Hirdetés
Európa

Két forduló után az Euroligában:

:

Fotó: Rébay Viktor – FIBA.Basketball

Hirdetés

Két fordulót teljesítettek a csapatok a női kosárlabda Euroliga 2023/2024-es alapszakaszából. Nézzük, hogy mit mutatnak az eddigi eredmények.

Az A-csoportban szerepel a DVTK HUN-Therm, mely a London Lions ellen sikerrel megvívott selejtezőt követően mindkét mérkőzését megnyerte az alapszakaszban. Völgyi Péter vezetőedzővel egy átfogó riportot készítettünk, amiben igyekeztünk teljes képet adni az eddigi tapasztalatokról. Óriási elismerés illeti a DVTK-t ezért a rajtért!

A csoportban még két veretlen gárda van, a Beretta Famila Schio és a címvédő Fenerbahce Alagoz Holding. A Schio vendége lesz szerdán a DVTK. Az olasz gárda, melyben Juhász Dorka első Euroligás évét is követhetjük, felemás szezonrajtot tudhat maga mögött. Hazai porondon a két olyan találkozón, ahol igazán nagy feladatok elé állították őket, ez a Virtus Bolognával vívott Szuperkupa döntő és a velencei bajnoki presztízsrangadó, alulmaradtak. Az Euroligában viszont a Lublin és a Sepsi ellen sem hibáztak. Ezek kötelező győzelmek voltak. A nemzetközi meccseken eddig a Guirantes, Parks, Keys, Reisingerova négyesre építettek. Ők a két találkozón 23 perc felett átlagoltak, de előremutató, hogy Juhász Dorka milyen energiával szállt be a mérkőzéseikbe és a második legjobb teljesítmény-index átlaga jelenleg neki van. Idő kell, amíg az idei Schio játéka kiforr, de a diósgyőriek mellett az olaszok is bizakodva tekinthetnek a jövőbe.

Fotó: FIBA.Basketball

Ha már bizakodás, akkor a legbizakodóbbak Isztambulban lehetnek. A Fener-t a nyári változások után sokan féltették, hogy Satou Sabally, Courtney Vandersloot és nem utolsó sorban Breanna Stewart nélkül a tavalyi szint nem tartható. Könnyen lehet, hogy nem csak tartani tudják, de még túl is szárnyalni. A Lyon-t kétszer 100 pont feletti teljesítménnyel verték idén. A Valencia ellen “csak” 96 pontig jutottak, de ott is 96-66-ra nyertek. Valerie Garnier-nél teljesen más a koncepció, mint Marina Maljkovic alatt. Egy biztos, hogy sok tekintetben leegyszerűsített játék mellett mindenkinek megvan a helye és jelen pillanatban egy irányba eveznek a csapatnál. Kiemelkedően sikerült Napheesa Collier európai debütálása. Immár édesanyaként és kiteljesedett profi sportolóként jóval érettebben találta meg ez a feladat, mint korábban a végül meghiúsult soproni lehetőség. Ezzel a játékkal az amerikaiak párizsi olimpiai válogatottjában is helye lesz. Eddig 20 pont és 7 lepattanó az átlaga a két meccsről. Mellette a tavalyról maradt kulcsemberek, mint Emma Meesseman (15.5 pont, 5 lepattanó) és Kayla McBride (19 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) húzzák a szekeret, de a Bourges-tól elhozott szerb válogatott Yvonne Anderson szerepét sem szabad lebecsülni. Jól tartja össze a társaságot. Azáltal pedig, hogy az Onar, Uzon, Senyürek hármas 17 perc felett vállalt eddig a törökök közül, legalább itt a kezdeti szakaszban tehermentesítik a társaikat. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy az isztambuli még Natasha Howarddal is kiegészül a folytatásra.

Fotó: FIBA.Basketball

Ha az Euroliga A-csoportját nézzük, akkor nyilván a másik véglet a Lyon. A rengeteg hiányzó miatt komoly kihívásokkal küzdenek a versenyképességet tekintve. Azzal, hogy Marine Johannes a WNBA döntőben érdekelt, Gabby Williams sérült (egyikük sincs a novemberi válogatott keretben sem), ez a gárda most nem hasonlítható a tavalyihoz. Nyilván mondhatjuk, hogy öt jelenlegi vagy korábbi francia válogatott így is rendelkezésre áll, illetve az Európa-bajnok belga gárda irányítója Julie Allemand is visszatért. Ettől függetlenül nem dolgozott együtt ez a keret még ősszel sem és ez kiütközik. Nagy kérdés, hogy mikorra áll össze a csapatuk és mekkora hátrányban lesznek addig.

