Hirdetés
Európa

Két éve lett ezüstérmes az Euroligában a Sopron:

:

Hirdetés

Két éve, 2018. április 22-én rendezték a Sopron Basket és az UMMC Jekatyerinburg Euroliga döntőjét. A Sopron fennállása legjobb Euroliga szereplését bemutatva ezüstérmet szerzett a sorozatban.

A 2018-as Euroliga Final4 elődöntőjét a nemzetközi szövetség múltidéző rovatának összeállításain keresztül múlt héten újra átélhettük. A Yakın Doğu Üniversitesi elleni “hármas” Jelena Brooks-tól és azt követő extázis örök emlék marad. Ilyen előzmény után érkezett el a döntő, melybe a másik ágról a Jekatyerinburg a nagy hazai riválisa és egyben az akkori címvédő Dinamo Kurszk legyőzésével érkezett. Komoly presztízsértékkel bírt számukra az a 84-77-es diadal, mert előtte évben csalódást keltő módon hazai pályán a Fenerbahce-tól kikaptak az elédöntőben.

A fináléban ugyan végig vezetett a Jekatyerinburg, de minden elismerést megérdemel a Sopron. A 11-3-as rajt után ugyanis megfogták a meccset a mieink. 14-13-ra sikerült visszajönni, majd a folytatásban többször megismételte ezt a felzárkózást Roberto Iniguez együttese. A második negyedben 31-19 után 33-27-ig kapaszkodtak fel Fegyverneky Zsófiáék. A harmadik és a negyedik szakasz fordulóján pedig 53-38-as állást követően még 56-47-nél is 10 egység alá jött be a soproni gárda. Az utolsó percekben érvényesült az orosz sztárcsapat fizikális fölénye és arattak végül 72-53-as sikert. A vastaps azonban azon az estén a Novomatic Arénában a győztes mellett ugyanúgy szólt a Sopronnak is.

Az MVP a 19 ponttal, 9 lepattanóval záró Emma Meesseman lett. Soproni oldalon Yvonne Turner 21, Jelena Brooks 13 pontot szerzett.

Azóta nagyon sok minden történt, a sportágban és az egyéni sorsokat tekintve is. Az akkori soproni keretből Danielle Page visszavonult és a University of Toledo szakmai programját segíti másodedzőként. Angela Salvadores egy féléves spanyolországi kitérő után a kisebb célokért küzdő Bolognában az olasz liga egyik legjobba lett a csonka szezonban. A következő évadot Jelena Brooks kihagyta, egészséges gyermeknek adott életet. A 2019/2020-as szezonban pedig már újra pályán köszönthettük.

A válogatottunkban is bemutatkozó Yvonne Turner 2019 nyarán igazolt Orenburgba, ahol egy sajnálatos térdsérülés már februárban véget vetett a szezonjának. Aleksandra Crvendakic a napokban szerződött Lyonba. A magyar magból, mely azóta is rendelkezésre áll Sopronban, Határ Bernadett WNBA-s lehetőséget kapott. Roberto Iniguez vezetőedző a 2018/2019-es szezon után távozott a klubtól. A következő félévet Kurszkban töltötte, ahol az orosz klubnál bekövetkező változások közepette december végén bontott szerződést közös megegyezéssel.

A döntő mérkőzés felvétele:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés