Hirdetés
Archivum

Kedden kezdõdnek a negyeddöntõk!:

:

Hirdetés

Elérkeztek a negyeddöntõk a nõi kosárlabda EuroLigában. A kontinens nyolc legjobb csapata a következõ másfél hétben eldönti, hogy kik alkotják majd a Final Four mezõnyét. Az alábbiakban megpróbálunk egy kis kapaszkodót nyújtani a párharcokhoz.

Fenerbahce – Szpartak Moszkva Vidnoje

A címvédõ a trónkövetelõ ellen. Így lehetne röviden összegezni ezt a párharcot, mely a negyeddöntõk slágermeccse lesz. Presztízsütközet a javából, Rátgéber László volt és jelenlegi csapata méri össze erejét, de azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi négy kiírás gyõztese és a mindenáron csúcsra törõ török sztárklub.

Ha az elsõ és nyolcadik találkozik a rájátszásban, általában egy legyintéssel elintézzük a dolgot, mondván az alacsonyabban rangsorolt csapatnak maximum az egy hazai mérkõzés megnyerésére van esélye, aztán a két idegenbelit úgy is bukják. Csak általában a nyolcadik helyen rangsorolt együttest nem a világ legjobb irányítója, Sue Bird dirigálja, nem játszik benne Epiphanny Prince, Noelle Quinn, Taj Mc Williams és az orosz válogatottból Osipova, Korstin, Veiru, illetve Jelena Milovanovic és Sonja Petrovic. Pedig most ez a helyzet.

Ez a Szpartak Moszkva, nem az a Szpartak Moszkva, amelyik sorozatban négy EuroLigát nyert, ez teljesen egyértelmû, de ott van a keretükben Sue Bird, aki miatt nem lehet leírni õket. Ráadásul nemcsak a világ legjobb irányítójának a személye szól mellettük. Pokey Chatman, az oroszok edzõnõje a Fiba Europe honlapjának azt nyilatkozta, hogy a gyõzelmi esélyüket a jó védekezés jelentheti. A szintén jól támadó Schio mindössze 63 pontot átlagolt ellenük és elmondása szerint ha a 60-as tartományban tartják a törököket, bármi lehet.

Érdekes kérdés a Fenerbahce keretében, hogy a Yilmaz-Matovics duó meddig bírja még ezt a megerõltetõ terhelést. Felfoghatatlan, hogy a következõ nyolc napban akár háromszor 30 perc felett kell pályán tölteniük. Ráadásul akármennyire furcsán hangzik, pontosabban az eddig látottak alapján nem gondoltuk volna, de a sorozat legjobb lepattanózója éppen a Szpartak Moszkva.

A másik faktor, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni az a rutin. Gyakorlatilag megszámlálhatatlan, hogy mennyi EuroLiga, WNBA rájátszás mérkõzés van az orosz gárda játékosainak lábában és akkor még az olimpiai vagy világbajnoki mérkõzésekrõl nem beszéltünk. A másik oldalon nem ez a helyzet. A Fenerbahce törökjei a cserélõdõ légiósok mellett az utóbbi években rengeteg negyeddöntõt játszottak, de egyiket sem esélyesként, ráadásul mindegyiket elbukták. Ez alkalommal viszont kimondott elvárás a Final Four, nagy kérdés, hogy a kiváló kezdõötös mellett lesz-e éles embere a padról Rátgéber Lászlónak.

Természetesen szigorúan az eddigi teljesítmény alapján a favorit a Fenerbahce, ugyanakkor azzal nem lövünk mellé, ha azt mondjuk: ha van csapat az 5. és 8. helyen rangsoroltak között, aki verheti a török gárdát, az pont a Szpartak. Rengeteg tényezõ játszhat tehát fõszerepet a két együttes csatározásában, ami miatt jósolni lehetetlen. Egy biztos, nem egy tipikus elsõ a nyolcadikkal párviadal lesz.

Ros Casares Valencia – Bourges Basket

Az egyetlen olyan párharc a negyeddöntõben, amelyben a két gárda már az alapszakaszban is találkozott. Az elsõ mérkõzésen a Valencia hazai pályán 74-47-re nyert, míg a másodikon, Franciaországban a Bourges 58-55-re diadalmaskodott.
 

Ez a két eredmény fontos a párharc szempontjából. Az ugyanis a tökéletes védekezést mutató Pierre Vincent csapatán múlik, hogy ebben a párban lesznek-e izgalmak. A két alapszakasz mérkõzést látva az elsõn a Valencia simán átdobta a gallokat, úgy, hogy Brunson 19 pontot és 14 lepattanót szerzett. Az alapszakasz második felére már összeállt a Bourges védekezése és 58-55-re verték a spanyolokat, akik mindössze 33.9%-al dobtak azon az estén.

