Hirdetés
Archivum

Két régióban már a Final Four-ba jutás a tét:

:

Hirdetés

Miután szombatról vasárnapra virradóra kialakult az NCAA Divíziós I-es Nõi Kosárlabda Bajnokságában a legjobb nyolc mezõnye, két régióban vasárnap este már a döntõt rendezik. A gyõztesek kvalifikálják magukat a jövõ heti Final Four-ba.

Az Albany Régióban kerül sor a Louisville (1.) és a UConn (2.) fináléjára, mely túlzás nélkül a legjobban várt párosítás a rájátszás ezen szakaszában. A Louisville január 31-én 78-69-re legyõzte a UConn-t és többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy õk lettek ebben régióban az elsõ számú kiemeltek és a UConn 2006 után elõször „csak” második. A Louisville szempontjából kevésbé kedvezõ statisztika, hogy 2013 óta egyetlen csapatnak sem sikerült egy évben kétszer legyõznie a UConn-t. Akkor a Notre Dame érte el ezt a bravúrt. Geno Auriemma sorozatban 12. Final Four részvételéért küzd tanítványaival. Ami abszolút csúcs és vélhetõen egy olyan sporttörténelmi tett lenne, ami behozhatatlan. Idén azonban messze nem akkora a fölényük, mint korábban. Elég csak arra gondolni, hogy pénteken este a negyedik negyedben a UCLA ellen hátrányból voltak kényetlenek fordítani.

Szûkösebbek a rotációs lehetõségei Geno Auriemmának és talán nincs a csapatában akkora támadópotenciál, mint a korábbi években. Hiába Katie Lou Samuelson és Napheesa Collier klasszisa, sokszor látványosan megáll a tudomány. A UConn például a Louisville-tõl elszenvedett vereség alkalmával csak 38%-al dobott mezõnybõl. A Louisville Asia Durr zsenijére építhet, aki 21.2 pontot átlagolt eddig. Azon a januári meccsen is 24 egységig jutott, melybõl 14-et a negyedik negyedben ért el. Ez a gyõzelem azért is fontos a csapatuk számára, mert önbizalmat, hitet ad ahhoz, hogy legyõzhetõ a UConn. A Louisville mellett szól az is, hogy a szezon során sokkal több minõségi ellenféllel találkoznak. A UConn-t ugyanis az American Athletic Konferencia csapatai nem állítják kellõ kihívás elé. Ezért van az, hogy a Big Ten, a Big 12, a SEC vagy éppen a Pac-12 Konferencia élcsapatai ellen sokszor szenvedtek. Hiába az extra képességek, nincsenek a szezon folyamán rákényszerítve ilyen kihívásra és ez kiélezett helyzetben visszaüthet. Hogy most is így lesz-e, azt vasárnap este megtudjuk.

A második vasárnapi találkozón, mely a Portland Régió döntõje lesz, a Mississippi State (1.) és az Oregon (2.) csap össze. A Mississippi State sorozatban harmadszor lehetne ott a négyes döntõben, míg az Oregon fennállása során elõször. A kér csapat december 18-án találkozott legutóbb és akkor Sabrina Ionescu 29 pontjával az Oregon 82-74-es gyõzelmet aratott. A Mississippi State két veresége közül ez volt az egyik az idei szezonban. A másodikat februárban szenvedték el a Missouri-tól. Ha a Mississippi State csapatát figyeljük, akkor mindenkinek Teaira McCowan neve ugrik be, aki pénteken este a szezonban 30. alkalommal ért el dupla-duplát. A lepattanókat tekintve már Sylvia Fowles sokáig behozhatatlannak hitt rekordját is megdöntötte.

Látványos meccsre készülhetünk, hiszen a szerzett pontokat tekintve az ország második és harmadik legmagasabb átlagával rendelkezõ szakmai programja találkozik. Ráadásul, ha van csapat, amelyik a Mississippi State gárdáját megszorongathatja, az az Oregon. Egyrészt támadásban Sabrina Ionescu mellett ott van Ruthy Hebard és a rájátszásban 18 pontot átlagoló Satou Sabally. Másik oldalról pedig nekik sikerült az a bravúr, hogy Teaira McCowan-t kivették a játékból. Mindössze két mezõnykosara volt és öt ponttal zárt. Igaz, ha ezt ismét sikerül elérniük, akkor is még ott lesz a Mississippi State-nél Anriel Howard, aki azon a decemberi meccsen 30 pontot ért el, illetve Jordan Danberry, aki a rájátszásban átlagol eddig 14 pontot. Magas posztokon és rotációs lehetõségekben mutatkozó fölénye teszi esélyessé a Mississippi State gárdáját.

Hirdetés