Hirdetés
USA

Kedvezőtlen döntés a női sportnak:

:

Hirdetés

A hétvégén látott napvilágot a hír, hogy a kaliforniai bíróság elutasította a világbajnok amerikai női labdarúgó-válogatott azon keresetét, amely szerint a férficsapat tagjaival azonos fizetést kellene kapniuk. A döntésnek a női sportot tekintve igen rossz az üzenete és a WNBA esélyegyenlőségi törekvéseit is befolyásolhatja.

Nem adjuk fel a harcot az EGYENLŐSÉGÉRT!

– így kommentálta a döntést Twitteren a világ legjobbjának megválasztott Megan Rapinoe, aki az Egyesült Államokban az egész küzdelem arcává lépett elő.

R. Gary Klausner bíró 32-oldalas indoklást közölt a beadott keresettel kapcsolatban. Ennek nagyon fontos része, hogy “csak” a fizetésekre vonatkozó követelést utasította el. Azt is megállapította ugyanis, hogy a labdarúgók orvosi, utazási és edzéskörülményei nem azonosak a két nem esetében, így ebben az ügyben június 16-ra meghallgatást rendelt el.

Nyilván már önmagában az is előrelépés, hogy a fenti ügyekben nyílt párbeszéd indul.

A bérek kapcsán azonban a bíró kiemelte, hogy korábban a női csapat korábban “elutasította az ajánlatot, amely ugyanazt a fizetési rendszert alkalmazzák a sportolóiknál”, mint ahogy a férfi nemzeti csapat tagjai a juttatásokat kapják. A bírói indoklás azt hangsúlyozza, hogy a női csapat a kollektív szerződés megkötésekor “hajlandó volt engedni a magasabb bónuszokból olyan juttatásokért, mint például a nagyobb alapkompenzáció és a garancia arra, hogy nagyobb számú szerződéses női játékost alkalmaznak.”

A CBS Sports számításai szerint a női csapat 66 millió dollárra lenne jogosult az egyenlő fizetésről szóló törvény és az 1964. évi polgári jogi törvény VII. cikkelye alapján. A bíró viszont úgy látja, hogy a más feltételekkel megkötött kollektív-szerződés miatt “a felperesek nem tekinthetik visszamenőleges hatállyal” érvényesnek az egyenlő fizetésről szóló törvényt.

Mit jelent ez a WNBA-nek? A liga és a játékos-szakszervezet új kollektívszerződésben állapodott meg a télen. Ez komoly szintet emel a bérekben, de még így is messze elmarad a férfi szakágtól. Az egyéb ellátásokban és körülményekben szintén előrelépés történt. Az, hogy a labdarúgóknál az orvosi, az utazási és az edzéskörülmények előtérbe kerülnek, hosszabb távon ezek a feltételek kiegyenlítődhetnek a két nemnél.

A bérek egyenlőségére azonban még várni kell és ez az ügy most egy újabb nagy pofont kapott a labdarúgók keresetének elutasításával. Sokan azzal érvelnek, hogy a női sportban alapjaiban kisebbek a bevételek, így kevesebb a szétosztható forrás, ami kisebb fizetéseket eredményez. Ugyanakkor a bérezési rendszerek és az alapfizetések terén is komoly különbségek mutatkoznak.

Fotó: WNBA

Hirdetés