Hirdetés
Archivum

Két hét és megkezdi a munkát a 3×3-as felnõtt válogatott:

:

Hirdetés

Miközben nagypályán a hajrájukhoz érkeznek a nemzeti bajnokságok, a következõ napokban elvitathatatlanul beindul a versenyszezon a 3×3-as felnõtt válogatottak számára. A hétvégén rendezik a 2019-es VB-selejtezõt, az Egyesült Államokban az országos bajnokságot. Mi pedig Károlyi Andrea szövetségi kapitánynál érdeklõdtünk arról, hogy a magyar válogatottnak miként alakulnak a következõ hetei.
 

Válogatottunk május 14-én, kedden kezdi meg a felkészülést a június végén megrendezésre kerülõ Világbajnokságra. „Lesz három magyarországi torna, elutazunk egy moszkvai tornára felkészülés gyanánt és utána jön még a franciaországi Voiron-ban egy torna, de az már összekövetve a Világbajnoksággal. Onnan ugyanis egybõl utazunk át Amszterdamba a Világbajnokságra, amit június 18. és 23. között rendeznek” – vázolta a terveket lapunknak Károlyi Andrea.

A hazai tornákat nézve a közelmúltban bemutatott Felnõtt Nõi Bajnokságból a Tüskecsarnokban, illetve a Ludovikában rendezett fordulóin láthatjuk a magyar válogatottat játszani. Emellett pedig a szombathelyi B33-as tornán is szerepelnek a magyar lányok. A moszkvai erõpróba pedig ugyanúgy a rangos Challanger-versenyhez kapcsolt nõi torna lesz, mint egy évvel ezelõtt. Itt tavaly remekült szerepelt válogatottunk egy erõs mezõnyben. Idén is nagyon komoly felmérõnek ígérkezik a résztvevõ együttesek számára.

A nyári folytatást tekintve nagy kérdés, hogy mi lesz a FIBA Végrehajtó Bizottsága által elvileg jóváhagyott nõi versenysorozat sorsa. Lapunkban is hírt adtunk arról, hogy a nemzetközi szövetség kezdeményezte: a férfi World Tour mintájára a nõi válogatottaknak is legyen több állomásos egész nyáron át tartó rangos erõfelmérõje. A sajtóközlemény óta azonban további értesítéseket a nemzeti szövetségek sem kaptak.

„Még mindig nyitott kérdés a nõi WorldTour, hogy annak lesznek-e és ha igen, akkor hol az állomásai. Elvileg a FIBA rábólintott, de semmi konkrétumot nem tudunk még. Ha lesz ilyen sorozat, arra fogunk utazni. Egyébként majd augusztus végén, szeptember elején a debreceni Európa-bajnokságot megelõzõen folytatjuk.” – mondta Károlyi Andrea, akit arról is kérdeztünk, hogy a szakmából nézve egy ilyen sorozatnak látja-e létjogosultságát.

„Nekem az is logikus lett volna, ha például ez a moszkvai torna, a bukaresti, amin tavaly nyáron mi is ott voltunk vagy éppen az augusztus végén Debrecenben rendezett, mind bekerülnek helyszínnek. Ezen felül ott van Prága és Lausanne, a két férfi WorldTour helyszín, amihez szintén hozzáilleszthetõ a nõi torna. Ezzel összeállítva egy ötállomásos sorozatot.” – fogalmazott a válogatottunk kapitánya.

Olimpiai kvóta-szerzõ évben járunk és ez a 3×3-as szakág szempontjából is kiemelkedõ, hiszen 2020-ban Tokióban az ötkarikás játékokon debütál. Beszélgetésünk során Károlyi Andrea is elmondta: egyértelmûen érzõdik, hogy felpezsdült az élet a szakágban. Nagyon sok torna zajlik és minden nemzet célja, hogy minél több pontot gyûjtsön. Hétrõl hétre óriási mozgások figyelhetõek meg a Világranglistán.

„Minden ország, ahogy tud, úgy gyûjti a pontokat. Vannak országok, amikkel nem tudjuk felvenni a versenyt, mint Kína vagy Mongólia, mert elképesztõ tömegeket mozgatnak. Mi is próbálkozunk természetesen. A mostani pontszámítás lényege, hogy ugyanez a lehetõleg 100 ember minél több tornán szerepeljen és mindig a kilenc legjobb tornáját nézik. Minél több tornán szerepel, annál több pontot ér neki egy-egy torna. Az egytõl kilencig torna sokkal kevesebbet ér, mint a tíztõl 18-ig. November elsején húzzák a vonalat és az már nincs olyan messze.” – mutatta be Károlyi Andrea a jelenlegi versenyrendszer lényegét.

A 2019-es felnõtt válogatott versenyszezon elsõ nagy erõpróbája a hétvégén jön. A világbajnoki selejtezõ-tornának május 4-én és 5-én San Juan, Puerto Rico fõvárosa ad otthont. Nyolc nõi csapattal bonyolítják le az eseményt. A résztvevõ válogatottakat két csoportba osztották. Az A-csoportot a házigazda Puerto Rico mellett Ausztrália, Uganda és Észtország alkotja. A B-csoportban pedig Spanyolország, Új-Zéland, Brazília és Mali szerepel. A tornáról az elsõ három helyezett kvalifikálja magát a Világbajnokságra.

A lebonyolítást tekintve a csoportok gyõztesei automatikusan az elõdöntõbe kerülnek. A második és a harmadik helyezettek keresztbe játszanak a négy közé jutásért. Az elõdöntõk gyõztesei már biztosan részvételi jogot szereznek a Világbajnokságra. A vesztesek pedig a még kiadó harmadik helyért vívnak egy sorsdöntõ mérkõzést. „Az egyik ágon Ausztrália és Észtország tûnik a favoritnak, a másikon a spanyolok, de mellettük még nagyon nyitott lehet a verseny.” – fogalmazott beszélgetésünk során Károlyi Andrea.

Szövetségi kapitányunknál érdeklõdtünk, hogy szakmai szempontból hol érdemes elhelyezni ezt a selejtezõt. „Igazság szerint, ahogy eddig is csinálták, azt a három helyet elõre is kioszthatták volna. Hírverésnek viszont mindenképpen jó. Ez egy olyan felület, amivel lehet reklámozni a 3×3-at és arra tökéletes célt szolgál.” – zárta beszélgetésünket Károlyi Andrea.

Hirdetés