Hirdetés
Archivum

Kedden kezdõdik a döntõ Csehországban:

:

Hirdetés

Kezdõdik a bajnoki döntõ párharc Csehországban. A várakozásoknak megfelelõen a Brno és az USK Praha mérkõzik a bajnoki címért. A finálé kimenetele pedig ezúttal is, mint mindig, megjósolhatatlan. Idén Vajda Anna személyében a fõvárosiaknál magyar résztvevõért is szoríthatunk.

Amikor a nyáron körvonalazódott a két EuroLigás csapat kerete és érkeztek az elsõ hírek, hogy ezúttal Brnóban nem tudnak annyit áldozni a játékosokra, Prágában pedig Whalen maradt és érkezik mellé Milton-Jones erõsíteni a tengerentúli különítményt, úgy nézett ki, hogy hosszú távú hatalomátvétel várható a VB ezüstérmes nemzet klubcsapatai között. Aztán elkezdõdött a szezon és ahogy az lenni szokott, a pályán semmi sem volt olyan egyértelmû…

A Brno és az USK Praha négyszer találkozott eddig a bajnokságban és ezeken a összecsapásokon 2-2 az összesített állás. Az alapszakaszban mindkét gárda hozta hazai pályán a mérkõzését. Míg az amolyan középszakasznak tekinthetõ második körben a fõvárosban nyert a Brno, ezt követõen azonban a prágaiaknak is sikerült idegenben diadalmaskodniuk. A semleges helyszínen rendezett kupadöntõt pedig az USK Praha nyerte.

Azt, hogy mi dönthet a két gárda között, nem lehet megmondani. A hazai pálya elõnye a Brnónál van, ugyanakkor az eredmények is mutatják, olyan kiegyenlített ez a rivalizálás, hogy lehet, akár két idegenbeli siker is kellhet az üdvösséghez. Ha a húzóembereket nézzük, a Brnóban az egész szezonban gyakorlatilag négy játékos vitte a prímet, a két fiatal svéd tehetség, Frida Eldebrink (21 pont, 2,7 gólpassz) és Louice Halvarsson (16,9 pont, 7 lepattanó), illetve Jelena Skerovic ( 7,4 pont, 5,4 gólpassz) és a helyenként remek megoldásokat mutató Cheryl Ford (14,7 pont).

A prágaiaknál az amerikai légiósok, Milton-Jones (19.6 pont) és Whalen (11.1 pont) mellett a csehek ifjú titánja Elhotová (14.4 pont) remekelt. A fõvárosiak esélyeit növeli, hogy a Taranto elleni EuroLiga rájátszás párharcban megsérülõ Eva Víteèkovára újra számíthat Lubor Blazek vezetõedzõ. Víteèkova már az elõdöntõben is pályán volt és a hosszabb kihagyásához képest jó formát mutatott.

A világbajnokságon a cseheket ezüstéremig vezetõ prágai szakvezetõ összességében kiegyenlített párharcra számít. „A pályaelõny nem tûnik meghatározónak. Bármelyik csapat képes a másik otthonában nyerni. Például nem olyan rég mi is nyertük Brnóban, elõtte pedig õk nyertek Prágában. Vannak, akik szerint a Brno favorit és vannak olyan szakértõk, akik úgy vélik, hogy mi lehetünk a bajnokok. Egy biztos, érdekes és kiélezett párharcra van kilátás. Mi sokat készültünk, már az elõdöntõben is kipróbáltunk új dolgokat. Készen állunk a döntõre!” – nyilatkozta Blazek még hétfõn este.

A két csapat idei mérkõzései

Frisco Sika Brno – ZVVZ USK Praha 61:66 (15:20 27:31 46:43)
ZVVZ USK Praha – Frisco Sika Brno 76:80 (20:28 43:37 54:46 66:66)
Frisco Sika Brno – ZVVZ USK Praha 80:57 (21:10 38:28 60:46)
ZVVZ USK Praha – Frisco Sika Brno 74:64 (15:17 36:28 50:46)


Kupadöntõ

Frisco Sika Brno – ZVVZ USK Praha 73:76 (18:16 33:33 50:57)

Hirdetés