között egy olyan évadot futni, amire a válogatottnál is felfigyelnek.”