Hirdetés
3x3

Kedden kezdődik a debreceni U18-as 3×3-as világbajnokság – Földi Attilát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden kezdődik a debreceni U18-as 3×3-as világbajnokság. Földi Attila, szövetségi kapitányt kérdeztük a tornával kapcsolatos várakozásairól.

Kik alkotják a versenyző keretet?

Az U17-es és U18-as válogatott végig együtt készült. A szolnoki Eb-selejtezőn szereplő csapattal egy átfedés van, Nagy Réka. A többiek idősebbek lesznek a debreceni világbajnokságon. Horváth Dóra személyében Szekszárdról egy magas ember érkezik. Nagy segítség számunkra, mert Szolnokon gyakorlatilag small ball-t játszottunk. A PINKK-PVSK játékosa Horváth Boglárka és a tavalyi Ifjúsági Fesztiválon is szereplő debreceni Szabó Zita teszi teljessé a versenyző keretet. Nagyon elégedett vagyok a lányok munkájával és bízom benne, hogy ez vissza is fog köszönni!

A szolnoki Eb-selejtező és az U17-es válogatott kapcsán beszéltünk kilókról, centikről. Szerkezetben most jobban áll az U18-as válogatott?

Én azt gondolom, hogy igen. Dóri klasszikus magasember, a klubcsatában is ezt a szerepet tölti be. Ilyen téren jobban fel tudjuk venni a versenyt. Azt néztem a csoportunkban, hogy sem a svájciaknál, sem az észteknél nem szerepel több magas. Ahogy nálunk is, úgy náluk is egy-egy magasnak titulálható játékos kap lehetőséget. Ezáltal nem leszünk hátrányban. Zita is “hosszú” játékos, nem center, de a szerkezetünk vele is magasabb. Nyilván ez önmagában még nem jelent semmit, egy részlet a sok közül, aminek stimmelnie kell egy csapatnál a világbajnokságon.

Hogy látod, a többi részletet tekintve hol tart a válogatott? Gondolok itt többek között taktikai, erőnléti oldalra.

Lehet, hogy kicsit nagyképűen hangzik, de taktikailag sem az elmúlt években nem volt problémánk és idén sem várható. Nyilván ez a felkészülés hossza miatt van így. Egész nyáron készült az U17-U18-as válogatott és ennyi idő alatt meg tudtuk csinálni azt a taktikai repertoárt, amit szeretnénk. Ebben a részben nagyon bízom: megvannak a figuráink, az alapkoncepciónk, hogy mit akarunk, mit tudunk játszani. Így, hogy van még magas emberünk, egy kicsit könnyebb is. A poszt játék sokkal több opciót ad. A munkából fakadóan az erőnléti oldal szintén rendben lesz, ez kiválasztási szempont is volt. Ezek a lányok átmentek ezen a vizsgán.

Rendhagyó lesz a világbajnokság, hiszen keddtől vasárnapig rendezik a mérkőzéseket. A magyar válogatott kedden, csütörtökön és továbbjutás esetén hétvégén játszik. Ráadásul nekünk kevesebb ellenfelünk lesz a csoportban. Hogy értékeled a lebonyolítást? 

Először lesz így, mert eddig minden évben szerdán kezdtünk. Most egy nappal hosszabb lesz a világbajnokság és nekünk a csoportban – ahogy mondtad – kevesebb ellenfél van. Ez egyrészről jó lehet, mert négyből a továbbjutást érő első kettőben benne lenni, könnyebb. Másik oldalról én örültem volna, hogy ha több csapat van a csoportunkban. A meccshangulatot a helyszínen kell majd megszokni és amelyik csapat többet tud játszani, jobban felveheti a ritmust.

Rögtön a legelején egy kulcsmeccsel kezdünk és ez akár kedden sok mindent eldönthet. Nincs közvetlen javítási lehetőség utána. Ha nem indul jól a torna, akkor két napot kell várni a következő alkalomig, amikor lehet javítani. Ez lelkileg nehéz, de reméljük, hogy erre nem kerül sor és jól kezdünk. Szakmai szempontból nekem annyira nem tetszik, hogy ennyire szét van húzva a világbajnokság, nekünk talán kedvezőbb lenne a sűrűbb menetrend a ritmus felvétele miatt. A rendezvény szempontjából viszont a 3×3-nak jó, hogy hosszabb, még tovább tart egy ilyen rangos esemény.

Milyen benyomásaid vannak a csoportellenfeleinkről?

A francia csapatról van a legtöbb információnk, mert várható átfedés a szolnoki U17-es Eb-selejtezőn látott keretükhöz képest. A másik két csapat játékosait külön-külön nem ismerem. Abból kiindulva, amit általánosságban fel lehet térképezni, a franciák biztos, hogy kiemelkedő játékerőt fognak képviselni. Az észtekről az évek során látjuk, hogy egyre több energiát fektetnek a 3×3-ba. Ezt rendre meg is mutatják a korosztályos versenyeken.

Nem feltartott kézzel megyünk a franciák ellen sem, de ha szigorúan papíron nézzük, akkor ők kiemelkednek és a másik három csapat küzd a másik továbbjutó helyért. Annyi szerencsénk lesz, hogy a francia-észt meccs a nyitó mérkőzés a csoporton belül. Utána már csak pár óra lesz a mi meccsünkig, de legalább egy rövid scouting-ra van lehetőség az észtekből és ott leszünk majd okosabbak.

Frissítés:

Franciaország nem indul a debreceni 3×3-as világbajnokságon

Hirdetés