Hirdetés
3x3

Kerethirdetés és felkészülési torna után a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton az Óbudai Kaszások szabadtéri pályáin rendezett B33 Tour-on nem csak egyetemi bajnokot avattak, de egy női felkészülési tornára is sor került. Ezen a magyar felnőtt és U23-as válogatott keretéből formált négy gárda, illetve a szerb nemzeti csapat vett részt.

A tornát megelőzően került sor a hétvégi konstancai Eb-selejtezőre utazó keret kihirdetésére. Hazánkat Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Kányási Veronika, Papp Dia négyese képviseli majd selejtezőn. A szombati felkészülési tornát is ez a négyes nyerte.

Földi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük a kerethirdetésről, illetve a hétvégi erőfelmérő tapasztalatairól.

Milyen benyomásaid vannak a szombati tornáról? Az Eb-selejtezőre utazó négyes 19 pontot átlagolva öt győzelmet aratott. 14 pontnál többet egyetlen ellenfelének sem engedélyezett. Ezek a számok és a látottak nekem biztatóak.

Valóban akadtak nagyon jó szegmensei a játéknak, de mutatkoztak hiányosságok is. A legtöbb hibánk a szerbek ellen jött elő, de azon felül is volt pár olyan szituáció, amikor a fiatalabbak problémákat okoztak. Különösen Tóth Orsi, aki kiváló formában játszott.

Összességében elégedett vagyok. Az Eb-selejtezőig hátralévő utolsó szakasz arról fog szólni, hogy ez a négyes többet játszon együtt. Pénteken volt kerethirdetés. Nyilván már előtte kezdett kirajzolódni a csapat, nem ismeretlenek egymásnak a játékosok, de ebben a formában ez a négyes nem sokat szerepelt együtt. Azon kell még egy kicsit csiszolni, hogy jobban érezzék egymást.

Jól működött, hogy védekezésben tudtunk váltogatni taktikákat. Bár még ott is kell erősíteni, de jó úton járunk. Alacsony szerkezetű csapat vagyunk, meg kell próbálni minden mérkőzésen a saját stílusunkat ráerőltetni az ellenfélre.

Ennek a saját stílusnak az alapját a kemény védekezés és a stabil távoli dobások adnák?

A kemény védekezésre mindenképpen szükség lenne és ott volt pár szegmens a váltásokban, amit erősíteni szeretnénk. Volt pár váltás, ami elcsúszott és abból könnyű kosarakat kaptunk. Támadásban egyrészről a kinti dobások kellenek, másik oldalról az egy-egyek és gyors betörések, amik jól is működtek.

A szombati tornán betörésekből sok volt, Dia és Vera is szépen bontott. Távoli dobásokban viszont előrelépésre lenne szükség. Abban Vera teljesített a legjobban. Biztos vagyok benne, hogy például Böröndy Vivitől többet fogunk kapni ezen a téren. Hegedűs Jankának is volt egy görcsösebb időszaka, de a legvégén játszott a legjobban. Bízom benne, amikor a hétvégén kulcsmeccseket vívunk, akkor mindenki a legjobbját tudja nyújtani.

Nagyon a szezon elején van ez a selejtező és három hét alatt kell ütőképes csapatot formálnod. Milyen gondolatok kavarogtak benned a kerethirdetéskor?

Valóban nagyon kevés volt az ideje volt a stábnak és a játékosoknak is adaptálódni. Ilyenkor akarva-akaratlanul elgondolkozik azon az ember, hogy jó döntést hozott-e az eddig látottakból. Ott van Tóth Orsi példája, akit korábban már említettem és szombaton talán a legjobb teljesítményt nyújtotta az egész mezőnyben.

Nyilván az eddigi munka alapján hoztuk meg a döntést és az alapján egyértelműen ez a négyes érdemelte meg. Mi a három hét során végig láttuk dolgozni a játékosokat, láttuk a fejlődésüket.

A verseny azért lesz nyitott végig és azért szeretném, hogy ez a 12 fős keret egy csapatot alkosson, hogy az éppen a legjobb formában lévő játékosok utazhassanak. Továbbra sem szeretném külön négyesekben kezelni a válogatottat, hanem arra törekszem, mint az U18-ban is, hogy az adott időszakban a legjobban teljesítő, a legjobb formában, a legjobb mentális állapotban lévő négyes utazzon a versenyekre.

Az utazásig előttünk álló pár nap munkája hogy néz ki?

Két feladat vár ránk. Az edzésmunka úgy fog kinézni, hogy az egyik felében támadásban saját magunk hibáit javítjuk, saját figuráinkat pontosítjuk. Ebben volt még hiba a szombati tornán. Védekezésben pedig abszolút az ellenfelekre való felkészülés lesz fókuszban.

Már amennyire ismerjük az ellenfeleket, mert a dán csapatról egyáltalán nincsenek anyagink, míg a britekről azokra a tapasztalatokra tudunk támaszkodni, amit a tavalyi selejtezőn nyújtottak többek között a magyar csapat ellen is. Nyilván azt nem tudjuk, hogy mennyit változtatnak a játékon, de hasonló keret várható. Eddig három játékos van feltöltve, köztük a DVTK-ból Cheridene Green, akit én is jól ismerek, de Chantalle Handy is játszott Magyarországon. Megpróbáljuk kihozni a maximumot és egyéni dolgokból lehet is készülni.

Június 2-án, csütörtökön délelőtt indulunk. Bukarestbe érkezünk repülővel és onnan még 3-4 óra buszút Konstanca. Ott is tudunk majd edzeni, de már elsősorban átmozgatás lesz, a taktikát próbáljuk eldugni.

Ha jól láttam a kiírást, akkor ugyanazt a tengerparti pályát építik fel, mint tavaly. Ami a képeken nagyon szép, de rendkívül speciális körülményeket teremt.

Elsősorban a nagy szél, ami gondot okozhat. Szerencsére voltak szeles napjai a felkészülésünknek és ott fel is hívtuk a játékosok figyelmét, hogy hasonló várható a versenyen is.

Én megkockáztatom, nehezebb lesz ez a selejtező a mezőny számára, mint maga az Európa-bajnokság. Mindig azt szoktam mondani: örömteli, hogy ennyire nyitott a verseny és ilyen erős selejtezőt lehet kiírni már a nőknél is 3×3-ban, de óriási kihívás június elején lejátszani egy ilyen tornát. 

Abszolút így van. Elég annyit mondani, hogy egy Európa-bajnokságon már lehet ismerni az ellenfeleket. A selejtező és a nyári tornák alapján látni, hogy ki mit tud. Itt még elkerülhetetlen a találgatás a felkészülés során és a saját munkád se ért be. Ezek viszont mindenkinél így vannak, természetesen nem csak nálunk.

Hirdetés