Hirdetés
Utánpótlás

Kedden kezdődik az U18-as válogatott FIBA Youth European Challenger tornája:

:

Fotó: Tankó István

Hirdetés

Kedden a csehországi Klatovyban megkezdődik a FIBA U18 Women’s European Challenger torna, ahol a magyar válogatott riválisai Törökország, Csehország, Szerbia, Litvánia és Írország lesznek. Völgyi Péter szövetségi kapitányt kérdeztük a tornával kapcsolatos várakozásairól.

Válogatottunk a nyár elején, június 7. és 9. között három napot töltött Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában. Ezt követően július 5-től folytatódott a közvetlen felkészülés a tornára.

Két és félhetes munkán vagyunk túl az MKOSZ Edzőközpontjában. A lányok ebben az időszakban egyszer kaptak kétnapos pihenőt. Egy személycsere történt: Sitku Zsuzsanna felkerült az U19-es csapatba, ahonnan Renczes Rebeka érkezett hozzánk. Az összetartás végére végére 13-as keret maradt. Szombaton reggel fogunk újra találkozni, akkor az utolsó két edzés mellett PCR-teszt is vár ránk a kilenc órás buszozást megelőzően. A négy felkészülési mérkőzésen mutatott teljesítmény alapján Siklós Dorka lesz a kimaradó, aki remek hozzáállással dolgozott, de nem tudta úgy megmutatni magát, mint az előző összetartásokon.

– fogalmazott Völgyi Péter, aki elmondta lapunknak, hogy a 12-es utazó keretet a következő játékosok alkotják: Dúl Terka, Gellei Karola, Horváth Gréta, Katona Boglárka, Kuncz Petra, Laczkó Sára, Márkusz Lilla, Milkovics Réka, Németh Lilli, Oláh Fruzsina, Renczes Rebeka és Turi Eszter.

Kevés meccsrutinja van a keretnek, az európai versenyzésből egy nyár ki is maradt. Mennyire kell a nemzetközi szerepléshez szükséges tapasztalatokról beszélni a lányokkal?

Azok a játékosok, akik itt vannak nálunk, nagyon kevés NB1-es tapasztalattal rendelkeznek. A debreceni U19-es világbajnokságra készülő válogatottban hét olyan játékos szerepel, aki ezt a korosztályt képviseli. A meghatározó játékosok tehát azon a tornán fognak részt venni. Mivel nagyon kevesen voltak ott két évvel ezelőtt az U16-os Európa-bajnoki döntőn, ezért mindenről szót kell ejteni. Többségében ott fognak először szembesülni azzal, hogy milyen egy ilyen sorozatterhelés, hiszen hat nap alatt öt találkozót fogunk játszani.

Ilyen helyzetben összességében kedvezőnek tűnik, hogy nem rendeznek tétmeccsekkel Európa-bajnokságot. Te, hogy látod?

Két évvel ezelőtt a teljes csapat nem tudott a legjobb nyolcba kerülni. Azzal, hogy meghatározó játékosok hiányoznak – bár természetesen előre tippelni nem lehet -, de valószínüleg a kiesés elkerülése ellen kellett volna játszani. Viszont nemzetközi tapasztalatszerzésre még több játékosnak van most lehetősége ebből a generációból, hiszen az U19-es válogatottban szereplők mellett 12-en tudnak majd velünk utazni Csehországba és készül az U17-es Európa-bajnoki selejtezőre, illetve korosztályos világbajnokságra a 3×3-as válogatott. Nagyon sokan meg lesznek versenyeztetve nemzetközi szinten a 2003-2004-es korosztályból és ez a nagy pozitívuma ennek a nyárnak.

Milyen célokkal vágtok neki a tornának?

Az előzőekben elmondottak miatt más a célkitűzésünk. Eddig is célunk volt, hogy a lányok kicsit jobb játékosként térjenek haza a klubjaikba. Tudjunk olyan pluszt adni, ami egész szezonban ott marad a fejükben és tudják hasznosítani. Legyen ez taktikai, technikai vagy bármi egyéb dolog. Most még inkább erre helyeztük a hangsúlyt. Nagyon leegyszerűsítettük a taktikai repertoárunkat, viszont próbáljuk azt nagyon precízen, pontosan megkövetelni támadásban és védekezésben a lányoktól.

Az edzőmérkőzéseink azt mutatták, hogy olyan játékos, aki minden mérkőzésen kiemelkedőt tud nyújtani, nem nagyon volt a keretünkben. Kíváncsian várjuk ki lesz az a csapatból, akiből a csehországi torna  kihozza ezt a vezér szerepet. Viszont jó csapatmunkával, hiszen szépen harcolnak egymásért a lányok, ha igazi tét nélkül is zajlanak ezek a mérkőzések, fogunk tudni győzelmeket szerezni.

Fotó: Tankó István

Hirdetés