Hirdetés
Magyarország

Kezdetét veszik az ANB Piros csoportjának küzdelmei is:

:

Hirdetés

Vasárnap elrajtolnak az ANB Piros csoportjának küzdelmei is.

Az élmezőnyben szereplő csapatokhoz hasonlóan, a Piros csoport együttesei is augusztusban kezdték meg a felkészülést az új szezonra. A 2019/20-as évad minden csapat számára csonka véget ért, azonban van egy gárda, amelynek jóval fájóbb volt a leállás, ez pedig nem más, mint a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós. Akkoriban, a koronavírusnak köszönhetően, a csapat régóta áhított álma, hogy feljussanak a legmagasabb osztályba, összetört. Ez azonban másként alakult a tavalyi, 2020/21-es szezonban, amikor is Gedei Tibor lányai kimagasló teljesítménnyel, beküzdötték magukat az A-csoportba, kiütve ezzel a ZTE NKK csapatát, aki az idei szezon legesélyesebb feljutója.

Ahogy az a zalaegerszegi klub hivatalos honlapján is olvasható, az elmúlt évad minden szempontból nehéz volt a zalaegerszegi klub számára, hiszen a COVID járvány miatt sok minden nem úgy alakult, ahogy azt szerették volna. Bencze Tamás kiemelte, hogy “igazából ez most egy olyan helyzet, melynek révén egy új impulzussal megújulhat a klub”. A cél pedig nem más számukra, mint a B-csoportból visszakerülni az NB I-be. Ezt, és a szabályokat figyelembe véve alakította ki a klub a játékoskeret is, mely segítségükre lehet céljaik elérésében. Dömötör Dorina, Horváth Fruzsina és Fanni, akik már szerepeltek az élmezőnyben, illetve a Sopronból visszatérő Ács Alexandra alkotja a zalai magot. Szombathelyről visszatért az egerszegi csapathoz a szintén saját nevelésű Kovács Georgina, aki a csapat meghatározó egyénisége volt a 2019/20-as évad során. Center posztra a Sopron B csoportos csapatából kapott szerződést Soós Dorina, illetve a DVTK fiatal játékosa, Frindt Nikolett is bekerült soraik közé. Melléjük két rutinosabb, NB1 A-s játékost is igazoltak a kék-fehérek, egyikük a Ceglédről érkező Gorjanácz Ágnes, a másik pedig Sánta Petra, aki a PEAC-Pécs csapatától érkezett a ZTE-hez.

Az nem is kérdés, hogy Czukor Bence (ZTE NKK vezetőedző) együttesének az elsőszámú cél az élmezőnybe való visszajutás, ám nem lesz egyszerű dolguk, hiszen az ANB Piros csoportban szereplő 16 csapat közül mindenkinek erre fáj a foga. Az erőviszonyokat idén is, mint a tavalyi évben is, nehéz feltérképezni. Bár a ZTE NKK-t ugyan eddigi teljesítménye és a játékoskeret alapján kiemelhetjük, de azt, hogy kik lehetnek a kihívók és miként alakulhat a csoport dinamikája, nagyon nehéz megjósolni.

A KSC Szekszárd utánpótlás korú játékosokból álló csapata az idei évben is az Amatőr NB1-es bajnokság erősebb, Piros csoportjában versenyezhet. Studer Zsuzsa lányai a szezon utolsó mérkőzésén sima hazai győzelmet arattak a tartalékos PINKK-PVSK ellen, így a hetedik helyen zárták a bajnokságot. Nagy segítséget jelent számukra Gereben Lívia visszatérése is, aki az amatőr bajnokság mellett a felnőtt, NB1 A-s csapathoz is feljátszik.

Az UNI-Győr SZESE helyzete annyiban nehezedett meg az idei szezonban, hogy elvesztették egyik húzójátékosukat, Kéita Aya-t, aki az élmezőnyben szerzett tapasztalataival tudta segíteni a csapatot. Ahogy arról Aya is beszámolt Vele készített interjúnkban, az Egyesült Államokbeli University of San Francisco kötelékében folytatja tanulmányait. Aya tavaly az UNI-Győr Szese színeiben 13 összecsapáson 30.8 perc alatt 12.9 pontot, 4 lepattanót és 2.1 gólpasszt jegyzett fel, melynek elvesztése akár hátrányt is jelenthet a győri együttes számára.

Ahogy az tavaly is említésre került, új alapokat fektetett le a soproni Sportdarázs-SMAFC csapata, illetve némileg átalakította együttműködését a TFSE és az MTK is, megszerezve ezzel a Piros csoport bronzérmét. Szeptember elején Benke Sárával beszélgettünk, Ő mondott pár szót erről az élményről, illetve az egész éves tapasztalatairól. Elmondása szerint kemény év vár a TFSE csapatára, ugyanis a tavalyi bronzérmes gárdából csak ketten maradtak. Nehéz dolguk lesz, de úgy mennek neki minden mérkőzésnek, hogy nyerni akarnak, és remélik, hogy az év végén ez elég tud lenni ahhoz, hogy bajnokok legyenek.

A korábbi években a Csata is rendkívül versenyképes módon tudta versenyeztetni a profi gárda mellett az ANB-ben szereplő sort. A BEAC és a Vasas szintén hagyományosan erős bázisra támaszkodhat, ugyanúgy, ahogy a két pécsi gárda is. Az Ajka úgyszintén, kiemelkedő élvonalbeli rutinnal rendelkező játékosokat vonultatott fel az előző évek során, de idén számukra is más lesz a felállás. Az említett Atomerőmű KSC Szekszárd második csapata mellett, a Baja és a Nagykanizsa együttese is felkerült a Piros csoportba, míg a Kecskemét együttese átkerült a Zöld csoportba.

Az 1. forduló menetrendje:

Szeptember 19., vasárnap

14:00 Csata Diáksport Egyesület – MAFC

Szeptember 24., péntek 

14:00 Sportdarázs-SMAFC – NKA Pécs PEAC

Szeptember 25., szombat

17:00 MTK-TFSE – Atomerőmű KSC Szekszárd II

Szeptember 26., vasárnap

13:00 Vasas Akadémia II – Baja Női Kosárlabda Klub

16:30 UNI-Győr SZESE – PINKK PVSK U23

17:00 BEAC Újbuda – Ajka

17:00 ZTE NKK – DVTK U23

Hirdetés