Hirdetés
Utánpótlás

Két éve szerzett bronzérmet az U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott

Hirdetés

Két éve, 2018. augusztus 12-én zárult az U18-as A-divízió Európa-bajnokság Udinében, ahol a magyar válogatott bronzérmet szerzett.

A magyar válogatott a minszki U17-es Világbajnokságot követően utazott Udinébe. Az olaszországi seregszemle előtt két helyen változott a világbajnoki negyedik helyezett felállás. Szirony Dorina helyett Révész Boróka, míg az akkor a korosztályához visszatérő Dombai Réka helyett Tóth Orsolya került a csapatba. A válogatott keretét így Angyal Barbara, Boros Berta, Horváth Fruzsina, Kiss Angelika, Kovács Georgina, Mányoky Réka, Révész Boróka, Tóth Franka, Tóth Orsolya, Varga Alíz, Vári Zita és Wentzel Nóra alkotta a tornán.

A csoportkörben a magyar válogatott Szlovéniával, a későbbi Európa-bajnok Németországgal, illetve Lettországgal került egy négyesbe. Mindhárom mérkőzését megnyerte Völgyi Péter együttese. A szlovénokat 67-42-re, a németeket 64-53-ra, míg a letteket 71-59-re múlták felül a mieink. A keresztjátékra így igen kedvező helyzetből fordultak a lányok. Ugyankkor a nyolcaddöntőben így sem érkezett könnyű ellenfél. A csoportmeccseket elrontó, de kellemetlen stílusú horvát csapat ellen dőlt el, hogy a felső vagy az alsó ágon folytathatjuk. Riválisunk 18 pontos előnyünk után a hajrában három pontra felzárkózott, de döntő pillanatban nem remegett meg a lányok keze. A vége 63-58-as siker lett.

A negyeddöntőben egy igazi nagyágyú, Franciaország következett. A torna legjobb játékával, kilenc kísérletből hat triplát értékesítve, 46-29-re megnyert lepattanócsatával 69-61-re vertük a franciákat. Az elődöntőben egy másik nagyhatalom, Spanyolország növendékei jöttek szembe ellenfélként. Egy küzdelmes és fordulatos mérkőzésen született 57-54-es spanyol győzelem. 25 percen át a magyar lányok jártak előrébb. A végjátékban viszont riválisunk kerekedett felül. A bronzcsatán azok a lettek következtek, akiket a csoportkörben magabiztosan vertünk. Egy nagy torna záró napján a 3. helyért kiírt találkozó teljesen más, mint egy csoportmeccs. Ugyanakkor a lányok szoros küzdelemben 58-56-os sikert arattak.

Fantasztikus nyár volt. A minszki világbajnoksággal együtt közel négyhetesre nyúló két torna alatt egy ország zárta szívébe a csapatot. Máig emlékezetes nagy meccseket idézhettünk fel, melyekre ennyi idő távlatából is jó visszagondolni. A rendkívüli élményt egy nagyon szép érem tette teljessé. A torna All-Star ötösébe Angyal Barbarát választották be a mieink közül.

Fotó: FIBA.Basketball