Hirdetés
Archivum

Kerekasztal beszélgetést rendeztek a BEAC-120 emlékév jegyében:

:

Hirdetés

Kedden került sor a BEAC 120 éves történetét felelevenítõ BEAC – Az elsõk címû kiállítás záró eseményére, mely egy kerekasztal beszélgetés volt. Ezen a BEAC egykori és jelenkori élsportolói meséltek a klubban eltöltött éveikrõl – adta hírül a BEAC hivatalos honlapja.

Az eseményen a nõi kosárlabdát képviselve Kovács Ilona, 112-szeres válogatott, olimpiai 4. helyezett játékos vett részt. Mellette Dömölky Lídia, olimpiai bajnok vívó, Mihályfi László, 18-szoros magyar bajnok futó és Csere Gáspár, a BEAC riói olimpikon maratoni futója mesélt a pályafutásáról.

Kovács Ilonával a BEAC Nõi Kosárlabda Szakosztályának honlapján olvashatunk egy hosszabb interjút is. A keddi esti kerekasztal beszélgetést a klub honlapja az alábbiak szerint foglalta össze.

Forrás: BEAC

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club idén emlékévvel ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. A BEAC-120 emlékév kapcsán számos sport-, és kulturális programmal készül a klub. Ennek keretében februárban az Albertfalvi Közösségi Házba költözött a BEAC-Az elsõk c. kiállítás, mely az egyesület történetét mutatja be a kiemelkedõ BEAC-os sikereken keresztül.

A kiállítás záróeseményeként március 27-én egy kerekasztal beszélgetést szerveztek, ahol a BEAC egykori és jelenkori élsportolói meséltek a klubban eltöltött éveikrõl.

Az eseményen részt vett Dömölky Lídia, olimpiai bajnok vívó, Kovács Ilona, 112-szeres válogatott, olimpiai 4. helyezett kosárlabdázó, Mihályfi László, 18-szoros magyar bajnok futó, valamint Csere Gáspár, a BEAC riói olimpikon maratoni futója is. A beszélgetést Baumstark Tibor sportújságíró vezette.

Kovács Ilona Komáromi Ede kezei alatt kezdte meg egyetemi sportpályafutását, kiemelte, hogy az élsport lehetõségek mellett egy igazi közösségben érezhette magát a BEAC-ban. Még általános iskolásként kezdett kosarazni. Az élmény, hogy akkoriban hazavihette az edzésrõl a kosárlabdát megalapozta késõbbi pályafutását is. Az ELTE pszichológia szakára nyert felvételt, így a BEAC-ban folytatta a kosárlabdázást.

Bekerült a válogatottba, majd az 1980-as moszkvai olimpián a 4. helyig menetelt a magyar csapattal. Egy sérülés miatt ezután felhagyott a játékkal, de máig tartja a kapcsolatot egykori BEAC-os csapattársaival. És hogy mit üzenne a mai fiataloknak? Pontosan azt, amit Komáromi Ede is vallott. „Aki teheti, sportoljon, mert azon kívül, hogy remek dolog, rengeteg mindenre megtanít. De senki ne áldozza fel magát a sportért, tanulni kell mellette, mert a pályafutásunk véges, és nem lehet mindenkibõl edzõ vagy sportújságíró. A sport és a tanulás meg kell, hogy férjen egymás mellett minden sportoló életében.”

Dömölky Lídia 1949-ben, mindössze 13 évesen kezdett a BEAC színeiben vívni. A háború után rideg körülmények között kellett edzésmunkát folytatniuk. Az 1964-ben, az MTK színeiben olimpiai bajnoki címet szerzõ Dömölky szívesen idézi fel egykori BEAC-os sporttársai sikereit, mint például Hámori Jenõét, aki 1956-ban lett olimpiai bajnok a BEAC színeiben, valamint egyik legszebb emléke az 1955-ös római világbajnokság, ahol az akkor még csak 21 éves Gyuricza József, valamint õ maga is világbajnoki címet szereztek. A sport és a tanulás fontosságával kapcsolatban kiemelte, hogy „az edzés mellett a versenyek is rengeteget tanítanak a fiataloknak, mivel megtanulják, hogy akkor kell a legtöbbet nyújtani, amikor arra lehetõség van, nem amikor kedvük tartja.”

Mihályfi László számára élete legjobb döntése volt, hogy a BEAC-ba ment sportolni. „Nem a munka minõsége és mennyisége, hanem a baráti társaság volt az, ami igazán erõt tudott adni a csapatnak az edzéseken.” Mihályfi az 1960-as években a BEAC és a magyar atlétika kiemelkedõ alakja volt. Többek között Gyulai Istvánnal, a BEAC-os futóváltó oszlopos tagjaként hat, míg egyéniben tizenkét magyar bajnoki címet szerzett és háromszor is országos csúcsot futott. Legnagyobb sikereiként az Universiade gyõzelmeit élte meg. Sportolói karrierje után az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium testnevelõ tanáraként tett sokat az atlétika utánpótlásért.

Csere Gáspár 2001 óta a BEAC tagja. Félmaratoni magyar bajnok, többszörös korosztályos magyar bajnok, riói olimpikon maratoni futó 17 éves korában határozta el, hogy valóban a versenysportra adja a fejét. Maratoni futásban részt vett a 2016-os riói olimpián, míg 2017-ben magyar bajnoki címet szerzett félmaratoni távon, és ezüstérmet maratoni távon. Elmondása szerint sohasem tanult sokat, mégis mindig jó tanuló volt, mely nagy részben a sportnak is köszönhetõ, hiszen – különösképp a maratoni futás – kitartásra nevel.

A beszélgetés végén Simon Gábor, a BEAC igazgatója megköszönte a résztvevõknek, hogy történeteikkel színesítették az ünnepi emlékévet és felhívta a figyelmet, hogy az emlékév keretében Prokopp Sándorról, a BEAC elsõ olimpiai bajnokáról könyvet ad ki a klub, a nyár folyamán Hámori Jenõ, a BEAC utolsó élõ olimpiai bajnoka is hazánkba látogat, míg az egykori Mezõ utcai BEAC-pálya helyszínén, az Allee bevásárlóközpont parkjában egy emléktáblát is felavatnak.

Forrás: BEAC

Hirdetés