Hirdetés
Nagyvilág

Két forduló után az olimpiai tornán:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Magyar idő szerint vasárnap és hétfőn zárul a tokiói olimpia női kosárlabda tornájának csoportköre. Két fordulón vagyunk túl. Szubjektív áttekintés az eddig látottakról.

Új lebonyolítás mellett zajlik a torna, hiszen a két hatos helyett három négyes csoportban küzdenek a csapatok. Ez kettővel kevesebb csoportmeccset jelent és ennek köszönhető, hogy immár a torna második szünnapján járunk. Bár a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz, hiszen jóval korábban – 2019 áprilisában – megszületett a döntés a változásról, de ilyen előzmények után, ahogy ráfordult az olimpiára a mezőny, ez a kis könnyítés kifejezetten jól jöhetett a csapatoknak. A klasszikus rendszerben az első játékhétnek a végén már 3-4 lejátszott találkozónál tartanánk, ami sok tekintetben teljesen más versenyhelyzet lenne.

Négy továbbjutó már így is ismert. Ők Spanyolország, USA, Kína és Belgium.

A-csoport

Kezdjük az A-csoporttal, ahonnan tehát a spanyolok már továbbjutottak. A rosszul sikerült Európa-bajnokság és a Dél-Korea elleni döcögős kezdés után nagyot fordult Lucas Mondelo tanítványaival a világ. Szerbia legyőzését követően jóval bizakodóbb a hangulat egy jó szereplést illetően. Sok tekintetben visszaköszöntek azok a spanyol erények, amik az Eb-n hiányoztak. Alba Torrens zsenije nyilván elvitathatatlan, bár a teljesítmény-index átlagot tekintve jelenleg nincs az első háromban. Ott Astou Ndour (26.5), Laura Gil (19.0) és Cristina Ouvina (18.5) szerepel. A spanyoloknak van a legtöbb támadólepattanójuk, a legkevesebb eladott labdájuk. A riválisaik eladott labdái után ők érték el a második legtöbb pontot. A duplákat tekintve a legtöbb értékesített mezőnykosaruk van. Messzemenő következtetést korai levonni, de lényegesen előremutatóbb ez a kezdés, mint pár héttel ezelőtt az Eb-n.

Fotó: FIBA.Basketball

Szerbiának elsősorban nem a spanyoloktól elszenvedett vereség ténye, hanem annak módja miatt lehet hiányérzete. Ezen az őrült nyáron talán most először lehetett azt érezni, hogy fizikálisan és mentálisan is gondba kerültek, amikor a spanyolok 42-18-as futással lezárták ellenük a meccset. Két fellépést követően 40 eladott labdával rendelkeznek, ami rengeteg. Ugyanakkor így is van mire építeni. A legjobb triplamutatójuk jelenleg nekik van a mezőnyben. Az Európa-bajnokságon 32.8%-al dobtak távolról, itt 42.4%-al. Kanada legyőzése miatt jók az esélyeik a továbbjutásra és a versenyzői adottságaikról sem szabad megfeledkezni. Nem látunk bele a munkába, így megmondhatatlan, hogy a spanyolok elleni végjáték egy folyamat kezdete vagy csak egy rossz este volt.

Fotó: FIBA.Basketball

A csoport másik két tagjáról kevesebb szó esett eddig. Kanadának fontos lehet, hogy a szerb meccsük után tudtak újítani és Dél-Koreát verték. Natalie Achonwa, Nirra Fields és a kellemes meglepetést okozó Bridget Carleton eddig a legjobbjaik. Kia Nurse teljesítménye elmarad a várttól és csapatszinten a 38.5%-os mezőnymutatóra sem lehetnek a legbüszkébbek, amivel az utolsó harmadhoz tartoznak. Még egy kis különbségű vereség Spanyolországtól is beleférhet a továbbjutáshoz, de előzetesen többet ígért a csapatuk. Dél-Korea a jó kezdést követően keveset mutatott Kanada ellen. Inkább már csak matematikai esélyük van. Ju Su Park mellé hiába lépett fel Leeseul Kang, úgy tűnik, hogy kettőjük remeklése is kevés. Náluk érkezik eddig a legkevesebb pont a padról. Korábban nagy erősségük volt a tripla, most 23.3%-al dobják.

