Hirdetés
USA

Kezdenek formálódni a nyári tervek az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Kézzelfogható közelségbe került tengerentúli lapértesülések szerint, hogy bejelentsék az NBA július 31-re tervezett visszatérését. Ha ez megvalósul, akkor jó eséllyel a WNBA szezon is megkezdődhet.

Az NBA esetében a Bleacher Report arról ír, hogy a liga kiküldte véleményezésre a 30 klub döntéshozó vezetőinek a visszatéréssel kapcsolatos forgatókönyveket. Arról zajlanak az egyeztetések, hogy megrendezzék-e az alapszakaszból hátralévő mérkőzéseket. Esetleg a márciusi tabella alapján rögtön a rájátszással folytassák a küzdelmeket vagy bevezessenek egy un. “playoffs plus” rendszert, ami a 16 csapatos rájátszásba kerülésért lenne egy egyenes kieséses szakasz.

A női mezőnyben is kérdés a meccsszám, bár a WNBA vezetői egyelőre még a teljes 36 mérkőzéses alapszakaszról sem tettek le. Igaz, ahogy telnek a hetek, annak egyre kisebb a realitása. “Keményen dolgozunk, hogy legyen egy kompetitív alapszakaszunk és egy kompetitív rájátszásunk. Nálam ez a két legfontosabb szempont.” – tette hozzá az NBC-nek adott nyilatkozatában igencsak diplomatikusan Cathy Engelbert, a WNBA komiszárja.

A legnehezebb kérdés a WNBA esetében – és ugyanez igaz a FIBA-nál az Euroliga, Európa Kupa lebonyolítása kapcsán is -, hogy mi történik, ha akár csak egy fő – legyen az stábtag vagy játékos – Covid-19 pozitív tesztet produkál a szezon során. “Addig nem lehet elkezdeni játszani, amíg ilyen esetekre nincs szakemberek által jóváhagyott orvosi protokollunk.” – mondta Engelbert. Az nem megoldás, sem az USA-ban és ősztől az európai nemzetközi sorozatokban sem lesz az, hogy minden pozitív tesztnél leálljon két hétre a liga vagy akár két hétre karanténba kerüljön egy teljes csapat. Azzal ugyanis borulna a versenynaptár és szakmailag értékelhetetlen lenne a szezon.

Cathy Engelbert az NBC-nek ettől függetlenül bizakodva nyilatkozott, hogy kezd összeállni a szezon és “a következő néhány hétben” már konkrétumokról beszélhetnek. Ezek a konkrétumok az NBA bejelentése után jó eséllyel meg is érkeznek. A WNBA ugyanis várhatóan ugyanazokat a biztonsági protokollokat ülteti át.

A WNBA csapatoknak május 26-ig kellett megtenniük a keretszűkítést és június 1-től megindul a bérfizetés. Sokan igazságtalannak tartották ezt a megoldást, de ahogy Engelbert nyilatkozatából kiderül: a semminél még ez is jobb. “Mi úgy gondoltuk, hogy fontos: tudjunk fizetéseket adni júniustól. Amint tisztábban látjuk a szezon menetét, úgy tárgyalni fogunk a játékos-szakszervezettel.” – mondta.

A WNBA csapatoknál jelenleg online zajlik a munka. Ahogy a CBS riportja rávilágít, nincs egységes edzésterv. Minden klub, minden szakmai stáb igyekszik megtalálni a számára és a játékosai számára a leghatékonyabb módszert. Felmérik, hogy a játékosoknak otthonukban és közvetlen környezetükben milyen edzéslehetőségeik mutatkoznak. Ezen felül bevetett módszer a Zoom videókonferencia vagy éppen az online jóga. A cél leginkább a közösség egyben tartása. Jellemző, hogy a csapattársak egymás között gyakran beszélnek és mindenki arról számol be, hogy a morál összességében kielégítő.

Függetlenül, hogy egy helyszínen tömbösítve vagy különböző csarnokokban zajlanak majd a meccsek, de a szezon várhatóan végig zárt kapuk mögött kerül lebonyolításra. Erre is megkezdődött a felkészülés. Vannak olyan játékosok, mint például a Connecticut Sun alakulatánál Jasmine Thomas, aki március elején Lengyelországban az utolsó két bajnoki fordulót már zárt kapuk mögött játszotta. A versenyszellem idővel üres csarnokban is előjön a sportolókból, de nem ugyanaz. Ugyanakkor a drafton harmadikként kiválasztott Lauren Cox (Indiana Fever) a CBS-nek megjegyezte, hogy a szurkolók, a stábtagok és a sportolók egészsége a legfontosabb.

Hirdetés