Hirdetés
Magyarország

Készül a kupára a TFSE-MTK – Magyar Biankával beszélgettünk:

:

Fotó: TFSE-MTK

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi a Killik László Női Magyar Kupa. A TFSE-MTK a Sopron Basket csapatával vív negyeddöntőt. Magyar Biankát, a TFSE-MTK vezetőedzőjét kérdeztük a várakozásairól.

A TFSE-MTK utoljára január 22-én lépett pályára, amikor az UNI-Győr – MÉLY-ÚT vendége volt. A válogatott szünet előtt még a Ludovika-FCSM Csatával mérkőzött volna a TFSE, de azt a találkozót el kellett halasztani. Általában azt szoktuk mondani, hogy jól egy kis pihenő, de kérdés, hogy ez a 27 nap kényszerszünet meg az a kategória-e, ami jól jön. Magyar Biankának is ezt vetettük fel a beharangozó beszélgetésünk kezdetén.

„Megmondom őszintén nem foglalkoztam azzal, hogy jól jön-e nekünk a szünet vagy sem. Próbáltam a feladatra koncentrálni és azt gondolom, hogy nagyon tartalmasan telt nekünk ez az időszak.” – kezdte a TFSE-MTK vezetőedzője. „A lányok részt vettek egy kőkemény 10 napos mini-alapozáson, az erőnléti edzéseken nagy volt a hangsúly. Ezen felül az egyéni képességek fejlesztésén dolgoztunk. Visszamentünk az alapokhoz. Kicsit hagytuk a taktikát és egyéni képzés-szerűen inkább az alapokkal foglalkoztunk. Az elmúlt hétvégén két nap pihenőt kaptak a játékosok, az egy fontos két nap volt, hogy pihenjenek és végbe menjen a szuperkompenzáció. Ennek megfelelően itt a Magyar Kupa hetében egy magasabb szintről tudtunk indulni és immár a taktika volt a fókuszban.”

„Sokat foglalkoztunk a védekezésünkkel, de olyan szempontból nehéz helyzetben vagyunk a felkészülésben, mert nem tudjuk, hogy milyen felállásban lesz ellenfelünk.” – folytatta Magyar Bianka. „Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovic nem játszott legutóbb, megérkezett Stefanie Dolson, aki tényleg egy szupersztár. Ha nem is edzhet sokat a csapattal, ha pályára lép, óriási segítség, mert egy ilyen játékosnak nem kell sok idő, hogy elkapja a ritmust. Nyilván nekünk úgy kell készülni, hogy teljes kerettel lesz a Sopron. Egy pillanatra sem adjuk fel, szó sincsen erről.”

Fotó: TFSE-MTK

A létező legnehezebb sorsolást kapta a TFSE-MTK, de Magyar Bianka többször hangsúlyozta lapunknak, hogy motivációban nincs hiány.

„Keményen edzettek a lányok. A nyári alapozó időszakban volt hasonló terhelés, mint amit rövidebben most kaptak. Precíz munkát végeztünk a scourting report összeállításával és az edzésmunkánk is profi volt. Én nagyon bízom benne, hogy az a stratégia, amit választottunk, működni fog és viszont fogjuk látni a pályán a megbeszélteket. Így egy jó első mérkőzést tudunk játszani a Magyar Kupán. Ahogy korábban is nyilatkoztam már, minél többször játszol egy ilyen csapattal, annál nagyobb az esély elkapni őket. Azt látom a lányokon, hogy hihetetlenül várják a kupát, annak ellenére, hogy a Sopron az ellenfelünk. Mindenki csak a feladatára koncentrál és azt a legjobb tudása szerint igyekszik megoldani”

A most elvégzett munka már nem csak a Magyar Kupának szól, hanem az alapszakasz hajrájának is, ahol a TFSE-MTK négy közvetlen riválissal találkozik. A BKG-PRIMA Szigetszentmiklós, a Vasas Akadémia, a Ludovika-FCSM Csata és az ELTE BEAC Újbuda ellen dől el, hogy sikerül-e elérni a rájátszást.

„Abszolút, ezt a mini-alapozást – függetlenül attól, hogy most a Sopront kaptuk –, megcsináltuk volna egyébként is. Most volt az utolsó alkalom, hogy a csapatot terhelhettük ilyen mértékben. Beindulnak a heti egy vagy két meccsek. Nekünk az a négymeccses alapszakasz-hajrá a rájátszásért kulcsfontosságú lesz. Most haladunk szépen sorban, nem beszélünk a BKG-ról és a többiekről. Csak arra fókuszálunk, hogy próbálunk a Sopronnal izgalmas meccset játszani.” – mondta Magyar Bianka.

Fotó: TFSE-MTK

Hogy mire van szükség ehhez az izgalmas meccshez?

„Minden eddiginél nagyobb koncentrációs szintre lesz szükség.” – válaszolta Magyar Bianka. „Olyan fegyvereket, olyan taktikát kell bedobnunk, amit nem alkalmaztunk. Hogy érzékeltessem ennek a jelentőségét, ha mondjuk nekünk van 10 gyengepontunk, akkor a Sopronnak egy vagy maximum kettő. Fontos lesz, hogy ezeket a gyengepontokat mennyire tudjuk kihasználni. Mindenre és mindenkire szükség lesz. Messze a Sopron az esélyes, főleg az új igazolással, akivel – azt gondolom – az Euroliga címért is tudnának versenyezni. Nyilván a kosárlabdán, az edzéstervezésen, periodizáción túl vannak más tényezők is, hiszen a járvány még mindig velünk él, ami befolyásolhatja a csapatok összetételét, a játék kimenetelét minden résztvevőnél.”

Magyar Biankát zárásul arra kértük: foglalja össze, hogy mire hívta fel a csapata figyelmét a Sopron Basket játékával kapcsolatban.

„Az első és a legfontosabb, hogy a Sopronnak van az egyik legagresszívabb védekezése a ligában. Fontos lesz, hogy mi is fel tudjuk venni a versenyt fizikalitásban. Tisztában vagyunk azzal, hogy a festéken belül nagyon erősek és hihetetlen jó szerkezetűek. Kiváló az 1:1 és pick and roll játékuk. Az a benyomásom, hogy nem figurákban, hanem elsősorban az egyéni megoldásokban kiemelkedőek. Kitaláltunk olyan védekezést, amit eddig nem alkalmaztunk, de a kulcsot a tranzíció megállítása, a támadólepattanók limitálása, a magassági fölény ellensúlyozása jelentheti. Ezen felül pedig az, hogy olyan helyzeteket teremtsünk, amiben a soproniak az egyéni képességeiket kevésbé tudják kihasználni.” – összegzett a TFSE-MTK vezetőedzője.

Fotó: TFSE-MTK

Hirdetés