Hirdetés
Utánpótlás

Két hete dolgozik az U17-es válogatott – interjú Völgyi Péterrel:

:

Hirdetés

Immár két hete, hogy munkába állt a debreceni U17-es világbajnokságra készülő magyar válogatott. Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal készítettünk egy átfogó beszélgetést a csapatépítésről, az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról.

Két hét közös munka után van a csapat és lejátszotta első felkészülési mérkőzéseit is. Mielőtt azonban ezekre rátérnénk, nézzük a csapatépítést. Hogy vágtál neki a munkának?

Rettenetesen hiányoznak a Covid miatt elmaradt tavaszi összetartások. Volt olyan játékos, akivel itt az edzőtáborban találkoztam először. Persze az országos korosztályos döntőkön és bajnoki mérkőzéseken sikerült feltérképezni a kiszemelteket, de a közös munka során tudjuk megfelelően megismerni egymást.

Nagyjából 30 edzés és öt felkészülési mérkőzés áll rendelkezésünkre a négy hét alatt arra, hogy egységes és karakteres csapatot építsünk. Az előzményekkel együtt ez belekényszerít abba, hogy az előző évektől eltérően jobban építsünk a klubokban begyakorolt sémákra. Nem csak egyénileg, hanem a csapat taktikai részekben is. Módosítani kellett tehát az elmúlt évek bevált és kipróbált szisztémáján.

Hogy néz ki jelenleg a keret?

A keretbe 18 játékost hívtunk meg. Toman Dóri fáradásos törés miatt nem tudja vállalni ezt a világbajnokságot. Remélem, hogy az U16-as Európa-bajnokságra felépül és ott tud lenni. Jármay Anna a Szlovénia elleni felkészülési mérkőzésen elsőre súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. Emiatt nem tudja folytatni velünk a munkát.

Jelenleg 16 játékos szerepel a keretben. Ők Aho Tyra, Albert Szidónia, Bajzáth Lili, Dobó Lilla, Filep Dorina, Gábor Lilli, Jánosi Virág, Kádár Orsolya, Kastl Dóra, Örsi Kata, Papp Lilla, Rátkai Eszter, Sághi Kata, Strausz Edina, Toman Petra és Tőczik Borbála.

Szlovénia ellen vívtátok az első felkészülési mérkőzéseket az elmúlt hétvégén. Milyen tapasztalatokat adott a két találkozó?

A két szlovén meccsen voltak hiányzóink, de a rendelkezésre állóknak igyekeztem nagyjából egyforma játékpercet biztosítani, hogy megnézzük jelen pillanatban hol is állunk a csapatépítésben. Nagy fejtörést okoz, hogy fizikálisan nincsenek egy szinten a játékosok. Az utánpótlás versenyrendszerünk azt hozza magával, hogy sokan 60-70 mérkőzéssel a lábukban érkeznek az összetartásra. Ezért nem tudunk úgy edzeni, ahogy szeretnénk.

Az elmúlt két hét feladata az volt, hogy fizikálisan egy szintre hozzuk a társaságot. A munka legnehezebb részén úgy vélem, hogy túl vagyunk. Ez a 12 nap nagyon erős volt a lányoknak fejben és fizikálisan is.

Innentől azokat az alapokat kell finomítani, amiket leraktunk. Olyan apró dolgokon kell változtatni, amikkel tudunk sokkal eredményesebben játszani. Ami elkeserítő volt a szlovénok ellen az a kizárás, hiszen rengeteg támadó-lepattanót szedett ellenfelünk. Ezt mi is megtettük, de a szlovénok sokkal inkább tudták gólra váltani a második támadásaikat. A kettő-kettő védésünket is nagyon kaotikusnak éreztem, agresszívabbnak és precízebbnek kell lennünk.

Hogy folytatódott a munka?

Kedden az U20-as csapattal játszottunk edzőmérkőzést. Egy elmaradt torna miatt keletkezett lyuk a felkészülésünkben, ezen a héten ők siettek a segítségünkre, amit ezúttal is köszönünk. Egy félidőn keresztül sikerült felvenni velük a kesztyűt fizikálisan, nagyon hasznos volt ez a találkozó is. A jövő héten költözünk Debrecenbe és Egyiptom, illetve Új-Zéland csapatával fogunk még két találkozót vívni a világbajnokságot megelőző héten. Így áll össze a program a VB kezdetéig.

A lányok szépen, nagy akarattal dolgoznak. Bízom benne, hogy a hátralévő időben a frissítés után még jobban összeérünk és egységesebb képet tudunk mutatni, mint az első három mérkőzésen, ahol bizony a fizikális fáradtság és az összeszokottság hiánya alaposan rányomta a bélyegét a játékunkra. A terveim szerint a többi összecsapáson sokkal élesebben fogunk játszani és körvonalazódik egy olyan karakteres játék támadásban, illetve védekezésben is, ami elengedhetetlen az eredményes világbajnoki szerepléshez.

Adja magát, hogy milyen célkitűzéseket fogalmaztál meg?

Ha a legjobb nyolc közé be tudnánk jutni, akkor onnantól kezdve egy nagy teher lekerülne a vállakról és tudnánk felszabadultan játszani. A hazai pálya kötelez bennünket, hogy az elsőtől az utolsó másodpercig küzdjünk minden egyes mérkőzésen. Ha ezt tudjuk jó játékkal párosítani, akkor a nyolcba kerülés nem egy lehetetlen cél.

Az olvasóinknak korábban bemutattad a keretet. A lányoknak idén ez lesz az egyetlen versenyük?

Sok duplázó lesz. Az egy évvel fiatalabbaknak főszereplőknek kell lenniük az U16-os Európa-bajnokságon. Az idősebbek közül többeknek lehet esélyük kiharcolni az U18-as Európa-bajnoki csapatba való bejutást.

Érdekesség, hogy a világbajnokság helyszínén, tehát Debrecenben kezdi meg a felkészülést az Európa-bajnokságra készülő U18-as csapat. A világbajnokságon szereplők rövid pihenő után csatlakoznak be a munkába. A kettő együtt 10 hetet tesz ki. Ez fejben és fizikálisan is megerőltető feladat. Kíváncsian várom, hogy ezt a lányok hogyan fogják kezelni.

Zárásul egy kicsit az érzelmi oldal, ebben a korban a hazai rendezésű világverseny előny vagy hátrány?

Abba az irányba megyünk, hogy előnyt kovácsoljunk belőle. Biztos, hogy nagy szeretet és biztatást fogunk kapni Debrecenben. Ebben a korban még lehet kisebb teher is, de igyekszünk azt levenni a lányok válláról. Fontos lesz a jó rajt és hogy végig higgyünk magunkban.

Hirdetés