A csoport negyedik “nagy nevű” tagjánál, Valenciában sem feltétlenül bontottak pezsgőt a rajtot látva. Hazai porondon a három győzelem a bajnokságban és a Szuperkupa elhódítása kiegyenesíti az első heteket. Az isztambuli vereségük viszont megmutatta, hogy az Euroliga versenyképességhez óriási szükség lesz Bec Allen igazán jó játékára. Neki nyilván még rendezni kell a sorokat a WNBA után. A Lublin ellen nem hibáztak és akkor meg tudták mutatni a klasszikus spanyol értékeket, de ezen a szinten nem egy Lublin legyőzése számít sikernek. Ettől függetlenül a spanyol válogatott maggal (Torrens, Casas, Romero, Ouvina, Carrera, Contell) óriási potenciál van a keretükben és sokkal közelebb vannak az áttöréshez, mint a Lyon.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem beszéltünk a Zaragoza, Lublin, Sepsi hármasról. Nagy kérdés, hogy a Zaragozát a másik két csapat mellé kell-e sorolni. Nekik harmadik számú spanyol szereplőként nagyobb ambícióik lehetnek. Láttuk őket szerdán a DVTK Arénában. Edzőjük elsősorban a szűkösebb rotációban azonosította a problémáik okát. Óriási terhelést kap az Ortiz, Gimeno, Fiebich, Atkinson, Diallo ötös. Hiába tűnt úgy, hogy tavalyhoz képest mélyítették a keretet, úgy néz ki, hogy a szakmai stáb nem látja bennük az Euroliga minőségét. Petra Holesinska visszatérése ezen valamennyit ellensúlyozhat, de tanulságos lesz majd látni, hogy merre indul el a szezonjuk. Az a bizonyos első szezonjuk az Euroligában, ami mindig mindenkinek pokolian nehéz.

Ha már az elsőkről volt szó, akkor a Lublin és a Sepsi-SIC is az első évét futja. A Sepsi színeiben Gereben Líviának, a Lublin gárdájában pedig felépülése után Bernáth Rékának szurkolhatunk. Egyik gárda sincs könnyű helyzetben. Óriási a tétje a csütörtöki egymás elleni találkozójuknak, hiszen aki megszerzi az első győzelmét majd, annak ez adhat egy löketet. Ugyanakkor nem látni, hogy a többi rivális közül hol, mikor, kit tudnának megtréfálni. Amíg a Lublin két idegenbeli meccsen (Schio, Valencia) komoly mélypontokat élt át, addig a Sepsi a Schio ellen hazai pályán bizonyította, hogy közönsége támogatása mellett tud kellemetlen perceket okozni bárkinek.

Fotó: Rébay Viktor – FIBA.Basketball

A B-csoportban szerepel a SERCO UNI-Győr, mely az első két találkozóját elveszítette.  A Villeneuve d’Ascq otthonában hosszabbítás után, majd hazai pályán a Bolognával szemben maradt alul. Minden meccs előtt rendre betekintést nyerhetünk kis riportjainkon keresztül a csapatnál zajló munkába, így láthatjuk, hogy miként tervez a szakmai stáb. Az első összecsapáson Diamond Miller még nem játszott, a második találkozót Dubei Debórának kellett kihagyni kisebb sérülés miatt. Kellően mély a Győr kerete, hogy egy-egy sérülést, hiányzót még átvészeljen, de látszik, hogy óriási kihívás az Euroliga minden téren. A nemzetközi eredményességet alapjaiban fogja meghatározni, hogy merre indul el Diamond Miller első európai szezonja a következő hetekben, de ami ennél is fontosabb, hogy milyen tapasztalatokat visz magával az együttes a folytatásra.

