Hirdetés
Archivum

Két magyar játékossal rajtol a Török bajnokság:

:

Hirdetés

A hétvégén megkezdõdik a bajnokság Törökországban is. A két óriásklub közül a Fenerbahce fölénye rajzolódik ki, miközben a 14 csapatos mezõnyben két magyar légiósnak is szoríthatunk. Beharangozó.

A két óriásklub csatája

Törökországban egy nagyon speciális közeg veszi körül a profi sportot, ahol a szakmaiság és az anyagi lehetõségek sokszor nincsenek összhangban. Az utóbbi években azonban a Fenerbahce nõi csapatánál a rengeteg pénzt elszóró kapkodós csapatépítés helyett az állandóságra helyezték a hangsúlyt. Ennek az eredménye tavaly egy Euroliga döntõ volt, miközben a hazai bajnokságot uralták. Ezen az irányvonalon haladva idén sem eszközöltek nagy változásokat a keretben.

Az új érkezõk között mindössze a török papírokkal is rendelkezõ Quanitra Hollingsorth (Jekatyerinburg), a francia válogatott center İsabell Yacoubou (Szpartak Moszkva) és a török kosárlabdázás egyik nagy ígérete, az amerikai tanulmányait tavasszal befejezõ Tuğçe Canıtez szerepel. Mellettük maradt többek között az európai magból Anastasiya Veremeyenka, Ivana Matovic, Agnieszka Bibrzycka, Kübra Siyahdemir, Birsel Vardarlı, Esmeral Tunçluer és a honosított amerikai center Nevin, illetve visszatér két tengerentúli klasszis Angel McCoughtry és Cappie Pondexter. Ez a keret nagyon sokra hivatott. Tavasszal az Euroliga végjátéka elõtt azt írtuk, ha van csapat, amelyik megszorongathatja a Jekatyerinburgot az a Fenerbahce és ez idén sincs másként. A hazai fölény pedig szinte borítékolható.

A Galatasaray kosárlabda szakosztálya tavaly nehéz szezont zárt, hiszen a férfi és a nõi együttesnél is akadtak pénzügyi problémák. A bejelentett új támogató segítségével úgy néz ki, hogy ezek rendezõdtek. Mielõtt azonban érkezett egy új szponzor, a nõi csapat jövõjével kapcsolatban rengeteg hír jelent meg Törökországban. A legextrémebb forgatókönyvek még a Kayseri Kaski-val való egyesülést sem zárták ki. Szerencsére errõl nincsen szó.

A csapat megmenekült és õsszel elkezdték bemutatni az új igazolásokat, akik Kelsey Bone (New York Liberty), Esra ªencebe (Fenerbahçe) és a WNBA idén legtöbbet fejlõdött játékosának megválasztott Shavonte Zellous (Mersin BªB). Mellettük a spanyol Vanessa Ble érkezik, aki két hónapra írt alá a talpcsonttörésbõl gyógyuló Sancho Lyttle helyettesítésére. Lyttle mellett az alapcsapatból Iºıl Alben, Bahar Çağlar, a török fiatalok Gülºah Gümüºay, Ayºe Cora, illetve Alba Torrens és Nevriye Yılmaz maradtak. A bevezetõben megfogalmazott gondolatmenethez kapcsolódva a Galatánál az elmúlt években rengeteg példát láthattuk a meggondolatlanul elköltött nagyon sok pénzre. Ez egy kisebb nevekbõl álló, de a török esélylatolgatások szerint a korábbiaknál egységesebb csapat lehet. Meglátjuk…

A kicsik, akik annyira nem is kicsik

A két óriásklub mellé az elmúlt két évben Európa Kupa döntõt játszó és idén Euroligázó Kayseri Kaski, illetve az İstanbul Üniversitesi érhet oda. A Kayseri tavaly több meghatározó emberével is többéves szerzõdést iratott alá, közülük azonban Ashja Jones a Szpartak Moszkvához igazolt. Maradt viszont így is Nuria Martinez, Nicky Anosike és Latoya Sanders, illetve érkezett török kiegészítõ emberek mellett Anke De Mondt (Wisla Krakow), Tanisha Wright (Elitzur Ramla) és Camille Little (Seattle Storm). A Kayseri egy jó játékerõt képviselõ erõs gárda, amely vélhetõen az Euroligában sem lesz pofozógép és hazai pályán – a tavalyi évhez hasonlóan – a sztárcsapatokat is megszorongathatja.

Az İstanbul Üniversitesi megszerezte Sopronból Shennise Johnson-t, míg mellette Liron Cohen (Taranto), Crystal Langhorne (Dinamo Moszkva), Gabriella Marginenan (Targoviste), Pınar Demirok (Kayseri KASKİ) és Melisa Can (Tarsus Belediye) az új igazolások. Az elmúlt szezon légiósai közül pedig maradt az immár csak saját nimbuszát romboló Irina Osipova. Nagy kérdés, hogy az elsõre rutintalannak tûnõ szakmai stáb ennyi egyéniségbõl mit tud kihozni. Ha lesz kémia és az esetleges kezdeti botladozások ellenére vezetõi türelem is, akkor ebbõl a felállásból egy komoly eredmény is kifuthat.

A magyar játékosok lehetõségei

Ami a magyar játékosokat illeti, Vajda Anna az Adata Botas, míg Horti Dóra a Canik Belediye csapatában szerepel. A Botas tavaly egy hullámzó szezont teljesített többszöri játékoscserékkel. Emlékezhetünk rá, hogy itt kezdte a szezont Iványi Dalma, aki végül tétmérkõzésen nem lépett pályára, de mellette a többi légióssal is akadtak problémáik. Tavasszal azonban a megújuló klubvezetés megfontoltabb játékospolitikát ígért és ahogy Vajda Anna lapunknak adott májusi nyilatkozatában elárulta, már tavasszal megkezdték az építkezést. Ez egy kiegyensúlyozottabb keretet eredményezett, amely a középmezõny stabil tagja lehet. A hétvégén például veretlenül vívta ki a Botas a Török Kupában a továbbjutást.

Horti Dóra csapata a Canik a teljes keretét kicserélte, így lehetetlen megmondani, hogy mire lehetnek képesek. Mindkét magyar játékos esetében elsõsorban azt kell kiemelni, hogy húzóemberek lehetnek a csapataikban és az eddig lejátszott felkészülési találkozók, illetve a Török Kupa selejtezõi azt is megmutatták, hogy komoly játékpercekre számíthatnak. Ez a kettõ a legfontosabb és az, hogy sérülés nélkül letudják a szezont. Bízzunk benne, hogy a magyarok klubjainál anyagi és szakmai téren is minden rendben lesz.

Hirdetés