Hirdetés
3x3

Kedvező előjelekkel készül az Európai Egyetemi Játékok 3×3-as tornájára a Győr:

:

Hirdetés

Pénteken kezdődik a Miskolcon és Debrecenben zajló Európai Egyetemi Játékok (EUG) 3×3-as kosárlabda tornája. A 40 ország, 400 egyeteméről több mint 5000 sportolót felvonultató multisport eseményen a 3×3-as kosárlabdában három magyar csapat, köztük a Széchenyi Egyetem gárdája képviseli hazánkat.

A debreceni seregszemle rajtja előtt a szakágban magyar bajnoki címvédő UNI-Győr SZESE vezetőedzőjét, Dr. Barthalos Istvánt kérdeztük a várakozásairól.

Létszámát tekintve a Magyarországon rendezett valaha volt legnagyobb multisport esemény kezdete előtt állunk. Milyen gondolatok kavarognak benned a rajt előtt?

Hazai közönség előtt egy ekkora rendezvényen pályára lépni megtiszteltetés, de egyben óriási felelősség is.

Tavaly ugyanezen a helyszínen, ugyanezen a pályán már megmérettettük magunkat egy Európa-bajnokság keretében, így ismerni fogjuk a helyszínt, a szállást. Ez könnyebbség, de úgy, hogy több sportág is ott lesz mellettünk és így teljesen másnak ígérkezik a sportolói élet, különösen érdekessé teszi a rendezvényt.

A 3×3-as kosárlabdában bajnoki címvédőként érkeztek a tornára. Az egyetemi bajnokság döntőjét június 8-án rendezték. Az elmúlt egy hónapban milyen munkát tudtatok végezni? Milyenek az előjelek?

A bajnoki cím után egyhetes pihenőt kaptak a lányok. Utána, aki bevethető volt, jött edzésre. Nagyon fontos kiemelni, hogy nem csak a négy utazó játékos, hanem mindenki, aki éppen nem dolgozott vagy nem volt bármilyen egyéb elfoglaltsága, jött hozzánk. Tették mindezt azért, mert szeretnek kosárlabdázni nálunk és segíteni szerettek volna a felkészülésben.

Heti 5-6 edzéssel készültünk, az utolsó napok pedig már a formaidőzítésről is szóltak. Szépen tudtunk dolgozni, átvettük azokat a játékokat, amikről úgy gondolom, hogy eredményessé tehetik a csapatot. Emellett a fizikális felkészítés is folyamatos volt.

Bízom benne, hogy a legjobb formában érkezünk. A korábbi években is lelkiismeretesen készültünk ezekre a rendezvényekre, de megkockáztatom, hogy az idei felkészülés sikerült a legjobban.

Azok számára, akik a hazai egyetemi kosárlabdát nem követik mélységében, kérlek röviden mutasd be a győri együttest. Akiket láthatnak majd a kilátó szurkolók Debrecenben, ők a bajnokcsapat?

A válaszom, hogy a bajnokcsapatunk tagjaival veszünk részt a tornán. Visszatérő hasonlatom, hogy mi úgy kezeljük a klubnál a 3×3-as kosárlabdát, mint az úszóváltókat. Aki a délelőtti előfutamban úszik és délután világbajnok lesz a csapat, ő ugyanúgy világbajnok, mint a döntőben szereplők. A két bajnoki előselejtezőben tavasszal más-más csapat vett részt, mint a kecskeméti döntőben, de számunkra, ők ugyanúgy bajnokok. Ezt nagyon fontosnak tartom kiemelni.

A keretet nézve egy változás lesz a júniusi gárdához képest. Sághi Kata a szabályok szerint már nem szerepelhet. A helyét Mihály Emma veszi át. Mellette Baffy Fanni, Bánszegi Borbála és Rozmán Lilla alkotja a csapatot.

Mindegyik játékosnak van világversenyről tapasztalata, Bánszegi Borbálának egyetemi szinten, Rozmán Lilla 3×3-as U23-as válogatottban szerepelt, míg Baffy Fanni az Universiade válogatottnak volt kerettagja 5:5-ben, de a 3×3-hoz nagyon jó fizikális adottágokkal rendelkezik. Ugyanezt Mihály Emmáról is el lehet mondani.

Jók az előjelek, az elmúlt évek egyik legerősebb győri csapatával készülünk. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a legrosszabb helyezést érjük el. A 3×3-ra általánosságban is igaz, egyetemi szinten pedig különösen, hogy minden a sorsolástól és a keresztjátéktól függ. Az Európai Egyetemi Játékokon ráadásul minden helyosztót lejátszanak, így számszerű eredményben még nehezebb jóslásokba bocsátkozni.

Most mégis egy kicsit erre kérlek. A nevezők listáját látva, milyen erőviszonyok rajzolódnak ki számodra?

Az első ránézésre a favorit az ukrán csapat, akik a FIBA U23-as világranglistáján is a top10-ben vannak és a csapatuk döntően a válogatottjukra épül. Nagy rutinnal rendelkeznek, de 3×3-ban egy 10 perces mérkőzésen bármi megtörténhet. Itthonról a TFSE is erős kerettel készül, A-csoportos játékosokkal – megkockáztatom, elérhető legerősebb összeállításukban – érkeznek. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a csoportkörben a magyar csapatok nem találkozhatnak a szabályok értelmében.

Összességében a nevezési listát böngészve nagyon nehéz érdemben feltérképezni az erőviszonyokat. Jó példa a Göttingeni Egyetem, akik hosszabb szünet után térnek vissza. Több év kimaradt nekik, de Coimbrában 2017-ben dobogón végeztek. Romániából a Pitesti Egyetem évekig meghatározó volt 5:5-ben és 3×3-ban, de most nem indítanak csapatot. Érkezik viszont egy bukaresti gárda, akikkel még nem találkoztunk. Ez az európai egyetemi kosárlabda sajátossága, hogy folyamatosan változik a mezőny.

Ebben a változó mezőnyben ti viszonylag komoly állandóságot képviseltek, akár, ha a Széchenyi Egyetemet nézem, akár, ha a 3×3-ban most versenyző négyes tagjait.

Mi 2017 óta folyamatosan ott vagyunk a világversenyeken női kosárlabdában és egy Európa-bajnoki 6. helyünk a legjobb eredményünk. Egyéni szinten is azt mondhatom, hogy igen, valóban rutinos a gárda. Többen bemutatkoztak már az A-csoportban vagy jelenleg van A-csoportos megkeresésük. Ugyanakkor, ha valaki figyeli az egyetemi kosárlabdát, sőt az egész egyetemi sportot, évről évre erősödik a mezőny. Apró dolgok fognak dönteni, de bizakodó vagyok.

Hirdetés