Hirdetés
Archivum

Keretet hirdetett Geno Auriemma az amerikai válogatott európai túrájára:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államok válogatottja, mint évben, amikor nem játszik tétmérkõzéseket, idén is európai túrán vesz részt. Geno Auriemma csapata október 2. és 10. között Spanyolországban, Olaszországban és Csehországban lép pályára.

Az amerikai válogatott keretének kialakításában meghatározó volt, hogy a WNBA döntõjében érdekelt csapatokból Geno Auriemma természetesen nem tudott behívni játékost. Mellettük hiányzik még az együttesbõl a Jekatyerinburgba már visszatért Diana Taurasi, de aki elérhetõ volt, természetesen helyet kapott a csapatban.

A felkészülés elején Brittney Griner még az eltiltását tölti. A Phoenix Mercury klasszis centere a tavaszi erõszakos cselekedete miatt részesül szankciókban. Emlékezhetünk rá, hogy a párját Glory Johnson-t bántalmazta. Griner büntetése jelképes, hiszen az edzések mindössze 20%-át kell kihagynia, így a felkészülési mérkõzéseken már játszhat. A döntésnek elsõsorban az üzenete a fontos az amerikai szövetség részérõl, hogy a pályán kívül elkövetett cselekedetek nem maradhatnak következmények nélkül. Az ügyben a jogi eljárás lezárult és augusztus végével a bíróság által kötelezõen elõírt terápiát is letudta a játékos.

Az amerikaiak október 2-án és 3-án Barcelonában edzenek, majd október 4-én a spanyol bajnok Girona vendégei lesznek. Ezt követõen Rómába utaznak, ahol október 7-én az olasz válogatottal mérkõznek. Október 8-n pedig Nápolyban az Európa Kupás Dike Napoli ellen lépnek pályára. Az összetartás végén Prágába repülnek, ahol október 9-én az USK Praha ellen fejezõdik be a program.

„Az olimpiai években mindig nagy hátrányt jelent, hogy nem tudunk sok idõt együtt tölteni. Most 10 napunk lesz közösen, néhány edzéssel és mérkõzéssel. Igaz, vannak hiányzóink. Akik például a WNBA döntõjében érintettek, nem lehetnek itt, de ebbõl a helyzetbõl kell kihozni a legtöbbet. Néhány fiatalabb játékos, vagy olyanok, akik nem voltak eddig szem elõtt, megmutathatják magukat.” – fogalmazott Auriemma.

Az amerikai válogatott kerete a 2015-ös európai túrára: Sue Bird (Seattle Storm), Tina Charles (New York Liberty), Elena Delle Donne (Chicago Sky), Stefanie Dolson (Washington Mystics), Candice Dupree (Phoenix Mercury), Brittney Griner (Phoenix Mercury), Angel McCoughtry (Atlanta Dream), Candace Parker (Los Angeles Sparks), Danielle Robinson (San Antonio Stars), Breanna Stewart (University of Connecticut), Courtney Vandersloot (Chicago Sky).

Hirdetés