A “B” jelű nyolcasban két veretlen gárda van jelenleg. A legutóbb Győrben szereplő Bologna és a Salamanca. A olaszok kapcsán beigazolódni látszik, hogy eljött az idő a további szintlépésre. A kispadon Pierre Vincent rutinja rengeteget ér (sőt, minden új igazolásnál többet jelent), ahogy az is, hogy az évek óta épülő mag szépen kiteljesedett. Az erősítések is hozzák eddig a várt pluszt, így a rájátszás reális cél. Salamancában méginkább az. A Mersin legyőzése után a Villeneuve d’Ascq ellen sem hibáztak és a bajnokságban is veretlenek. A keret ereje ezúttal nem feltétlenül a címlapokról visszaköszönő nagy nevekben, sztárokban rejlik, hanem a mélységében, sokoldalúságában. Az, hogy a Villeneuve d’Ascq ellen úgy tudnak pályára lépni, hogy 10 játékos legalább 18 percet a pályán tölt, önmagában jól szemlélteti ezt. Ha kell, akkor a festékben dominálnak, ha kell, akkor a külső sor lép feljebb. Pikáns lesz nagyon a csütörtöki Bologna – Salamanca rangadó.

Fotó: FIBA.Basketball

Nehezebb falat az USK Praha és a Mersin elhelyezése a rajt alapján. Az USK Praha az első meccsen esélyt sem adott a Basket Landes-nak. A második találkozón azonban Polkowicében Ezi Magbegor és Maria Conde remeklése ellenére alulmaradtak. Látszik, hogy még nincsenek igazán jó formában. Ezt a 31,4%-os (22/70) lengyelországi dobóformájuk is igazolja. Ehhez a kerethez viszont még csatlakozik Nyara Sabally, illetve Teja Oblak és Valeriane Vukosavljevic is sérült. Nem szabad leírni a Prágát. A Mersin együtteséhez, melyben Kiss Virágnak és Studer Áginak is szurkolhatunk, megérkezett a tavaly Schióban remeklő Marina Mebrey és szerdán már játszott Elizabeth Williams is. A Salamanca ellen sokat hibázott a csapatuk, ezek egy részét a Landes ellen – amikor 79-75-re nyertek – sikerült kiküszöbölni. Összességében viszont hosszú út áll még előttük, hogy olyan célokról lehessen beszélni, mint tavaly, amikor döntőt vívtak a sorozatban.

A Polkowicéről, illetve a csoport két francia résztvevőjéről, a Basket Landes-ról és a Villeneuve d’Ascq-ról még nem esett szó. A Polkowice együtteséhez csatlakozott Brittney Sykes és rögtön a Prága ellen pályára tett egy 20 pont, 10 lepattanós dupla-duplát. Olyan kezdőötössel, ahol Sykes mellett Zala Friskovec, Weronika Gajda, Brianna Fraser és Dragana Stankovic szerepel, bőven lehet meccseket nyerni az Euroligában. Egyelőre Charli Collier, Nika Baric és a lengyel mag adós a jó teljesítménnyel. A hazaiak kevesebb lehetőséget is kapnak. Kell még plusz, hogy a rájátszás eléréséről álmodozhassanak.

A két francia csapat is küzd az elemekkel. Mindkét gárdának meg kell találni azt a pár találkozót, amit reálisan megnyerhet és azokon nem hibázhat. Ebben nagyon jól szoktak teljesíteni minden évben. A Villeneuve d’Ascq a Győr ellen megmutatta az erejét, míg Salamancában azt, hogy hosszú távon még mindig vékonykák lehetnek ehhez a szinthez. Ettől függetlenül a bajnokságban veretlenek és jó pár nyerhető meccs vár rájuk. A Basket Landes teljesen kicserélődött tavalyhoz képest, csak Kendra Chery és Clarince Djaldi-Tabdi maradt. Marine Fauthoux távozásával és Celine Dumerc visszavonulásával új vezéreket kell találni pályán és pályán kívül. Kellő tapasztalattal rendelkező játékosok érkeztek. Biztosak lehetnünk abban, hogy nagyon intenzív munka zajlik a klubnál és már a Mersin ellen láthattunk egyértelmű előrelépést a prágai fellépésükhöz képest. A következő fordulóban a Polkowice ellen debütálnak hazai pályán. Ez például rögtön egy olyan találkozó, ahol megszülethet az első idei sikerük.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés