Hirdetés
Archivum

Kedden kezdõdik a döntõ Lengyelországban:

:

Hirdetés

Kedden elrajtol Lengyelországban a CCC Polkowice és a InvestInTheWest Enea Gorzów Wlkp. bajnoki döntõje. A párharc az egyik fél harmadik sikeréig tart és toronymagas favorit az alapszakaszgyõztes Polkowice.

Fotó: basketligakobiet.pl

Fotó: basketligakobiet.pl

Lengyelországban igen vegyes érzések lehetnek a bajnoki döntõ párosításával kapcsolatban. A CCC Polkowice menetelése minden tekintetben megfelel a papírformának. Olyan mértékben kiemelkednek a mezõnybõl, akár a minõséget, akár a mennyiséget nézve, hogy arra válasza a riválisoknak nincs. A Lengyel Kupában, amikor maximumon pörögtek mindenki ellen, esélyt sem hagytak a kihívóknak. Mögöttük viszont a 2-7. helyen óriási körbeverés alakult ki. Sok tekintetben hasonló képességû csapatok versengetek és közülük az alapszakaszban legalacsonyabb rangsorolást megszerzõ gárda, a Gorzow ért oda a fináléba.

A Polkowice a negyeddöntõben a Lublin, az elõdöntõben a Gdynia együttesét gyõzte le 3-0-val. A Gorzow pályahátrányból az alapszakaszban második Torun ellen 3-1, az alapszakaszban 6. Sleza Wroclaw ellen szintén 3-1 arányban lépett tovább. Mindkét párharcban az elsõ két idegenbeli találkozót nyerték és bár mindegyik alkalommal hazai pályán megremegett a kezük a harmadik meccsen, a negyediket magabiztosan húzták be. A Polkowice és a Gorzow két alapszakaszbeli összecsapását a bajnoki címvédõ nyerte. A Polkowice még december elején két Euroliga fellépés között nagyon megszenvedett riválisával és csak 78-73-as sikert arattak. Március közepén viszont 88-75-re gyõztek.

Ha a két keretet nézzük, akkor a Polkowice fölénye rajzolódik ki. A külsõ sorból Tiffany Hayes, míg a palánkok alatt Temi Fagbenle extra szezont fut. Mellettük Jasmine Thomas, Styliani Kaltsidou, Lynetta Kizer és Jo Leedham rutinos sort alkot. A lengyel válogatottjaikról pedig még nem is beszéltünk. A Gorzow szûkösebb kerettel dolgozik. Náluk Sharnee Zoll-Norman, Laura Juskaite, Marija Papowa, Kyara Linskens és Ariel Atkins alkot egy stabil alapcsapatot. Atkins a Wroclaw elleni elõdöntõ második meccsén egy ütközés következtében agyrázkódást szenvedett. A harmadik és a negyedik összecsapás során nem lépett pályára. Nagy tett volt, hogy nélküli is kivívták a továbbjutást. Kérdéses a játéka. A fejsérülések azok, amiknek a gyógyulását nem lehet siettetni és kockáztatni sem szabad.

Óriási kérdés a döntõvel kapcsolatban, hogy fizikálisan mennyit vett ki az eddigi menetelés a Gorzow játékosaiból. Tudnak-e regenerálódni és két ekkora siker után harmadszor felpörögnek-e mentálisan a maximumra. A játékukat egy nagyon markáns védekezés jellemzi, ami helyenként át is lépi a keménység határát. Ha ki tudják zökkenteni Hayes és Fagbenle párosát, akkor lehet igazán esélyük. A Polkowice annyival mélyebb kerettel, több opcióval dolgozhat, hogy összességében érvényesíteni kellene a fölényüket. Ráadásul Maros Kovacik csapataira általában jellemzõ, hogy favorit pozícióból nem buknak. A szlovák szakember ugyanis kiválóan tud motiválni és formát idõzíteni.

A döntõ az egyik fél harmadik sikeréig tart. Az elsõ kettõ, illetve szükség esetén a sorsdöntõ ötödik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda. Az elsõ mérkõzést kedden, a másodikat szerdán bonyolítják le a Polkowice otthonában. Utána már sokkal okosabbak leszünk.
 

Ágrajz

Fotó: basketligakobiet.pl

Fotó: basketligakobiet.pl

Hirdetés