Hirdetés
Archivum

Két hónapon belül harmadszor mérkõzik a junioroknál a Vasas Akadémia és a Csata DSE:

:

Hirdetés

Vasárnap 15 órától rendezik Miskolcon a Nemzeti Leány Junior Bajnokság döntõjét, mely során a Vasas Akadémia és a Csata DSE méri össze az erejét. Felvezetésként röviden áttekintjük a két csapat januári és februári összecsapását.

Természetesen óvatosan kell bánni a junior bajnokság rájátszásában az egymás ellen lejátszott két találkozóval ezen csapatok esetében. Mindkét keret tagjai ugyanis több hazai sorozatban szerepelnek, emellett a téli idõszakban kisebb betegségek, sérülések is sújtották a feleket. Ettõl függetlenül a statisztikák és az elmúlt három napban Miskolcon lejátszott meccsek kirajzolnak egyfajta képet a rivalizálás idei erõviszonyairól.

Az elsõ meccsen január 17-én a Vasas Akadémia 59-57-es gyõzelmet aratott. A Vasasnál a 15 pontos Tóth Franka lett a legeredményesebb, míg mellette Dombai Réka, Sara Heljic és Tóth Orsolya felelt a pontokért. A Csata DSE-nél a 17 egységig jutó Angyal Barbara eredményes játéka mellett Madár Kata, illetve Mányoky Réka és Pálinkás Enikõ villant meg támadásban. A lepattanócsatát 46-26-ra nyerte a Vasas Akadémia. Különösen a támadólepattanókban mutatkozott nagy különbség, 23-4 volt a mutató ezen a téren. Emellett valamivel kevesebb eladott labdát jegyeztek fel a Vasasnál.

A centerposzton mutatkozó hátrányát hatékony támadójátékkal ellensúlyozta a Csata DSE azon a januári délutánon. A duplákat tekintve például 36 kísérletbõl 22 sikeres lett akkor. A Csatának az egész szezonban nagy kihívást jelentett, hogy egy alacsonyabb szerkezetû kerettel versenyez. Ugyanakkor a védõlepattanókat így is hatékonyan gyûjtik be. Ráadásul az ANB küzdelmeiben (is) edzõdve már egy gyorsabb, keményebb játékkal tudja kezelni ezeket a szituációkat a Csata.

A két gárda február 14-én találkozott másodszor a juniorok rájátszásában. Akkor a Csata DSE hazai pályán 70-64-es gyõzelmet aratott. A lepattanók terén ismét fölényben volt a Vasas Akadémia. Szám szerint 38-20 arányban lettek jobbak ebben a mutatóban. A különbség egy jelentõs részét ezen belül ismét a támadólepattanók adták, amikbõl 16-ot szedett le a Vasas és mindössze 5-öt a Csata. A januári meccshez képest azon a délutánon viszont a Csatának volt kevesebb eladott labdája.

A Vasasnál januárban nem játszott Varga Alíz, februárban már ott volt a pályán és 18 pontjával csapata legeredményesebbje lett. Mellette Tóth Orsolya, Tóth Franka és Dombai Réka teljesített ponterõsen. A Csatánál akkor a 26 egységig jutó Mányoky Réka remeklésén túl Pálinkás Enikõ és Angyal Barbara felelt a pontokért. Kétszer annyi szerzett labdája volt a Csatának (16-8) és az ebbõl elért ziccerek adták azt a különbséget, ami megalapozta a sikert.

Az elmúlt három napban nem csak a számszerû eredményeket tekintve, de a játék képe alapján a Vasas Akadémia kiemelkedett a Miskolcon szereplõ mezõnybõl. Egy ideális szerkezetû csapatot láthattunk, melynek minden meccsén volt legalább 15 szerzett labdája és 35 lepattanója. Ezekben mutatókban egyébként 19.2 és 40.3 lett végül a Vasas átlaga. Ezeken felül kicsivel több, mint 20 gólpasszt és összességében 133-as VAL értéket jegyzett meccsenként. A Csatának hasonlóak a számai, kereken 19 szerzett labdát és 37.7 lepattanót átlagolt az eddigi négy mérkõzésén Miskolcon. Ehhez 21.7-es gólpassz és 127.5-ös VAL átlag párosult.

Az elõbbi adatok is mutatják, hogy nagy különbségek nincsenek. A fontos mutatók valamelyest a Vasas irányába billennek. A finálé elõtt ettõl függetlenül nehéz jósolni, hiszen egy döntõ mindig speciális versenyhelyzet. Nagy kérdés, hogy mekkora lesz a Vasas fölénye magas posztokon és ebbõl mennyire tud eredményes lenni. Ugyanakkor nem szabad egy tényezõre kihegyezni ezt a rivalizálást. Fõleg azért, mert mindkét oldalon kiváló egyéni teljesítményre képes, döntõ pillanatban extrát hozó játékosok sorakoznak fel.

Az is érdekes kérdés, hogy a Vasas tud-e abból profitálni, hogy nem volt igazán éles meccse. Vagy éppen ellenkezõleg, ez egy kicsit tompítja a keretet. A Csatának a DVTK és a PEAC ellen is maximális koncentrációra volt szüksége. Ami több energiát emészt fel, viszont az is igaz, hogy jobban tûzben tartja a játékosokat.

Hirdetés