Hirdetés
Archivum

Kedvezõ ellenfél az Európa Kupában a Landes:

:

Hirdetés

A Basket Landes ellen játszik negyeddöntõt az Európa Kupában az Aluinvent DVTK. A párharc közel egy hónap múlva veszi kezdetét Franciaországban. Nézzük az elsõ benyomásokat a sorsolást követõen.

Azt már a Nymburk elleni továbbjutást követõen is tudtuk, hogy minden eddiginél nehezebb ellenfél vár a DVTK-ra. Korábbi írásainkban nem titkoltuk, hogy kedvezõ lenne legalább a negyeddöntõben elkerülni az Euroligából érkezõ riválisokat és ez sikerült is. A DVTK idei teljesítményét látva a három Európa Kupa csapat ellen lehetnek reális esélyek a sikerre.

Landes kipróbált légiósokkal és stabil hazai maggal rendelkezõ csapat, mely idén a várakozásoknak megfelelõ szezont fut. A bajnokságban 11 gyõzelemmel és 4 vereséggel a tabella második helyén állnak, de több lejátszott meccsük van, mint az üldözõiknek. Mivel várnak még rájuk rangadók, reálisan nézve az alapszakasz 4. helye lehet számukra a cél. A Francia Kupában érte a Landes-t kellemetlen meglepetés, a nyolcaddöntõben a Charleville Mézières gárdájától kaptak ki közel 20 ponttal és búcsúztak. Az Európa Kupa szereplésüket pedig már összefoglaltuk, ott az Edirne ellen a play-off elsõ körében rezgett a léc, de hosszabbításban továbbjutottak.

A keretüket elnézve a francia élmezõnyt és a középmezõny elejét jellemzõ csapatépítést láthatunk. Hosszú távon számolnak a légiósokkal, Carmen Guzman már 2013 óta náluk szerepel és a lett válogatott Gunta Basko sem új szerzemény. Az idei keretük kialakításakor mindössze két légióst cseréltek az elõzõ szezonhoz képest. A szerb válogatott Danielle Page hosszú éveket töltött náluk, de a Bourges-hoz igazolt. Helyére jött Iva Sliskovic. Három szezon után engedték el Kamila Stepanovát és a cseh centert pedig a kanadai válogatott Miranda Ayim váltotta.

A Landes a nagy téttel bíró meccseket eddig a szezonban általában 7 fõs aktív rotációval teljesítette. A fentebb kiemelt négy légiós mellett a Barennes, Plagnard, Le Gluher-Can hazai trió kapott sok lehetõséget eddig. Szigorú védekezés jellemzi a csapatukat, a legkevesebb pontot kapták az Európa Kupában. Meccsenként mindössze 61,5-öt. Ebben a mutatóban a DVTK a második legjobb, így különösebb okunk nincs a félelemre. Itt inkább azt kell kiemelni, hogy a francia nõi kosárlabdára jellemzõ szigorú védekezés hagyományosan nem fekszik a magyar csapatoknak. Külön kiemelkedõ, hogy a negyedik legtöbb gólpasszt jegyzi az EK mezõnyébõl a Landes és a nyolcadik legtöbb lepattanót szedik. Az állva maradt négy EK csapat közül õk a legjobban lepattanózó gárda és már a PEAC elleni meccseik alkalmával is kiemeltük, hogy második esélybõl hagyományosan sok pontot szereznek.

Összességében azt lehet elmondani, hogy a két keret között klasszis különbség nincs. Vannak olyan területek, melyek esetében a Landes irányában billen a mérleg nyelve (ezeket fentebb ki is emeltük) és akadnak olyanok, melyek esetében inkább a DVTK felé. Elsõsorban támadásban több opciója van a magyar csapatnak. Nem lehet elmenni szó nélkül a versenynaptár mellett. Nem jelent ideális felkészülést, hogy a párharcot megelõzõ héten szerdától péntekig kerül sor a Magyar Kupa nyolcas döntõjére. A hazai pálya miatt nyilvánvalóan nagy eredménykényszer mellett. Az Európa Kupa versenykiírása azonban lehetõvé teszi, hogy egy nappal eltolják a párharc mérkõzéseit és ezzel a boon.hu tájékoztatása szerint a DVTK élne is.

Hirdetés