Hirdetés
Archivum

Kedden három párharc elkezdõdik az Európa Kupában is:

:

Hirdetés

Miközben az Aluinvent DVTK majd szerdán este kezdi meg a szereplését az Európa Kupa negyeddöntõjében, három párharc már kedden elrajtol. A DVTK-Landes párharchoz nagy terjedelmû beharangozóval készülünk, melyet késõbb közlünk, most nézzük meg, hogy a másik három párosításban mi várható.

A Bourges és a Szpartak Moszkva csatájában egy háromszoros és egy négyszeres Euroliga-gyõztes gárda mérkõzik. A fiatalokra építõ orosz csapat már a második idényét teljesíti az Európa Kupában, míg az évadot az Euroligában kezdõ Bourges elõször lép pályára ebben a sorozatban. Elképesztõen ígéretes csapata van a Szpartak Moszkvának, a legismertebb játékosuk az orosz nõi kosárlabda szupertehetsége Maria Vadeeva, aki 17.4 pontos átlagával már ezen a szinten is tud húzóember lenni. Az orosz együttes másik sztárját Emma Meesseman-t elengedte a Jekatyerinburghoz, de igazoltak helyette Kayla Alexander személyében egy amerikai légióst. A Bourges kerete lényegesen rutinosabbnak tûnik és minden beharangozó kiemeli, hogy a Landes-hez igazoló Celine Dumerc biztosan egy szép nemzetközi sikerrel búcsúzna a csapatától. A francia együttesben Dumerc mellett Danielle Page, Jo Leedham vagy éppen Helena Ciak is olyan nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, amit a papírforma szerint illene a pályán érvényre juttatni. A kuparendszerû párharcban a Bourges-nak olyan elõnyre kell törekednie, hogy a hazai pályán még veretlen Szpartak Moszkva otthonában (ahol azért hagyományosan nehéz a vendégcsapatok élete), legyen mibõl gazdálkodniuk.

Az AGÜ és a Besiktas török presztízsrangadója szintén megjósolhatatlan. Az AGÜ nagyon ígéretesen kezdte a szezont az Euroligában, de 2016-ban még nem nyertek meccset a nemzetközi porondon és így csak az Európa Kupában folytathatják. Abban a sorozatban ahol a klub jogelõdje a Kayseri KASKI 2012-ben és 2013-ban is döntõt játszott. A két csapat legutóbbi egymás elleni bajnokiját 6 ponttal a Besiktas nyerte. Az AGÜ minden tekintetben megtorpant a téli idõszakban, a sérülések és a játékos cserék sem segítették a szakmai stáb munkáját. Ugyanakkor a Török Kupában az elõdöntõig meneteltek és ott is egész jó meccset játszottak a Fenerbahce-val, a bajnokságban pedig a vereségeik ellenére sincs veszve semmi. Az Európa Kupa szintjén egy olyan gárdát, ahol Lara Sanders, Zoi Dimitrakou vagy éppen Chelsea Gray pattogtat, nem szabad lebecsülni. A Besiktas Jelena Milovanovic és Cappie Pondexter vezérletével a Velencét búcsúztatta az elõzõ körben, de a Török Kupában nem tudták megszorongatni a Galatasaray-t. Helyi riválisok ellen már többször kevésnek bizonyult, hogy két extraklasszis légiósuknak társai nem igazán akadnak a keretben. Lehetetlen jósolni ebben a párosításban.

Az Európa Kupában címvédõ Villeneuve d’Ascq és a Good Angels Kosice párharca szintén pikánsnak ígérkezik. A két gárda az Euroligában egy csoportban szerepelt és mindkét összecsapásuk alkalmával idegenbeli gyõzelem született. A Sopron nyolcasában volt mindkét alakulat a legrangosabb kupasorozatban, így az eddigi nemzetközi szereplésüket is nagy terjedelemben követtük. Teljesen ellentétes képet kapunk. A Kassa télre szedte össze magát, míg a franciák jól kezdtek, de az utolsó öt meccsüket elveszítették. Február elején például a Kassa is 30 ponttal nyert a csarnokukba. Mindkét gárda úgy vágott neki az Euroligának, hogy elégedettek lettek volna az Európa Kupás folytatás elérésével, viszont ebben a sorozatban mindkét klub nagyot akar alkotni. Kassán a jól ismert szlovák magot remekül egészíti ki a két amerikai Crystal Langhorne és Shenise Johnson, miközben a szlovén válogatott Teja Oblak is kiváló teljesítményt nyújt. A Villeneuve d’Ascq kerete az egyik legidõsebbnek számított az Euroligában. Hatalmas tapasztalata van az alapcsapatuknak, melyet Styliani Kaltsidou, Marielle Amant, Virgine Bremont, illetve Megan Mahoney alkot. Tavaly szépen összekapták magukat tavaszra és a rutinjukat érvényre juttatták az EK mezõnyében.

Az Aluinvent DVTK és a Landes párharcához beharangozóval késõbb jelentkezünk.

Európa Kupa negyeddöntõ – 1. mérkõzések

Március 8., kedd
AGÜ Spor Kayseri – Besiktas Istanbul 18:00
ESBVA-LM – Good Angels Kosice 20:00
Tango Bourges Basket – Szparta&K M.R. Vidnoje 20:00

Március 9., szerda
Basket Landes - Aluinvent DVTK Miskolc 20:00

Hirdetés