A fõszereplõk ezúttal is Katie Douglas és Rebekkah Brunson lehetnek a Valenciánál, míg a Bourges-nál a pontokért a 14.8 pontot átlagoló Catherine Joens és a görög Kaltsidou felelhetnek. Ez mind azonban mellékes, mert itt komoly sakkjátszmára van kilátás Hejkova és Vincent között. Nagy kérdés, hogy Hejkova mi újat hozott a spanyoloknak, a decemberi meccsel ellentétben lesz-e játékuk a gallok ellen vagy ismét a franciák akarata érvényesül, lassítani tudják a játékot és hibára kényszeríthetik a sztárokat.

Halcon Avenida Salamanca – Wisla Can-Pack Krakow

Az a párharc, ahol az alacsonyabban rangsorolt csapat továbbjutása sem lenne különösebb szenzáció. Talán ez lehetne a rövid összegzése a Salamanca – Krakkó csatának. Itt Jose Ignacio Hernandez vezeti aktuális csapatát egykori kenyéradója ellen, de ennél sokkal fontosabb lehet a lengyeleknek, hogy tényleg van esélyük.

Az a játék amit a Salamanca nyújtott a Pécs ellen, szinte biztos, hogy kevés lesz a tavalyi negyedik legyõzéséhez. Nem fog mûködni a spanyoloknak, hogy Lyttle-t és Erika de Souzát tömik labdákkal, amikor ellenfelüknél Kobryn, Leucsanka és Nicole Powell tornyosodik a palánk környékén. Ráadásul a krakkóiaknál nem szabad figyelmen kívül hagyni Erin Philips klasszisát sem. Az ausztrál irányító szintén fantasztikus formában van, az Orenburg elleni két nyolcaddöntõ mérkõzésen 20 pontot átlagolt.

A Salamanca csak akkor tudja érvényesíteni a pályaelõnyét, ha a centereiken kívül más is hozzászól a mérkõzéshez. Nem lennének elkeseredve a hispánok, ha például Alba Torrens hozna extrát, mert a Pécs ellen leginkább a hibáival vétette észre magát, de érik egy kiugró teljesítmény Montañanától és Snell is régen került a címlapokra.
 

Összességében kiegyenlített csata várható két olyan csapat között, amelynél örülnek, hogy a másikat kapták, mert mindkét városban joggal hisznek benne, hogy verhetõ ellenféllel találkoznak.


UMMC Jekatyerinburg – Cras Basket Taranto

Talán a legsimább párharc lesz. Bár papíron a negyedik játszik az ötödikkel, de itt lényegesen nagyobb a különbség. A sorozat nagy favoritja mérkõzik az igazán kétarcú Tarantóval. Az orosz sztárcsapatnak nem okozhat gondot az itáliai ellenfél. Igaz, a Jekatyerinburg statisztikái az utóbbi idõben visszaestek, pontosabban a padról kevesebb érkezik, mint korábban, de ez nem jelenti azt, hogy itt veszélyben lenne a továbbjutásuk.
 

A Taranto számára a Rivas Ecopolis mutathat irányt. A spanyoloknak Oroszországban és hazai pályán is volt gyõzelmi esélyük, sõt Madridban hosszabbításig vitték a csatát. A beszámolók szerint a Rivas az uráliak összes hibáját könyörtelenül megbüntette. Ha az olaszok az alapszakaszban mutatott jó védekezésükkel rukkolnak elõ, okozhatnak kellemetlen perceket riválisuknak, de a gyõzelmük több lenne, mint csoda.

A párharcok az egyik fél második gyõzelméig tartanak. Az elõl álló csapatok otthonában rendezik az elsõ és az esetleges harmadik találkozókat.


A keddi program

Fenerbahce – Szpartak Moszkva Vidnoje 19:00
Ros Casares Valencia – Bourges Basket 20:30
Halcon Avenida – Wisla Can-Pack 20:30
UMMC Jekatyerinburg – Cras Basket Taranto 15:00
/a mérkõzések kezdési idõpontjai magyar idõ szerint vannak feltüntetve/

TV

A Ros Casares – Bourges Basket találkozót a FIBA Europe TV élõben közvetíti 20 óra 30 perces kezdettel.

A Fenerbahce – Szpartak Moszkva összecsapást az Eurosport2 szerdán 17 órai kezdettel közvetíti felvételrõl.

Hirdetés