Hirdetés
Archivum

Kétarcú Galatasaray érkezik Sopronba:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától a Galatasaray ellen folytatja szereplését az Euroligában az UNIQA Sopron. Erõs kerettel rendelkezõ, de eddig hullámzó teljesítményt nyújtó rivális ellen kell pályára lépniük Fegyverneky Zsófiéknak.

Az elmúlt két Euroliga mérkõzést jó felidézni, hiszen a Salamanca legyõzése az évad eddigi legnagyobb bravúrja az összes nemzetközi kupában szereplõ magyar csapat teljesítményét nézve is. A Fenerbahce otthonában lejátszott meccstõl pedig elõzetesen nagyon tartottunk, de az összkép az elõzetesen vártnál jóval kedvezõbb lett. Ilyen elõzmények után jön a Galatasaray, akiket az egyik legnehezebb feladat bemutatni. Hiszen ha a keretüket nézzük, náluk szerepel a török válogatott több rutinos alapembere (Isil Alben, Nevriye Yilmaz, Bahar Caglar), ott van a csapatban a WNBA-ben az év újoncának választott Jewell Loyd, míg az európai légiós különítményt olyan rutinos játékosok alkotják, mint Jelena Dubljevic, Petra Kulichova és Nuria Martinez. Az idei eredményekkel azonban nem lehetnek maximálisan elégedettek. A Schio elleni hazai vereség benne volt az elsõ fordulóban, a kassai váratlan vereség viszont nagyon hiányozhat nekik a végelszámolásnál. Ne legyen afelõl kétségünk, hogy õk azt egy kötelezõ idegenbeli túrának írták be. A másik oldalról viszont verték a Kurszkot és 35 ponton tartották a Lille-t. A bajnokságban egy vereségük van, Vajda Anna zseniálisan menetelõ csapata a Hatay állította meg õket a hétvégén.

Azt a korábbi csapatbemutatónkban is leírtuk, hogy a Galatasaray idén valamivel kisebb nevekkel dolgozik. Arra azonban ügyeltek a keret összeállításánál, hogy jól variálható és rutinos csapatuk legyen. Ráadásul amíg tavaly ilyenkor a hírek elszámolási problémákról, Shavonte Zellous megkérdõjelezhetõ eltávolításáról szóltak, addig idén semmi ilyen problémáról nem olvasni. Pedig a török sportsajtót nem kell félteni, ha lennének hasonló gondok, azok napvilágot láttak volna. A nyugalom pedig néha többet ér, mintha egy világsztárral több lenne a keretben, aki éppen nincsen kifizetve.

A másik török sztárcsapat a Fenerbahce esetében jól látható a Lille, a Sopron és a Salamanca meccs tanulságai alapján, ha nem megy nekik, akkor is tudnak nyerni. Képesek olyan ritmusváltásra akár a 31. percben is, amivel leszakítják riválisukat. A Galatasaray nem ennyire erõs. Náluk egyértelmûen elkülönül, hogy kik azok a húzóemberek, akiken egy-egy meccs sorsa áll vagy bukik. Ilyen a 15.5 pontot átlagoló Dubljevic, a 13.8 pontos átlaggal rendelkezõ Loyd, illetve nem szabad megfeledkezni az Oroszországból visszatérõ Albenrõl és Caglarról. Õk négyen 30 perc felett átlagolnak és Yilmaz hiányában eddig Kulichova is 30 perces alapember volt. Yilmazról kevés konkrét információ van, az elsõ három meccset kihagyta, a múlt héten tért vissza a Lille ellen. Akkor közel 15 percet játszott. A hétvégi bajnokin pedig 9 percet kapott. A belsõ posztokon a gyengélkedése miatt sebezhetõ a Galata.

A Sopron esetében az elmúlt két forduló játéka elõremutató és ezt a szintet tartva a Galatasaray-t is zavarba lehet hozni. Hogy aztán ez mire lenne elég: kiegyenlített félidõre, három negyedre vagy egy izgalmas végjátékra, azt lehetetlen megmondani. A Galatasaray az egyik legkevesebb pontot dobja a 16 csapatos mezõnyben, de a legkevesebbet is kapja. Nem túl jók a számaik a lepattanók tekintetében, de ezt torzítja Yilmaz hiánya. Az viszont szembetûnõ, hogy az egész Euroliga mezõnyben a legkevesebb eladott labdájuk van. Meccsenként mindössze 10.8, míg például a soproni együttes sajnos a harmadik legtöbb labdát adja el a sorozatban. Meccsenként átlagban 17-et.

Hirdetés