B-csoport

A B-csoportban szerepel a címvédő USA, mely eddig úgy hozta a mérkőzéseit, mint ahogy a világversenyek elején megszokhattuk. Két meccsen eladtak 42 labdát (ez a legtöbb a mezőnyben), így az összeszokottabb riválisaik addig tartották a lépést, ameddig az erejük engedte. Aztán fokozatosan érvényesült a fölényük. Ha van csapat, amely kapcsán a beharangozó összeállításokhoz képest sokat hozzátenni nem lehet, az éppen az Egyesült Államok. A francia válogatott elleni csoportrangadó és majd az egyenes kieséses szakasz mutatja meg a valós erejüket. Kellemes meglepetés A’Ja Wilson teljesítménye, aki Breanna Stewart mellett stabil oszlopa a csapatnak. Brittney Griner is jól érvényesítette eddigi fizikális fölényét.

Fotó: FIBA.Basketball

Franciaország nagyon bánhatja a japánok elleni meccset, mert ha USA ellen nem tesznek csodát, akkor számolgatós lesz a hétfőjük és továbbjutás esetén is alacsony rangsorolásból mennek tovább. Ettől függetlenül a francia védekezésre nem lehet panasz. Ellenük értékesítették eddig a legkevesebb mezőnykosarat. Szépen feltornáztak a dobószázalékukat a Nigéria elleni siker alkalmával. Azon négy csapat közé tartoznak, akik 48% felett járnak. Az elmúlt két olimpián a legjobb négyig jutottak és akkor nem voltak ilyen botlásaik, így összességében vegyesek az érzések a szereplésükkel kapcsolatban.

Fotó: FIBA.Basketball

Japán a nemzetközi mezőny elmúlt 10 évének egyik legtöbbet fejlődött csapataként ezúttal sem okoz csalódást. Hűek maradtak a stílusukhoz, a sok mozgással, a nagy sebességgel és a triplákkal, melyekből 21-et értékesítettek két meccsen. Jó esélyei vannak Japánnak, hogy Nigéria legyőzésével másodikak legyenek. A legjobb második kiemelt lesz a negyeddöntők sorsolásánál és azzal elkerülhetnék például az Egyesült Államokat is. Összességében Japánnak ez az olimpia teljesen rendben van, nem úgy, mint Nigériának. Nekik 25 percet tartott ez az ötkarikás játékok. Addig tartották ugyanis a lépést az amerikaiakkal, utána mintha elengedték volna ezt az egészet. Nyoma sincs a világbajnokságon negyeddöntőt játszó gárda erényeinek. Többre hivatott ez a tapasztalt játékoskeretük.

C-csoport

A C-csoportban Belgium és Kína dominál, mindkettő veretlen és már továbbjutó. USA mellett a statisztikai mutatókat ezen két gárda uralja. Mezőnyszázalékban és gólpasszokban is vezet Kína, míg lepattanókban második. Ott folytatják, ahol Belgrádban a selejtezőn abbahagyták. Ezzel a szerkezettel, összjátékkal és sebességgel sokáig juthatnak. Komoly visszajelzés volt Ausztrália legyőzése. Emellett pedig nagyon árulkodó adat, hogy a két meccsen náluk jött a legtöbb pont a padról. Az előzetesen várt mély keretüket mutatja ez. Belgium a legkevesebb pontot kapta az első két mérkőzésen, ők értékesítették a legtöbb mezőnykosarat. USA mögött ellenük dobtak legrosszabbul a csapatok és ők szerezték a legtöbb indításos pontot. Emma Meesseman mindkét forduló MVP-je volt, de Julie Allemand, Antonia Delaere és Kim Mestdagh most beleteszi azt a pluszt, ami szükséges egy nagy meneteléshez. Ezen az olimpián a belgák rendelkeznek a legjobb európai teljesítménnyel.

Fotó: FIBA.Basketball

Nagy csalódás Ausztrália, mely két veresége mellett játékban is elmarad a legjobbjától. Ezt nem lehet elintézni Liz Cambage hiányával vagy azzal, hogy rövid volt a felkészülés. A 2018-as világbajnoksághoz képest jelentős elmaradásaik vannak minden területen. Küzdőszellemre nincsen panasz, Kína ellen is visszajöttek nagy hátrányból, de a támadásaikban mutatkozó üresjáratok, a védekezésbeli kihagyások eddig nem voltak jellemzőek. Puerto Rico két sima vereséggel rendelkezik. Saját térségében, hasonló kaliberű együttesek ellen egy eredményes gárda, számukra azonban az olimpia egy jutalomjáték, amit az Amerika-bajnokságon és a CentroBasket tornákon mutatott szép teljesítményükért kaptak.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés