Hirdetés
Archivum

Készen áll az Európa-bajnokságra az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombattól Montenegró fõvárosa Podgorica ad otthont az U20-as B-divíziós Európa-bajnokságnak. A magyar válogatott utazó kerete szerdán vált véglegessé. A csapat rendkívül erõs csoportba kapott besorolást, de a feljutást megcélozva kel majd útra.

A magyar válogatott utazó keretét Koronics András technikai vezetõ tájékoztatása szerint Bach Boglárka, Dobos Ágnes, Dubei Debóra, Gundel-Takács Anna, Horváth Bernadett, Horváth Krisztina, Kuttor Enikõ, Markó Dorina, Nagy Dorottya, Solymosi Noémi, Szeitl Vanessza és Weninger Virág alkotja.

A magyar csapat felkészülését sok nehézség hátráltatta. Az ebben a korosztályban természetes tanulmányi kötelezettségek mellett sérülések és betegségek is meghatározták a csapat életét. Imreh Ajtonyt a magyar válogatott vezetõedzõjét errõl kérdeztük a kerethirdetést követõen. „A felkészülésünkre nem lehet azt mondani, hogy tökéletesre sikeredett volna. Úgy gondolom azonban, hogy ebbõl a szituációból sikerült kihozni a maximumot. Azért mondom ezt, hogy nem sikerült tökéletesen, mert az U20-as korosztályra nyilvánvalóan jellemzõ, hogy többen érettségiztek a felkészülési idõszakban. Emellett azonban többen sérüléssel bajlódtak és õket nem is tudtuk meghívni a válogatottba. Olyan játékosokról van szó, akiknek nagy szerepet szántunk volna. Ezen kívül a felkészülési idõszakban is akadtak sérülések és betegségek, ami megtizedelte a csapatot. Ettõl függetlenül a csapat és a stáb is jól reagált a váratlan szituációkra. A körülményekhez képest a maximumot tudtuk kihozni a társaságból.” – mondta lapunknak Imreh Ajtony.

A sorsolásnál nem volt szerencséje a magyar válogatottnak, hiszen B-divíziós tornához képest szokatlanul erõs csoportba kerültek a mieink. Az elsõ körben az európai élvonal két tradicionális nemzete Csehország és Ukrajna lesznek az ellenfelek. „Brutálisan erõs induló csoportunk van. Nem is feltétlenül értjük, hogy ez hogyan alakulhatott ki. Ettõl függetlenül ezt a feladatot kaptuk, ezt kell megoldani. Nem is foglalkozunk azzal, hogy mennyire erõs a mi csoportunk és adott esetben mennyivel gyengébb a többi csoport. Ezt kell megoldani, ezért vállaltuk a megbízást. Jobb lett volna, ha az elõbb említett problémáink nincsenek. Azt tudom mondani, hogy felkészültünk amennyire tudtunk. Nyilván az adott forma fog dönteni, de így elõzetesen azt lehet mondani, hogy fizikálisan jó állapotban vagyunk. Úgy érzem, hogy mentálisan is fel tudtuk készíteni a válogatottat. Maximalisták vagyunk a csapatban, a játékosok és az edzõk is. Fel akarunk jutni az A-divízióba.” – összegzett a célokkal kapcsolatban Imreh Ajtony.

Az idei évre egy kicsit változik a lebonyolítás, a menetrend a korosztályos kontinenstornákon. A korábbi években kialakult, hogy adott csütörtöktõl a következõ vasárnapig 11 napon át tart a torna. Az idei évtõl a FIBA átállt egy 9 napos formátumra, mely során a küzdelmek szombattól a következõ vasárnapig tartanak. Ez nem hoz nagy változást a csapatoknak, de mindenképpen ki kell emelni egy beharangozóban. Majd a többi nyári torna is ebben a rendszerben zajlik.

A podgoricai kontinenstornán 13 együttes vesz részt. A magyar válogatott az elõbb említett két csapattal (Ukrajna, Csehország) alkotja az A-csoportot. Emellett a „C” és a „D” csoportban is három-három alakulat szerepel, míg a B-csoportban négy. Minden csoportból az elsõ két helyezett jut a középdöntõbe. A magyar válogatottat is a soraiban tudó A-csoport a „B” jelû négyes két továbbjutójával alkotja majd a középdöntõ „E” csoportját. Itt minden gárda hozza magával csoportja másik továbbjutó csapata ellen elért eredményét és a másik csoport két továbbjutójával játszik mérkõzéseket. A középdöntõ csoportok elsõ két helyezettje kerül az elõdöntõbe. Végül az elsõ három helyezett jut fel az A-divízióba.


A 2016-os B-divíziós U20-as Európa-bajnokság csoportjai:

A-csoport: Ukrajna, Csehország, Magyarország
B-csoport: Románia, Horvátország, Bulgária, Fehéroroszország
C-csoport: Nagy-Britannia, Litvánia, Izrael
D-csoport: Írország, Szlovénia, Montenegró


A magyar válogatott programja a csoportkörben:

 

Július 10., vasárnap
Csehország – Magyarország 17:45

Július 11., hétfõ
Magyarország – Ukrajna 15:15

Hirdetés