Hirdetés
Archivum

Kezdetét veszi a DVTK-PINKK párharc:

:

Hirdetés

Az 5-8. helyért zajló rájátszás párharcok közül szombaton elrajtol az Aluinvent DVTK és a PINKK Pécsi 424 csatája. Az egyik fél második sikeréig tartó küzdelem gyõztese az 5., míg a vesztese a 7. helyért mérkõzik a folytatásban.

Ebben a párosításban az alapszakasz 5. és 8. helyezettje méri össze az erejét. A DVTK 2-1 arányban a ZTE-vel szemben veszítette el a negyeddöntõjét, míg a PINKK a Szekszárddal szemben maradt alul 2-0-ra. Mivel ezen az ágon nincsenek idõkényszerben a csapatok, így a Szekszárd – ZTE elõdöntõhöz hasonlóan igen kedvezõ a párharc idõbeosztása. Még a három meccses negyeddöntõt vívó DVTK-nak is kedd óta volt ideje regenerálódni és rendezni a sorokat. A PINKK-nek eközben egy teljes hét áll rendelkezésre erre. A két csapat bajnoki alapszakaszban lejátszott meccsein nagy különbséggel nyert a DVTK, míg a felek legutóbbi találkozása a Magyar Kupa negyeddöntõjében kifejezetten szorosra sikeredett, mindössze 62-59-es sikert ünnepelhetett a DVTK.

A Magyar Kupa negyeddöntõjére érdemes visszatekinteni, ha szeretnénk erre a párharcra messzemenõbb következtetést levonni. Abban a soproni meccsben mindkét fél találhat kapaszkodót. A DVTK joggal mondhatja azt, ha a negyedik negyedben 58-49-nél kicsit jobban koncentrál, akkor az utolsó 6-7 percre lezárhatta volna a meccset. Ráadásul a gyõzelmet ettõl függetlenül megszerezte. A PINKK pedig építhet arra, hogy a bajnoki meccsekkel ellentétben szorossá tudta tenni a végjátékot és még gyõzelmi esélyt is teremtett magának. Az elmúlt hetek statisztikái azt mutatják, hogy a helyosztó is inkább a szorosabb mederben haladhat.

A DVTK azon a soproni estén jobban szedte a lepattanókat, majdnem háromszor annyi támadólepattanója volt (15 a 6 ellenében). Kevesebb eladott labdát jegyeztek fel a miskolciaknál, ugyanakkor a 32%-os mezõnymutató ezen a szinten ritkán fér bele büntetlenül. Ezúttal elbírta ezt a csapat. A DVTK 65 kísérletbõl mindössze 21 lett sikeres. A PINKK építhet arra, hogy viszonylag hatékonyan értékesítette a triplákat, 15 kísérletbõl 6 utat talált a gyûrûbe. A 7 szerzett labda vagy éppen a 15 gólpassz azt mutatja, hogy védekezésben és támadásban sem volt rossz napja a PINKK-nek.

Két olyan gárda mérkõzik, ahol az évad közben edzõváltás történt. A DVTK esetében frissebb a bejelentés, hiszen a ZTE ellen elveszített negyeddöntõ párharc után vonta meg a klubvezetés a bizalmat Stefan Svitektõl. Egy ilyen beharangozóban nem lehet a teljes szezont áttekinteni, de a DVTK esetében nem könnyítette meg a csapatépítést a sérüléshullám. Ettõl függetlenül nem vitás, hogy nem mutatott jó formát az utóbbi hetekben. Biztos, hogy olvasóink közül sokan látták Youtube-on a ZTE elleni negyeddöntõ harmadik meccsét. Egy ilyen félidei pozícióból elveszíteni a találkozót, azt mutatja, hogy valami nem volt rendben mentálisan vagy fizikálisan. Ha a klubnál úgy látják, hogy a vezetõedzõ hibázott és nem érhetõ el vele az 5. hely, akkor érthetõ ez a késõi váltás.

A PINKK esetében a téli válogatott szünetben következett be a csere vezetõedzõi poszton. Ambrus Erzsébethez hasonlóan a pécsieknél is a másodedzõ Laczka Miklós ugrott be. Olyan erõsségû csapatok, mint például az idei PINKK is, a bajnokságban általában akkor tudnak az elsõ hatba kerülni, ha szervezetten, keményen védekeznek. Ha szabad így fogalmazni, kellemetlen riválissá válva tönkre tudják tenni erõsebb ellenfeleik játékát. Támadásban ugyanis a pécsiekben nincs meg az az erõ, hogy tartósan 75-80 pontos meccseket vívjanak. A PINKK-nél a váltás után a védekezés terén szemmel látható a fejlõdés. Ettõl függetlenül elõzetesen a DVTK a favorit.

Hirdetés