Hirdetés
Utánpótlás

Kedden rajtol a magyar válogatott FIBA U18 Women’s European Challenger tornája:

:

Hirdetés

Kedden a csehországi Klatovyban a magyar válogatott részvételével FIBA U18 Women’s European Challenger torna kezdődik. A mieink ellenfelei a házigazda Csehország, Litvánia, Törökország, Szerbia és Írország lesznek.

A magyar válogatottal korábban már megismerkedhettünk. Készítettünk interjút Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal és a napokban Milkovics Rékával, a csapat győri játékosával is beszélgettünk.

Ha az U20-as torna kapcsán úgy kezdtük a felvezetést, hogy nehéz meghatározni az erőviszonyokat, akkor ez U18-ban és majd pár hét múlva U16-ban hatványozottan igaz. Ahány nemzet, annyi megoldás volt az elmúlt másfél évben a fiatalok edzéslehetőségeit, versenyeztetését tekintve. A csoportból ráadásul a mieink mellett még a csehek is érintettek az U19-es Világbajnokságon is, ami klasszikus tétmérkőzések mellett zajlik, így szintén befolyásolja a csapatok összeállítását.

A csoportból Litvánia ezen generációja kiemelkedő sikert ért el, amikor 2019-ben U16-os Európa-bajnokságon döntőt játszottak. Ráadásul a litvánok vonultatják fel a torna legismertebb játékosát. A szupertehetségként számon tartott Juste Jocyte a Lyon kosárlabdázója. A legfiatalabb játékos, aki Euroligában pályára lépett és felnőtt Európa-bajnoki selejtezőn pontot szerzett. A litvánoknak ez egy extra gárda. Nem tudjuk, hogy merre indult a fejlődésük a járványidőszak alatt, de számukra vélhetően egy klasszikus U18-as Európa-bajnokság is éremeséllyel kezdődne.

A házigazda csehek kapcsán már említettük, hogy ők az U19-es Világbajnokságon szintén résztvevők és érkeznek majd Debrecenbe. Nekik a 2002-2003-as születésűekből álló csapatuk 2018-ban Eb-döntőt játszott U16-ban. Az akkori ezüstérmes gárdából a 2003-asok közül többen itt lesznek. Hazai pályán biztosan nagy motivációval lépnek pályára.

A törökök ezen generációja 2019-ben kiesett az U16-os A-divízióból, míg a szerbek és az írek ezen generációja a B-divízióban versenyezett a világjárvány előtti utolsó teljes nyáron. Ezek tehát a számszerű eredmények, de emlékezhetünk rá, hogy például U20-ban Sopronban az a szerb csapat, amelyik két éve kiesett U18-ban az A-divízióból, ezúttal mindenkivel versenyképesnek bizonyult és ezüstérmet szerzett. Ez csak egy példa, de jól mutatja, hogy nem szabad egyértelműen átvezetni az eredményeket.

Menetrend

Július 27., kedd
13:30 Magyarország – Törökország

Július 28., szerda
19:30 Csehország – Magyarország

Július 29., csütörtök
16:30 Magyarország – Szerbia

Július 31., szombat
13:30 Litvánia – Magyarország

Augusztus 1., vasárnap
11:30 Írország – Magyarország

A mérkőzések élő eseménykövetéséhez a linkek a FIBA U18 Women’s European Challengers hivatalos honlapján IDE KATTINTVA érhetőek el.

Hirdetés