Hirdetés
Archivum

Két rutinos játékosuk nélkül készülnek a szlovákok az Eb-selejtezõre:

:

Hirdetés

Hétfõn Eb-selejtezõbeli csoportellenfelünk Szlovákia is megkezdte a felkészülést. Északi szomszédunk szintén Portugália és Izland ellen lép pályára a novemberi programban. Maros Kovaciknak két változtatást biztosan eszközölnie kellett a szlovák szempontból egyébként sikeresnek értékelt nyári kontinenstornához képest.

A szlovákok összetartására Poprádon kerül sor és a basket.sk portálnak adott nyilatkozatában Maros Kovacik is ugyanarról beszélt, mint a magyar szakmai stáb, hogy nehéz meghatározni a riválisok játékerejét. „A magyar válogatottat ismerjük valamennyire, hiszen egy csoportban voltunk az Európa-bajnokságon. Ezúttal is szlovák edzõ készíti fel a csapatukat, de velük majd csak 2016 februárjában találkozunk. A csoportban Portugália és Izland szerepel, remélem, hogy sikerül felvételt szerezni legutóbbi mérkõzéseikrõl. Portugáliáról van valamennyi információm még 2012-bõl, amikor a magyar válogatottnál dolgoztam.” – mondta Maros Kovacik, akit természetesen kérdeztek a versenynaptár átalakításáról.

„Nem tudom, hogy mit várhatok ettõl a lebonyolítástól. Utoljára több, mint 10 évvel ezelõtt voltak a klubszezon közben válogatott tétmeccsek Európában. Klubedzõként természetesen nem lehetek boldog, hiszen a kassai csapat darabjaira hullik ebben a két hétben. Négy játékos van itt a szlovák válogatottal, a két amerikai légiósunk kimenõt kapott és egy játékost el kellett engedni a szlovén válogatottba. Az alapcsapatból gyakorlatilag három játékosunk maradt Kassán, akik edzhetnek együtt. Legközelebb már csak a Rózsahegy elleni bajnoki rangadót megelõzõen lesz újra teljes a keretünk.”

Szlovákiában a nyári Eb-hez képest két kulcsember hiányával kell számolni. Zuzana Zirkova visszavonult a válogatottságtól és egy szép elnöki fogadás keretében nyáron elég határozottan lezárta ezt a korszakot az életében. „Beszéltünk Zirkovával a válogatottról és megállapodtunk, hogy semmit sem fogok erõltetni. Bejelentette visszavonulását a válogatottól, de õszintén hiszem, hogy februárban ismét leülhetünk beszélgetni a kérdésrõl.” – mondta Kovacik, akit a honosított Kristi Toliver-rõl is kérdeztek. Vele kapcsolatban a szlovák szövetségi kapitány annyit mondott, hogy szlovák állampolgárként Toliver bármikor behívható a csapatba és a jövõbeni szereplésével kapcsolatban „nem zártak be minden ajtót.”

Lesznek új játékosok is a szlovákok bõ keretében. „Érkezik Regina Palusna Belgiumból. Akit jól ismerhetnek a szurkolók, igaz irányításom alatt elõször kapott meghívót a válogatottba. Számítunk a fiatal Tereza Páleníková és Veronika Moravèíková játékára Rózsahegyrõl, akiknek az Extraligában jó szezonjuk van eddig. Angelika Slamová pedig Somorjáról került be a csapatba, 1-es, 2-es poszton jelenthet alternatívát.” – összegzett Kovacik.

Hirdetés