Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a 2016-ös Riói Paralimpia kerekesszékes kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Szerdáról csütörtökre virradóra egy látványos megnyitó ünnepséggel kezdetét vette Rióban a 2016-os Paralimpiai Játékok. Magyar idõ szerint csütörtökön délután megkezdõdnek a kerekesszékes kosárlabda torna küzdelmei is, mely hagyományosan a játékok egyik leglátványosabb és legnagyobb érdeklõdéssel kísért eseménye.

Londonhoz hasonlóan a kerekesszékes nõi kosárlabda torna eseményeit természetesen ezúttal is követjük oldalunkon. A nõi tornán 10 válogatott vesz részt, melyeket két ötös csoportba soroltak. Minden csoportból majd az elsõ négy helyezett jut a negyeddöntõbe, ahonnan már klasszikus lebonyolítás szerint keresztbe játszanak a csapatok. A házigazda alanyi jogon résztvevõ, a másik 9 helyre pedig összesen négy tornán lehetett kvótát szerezni. Az Európa-bajnokságról Németország, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia, a Para Pánamerikai Játékokról az Egyesült Államok, Kanada, illetve Argentína, az Ázsia-bajnokságról Kína, míg az Afrika-bajnokságról Algéria szerzett indulási jogot.

A kerekesszékes kosárlabda nemzetközi élmezõnye rendkívül sûrû, itt nem lehet egy toronymagas favoritot kiemelni. A világbajnoki címvédõ nemzet jelenleg Kanada, akik tavaly nyáron hazai pályán értek fel a csúcsra, a döntõben Németországot gyõzték le. Itt a bronzérmes Hollandia lett, míg az Egyesült Államok a negyedik helyen zárt. Tavaly kora õsszel rendezték az Európa-bajnokságot, ahol Németország lett az aranyérmes, miután a döntõben 72-62-re verték Hollandiát. 2015-ben tehát ez a két válogatott a nagy tornákon lépéselõnyben volt a többi európai gárdával szemben. Ugyanakkor az EB-n bronzérmes Nagy-Britanniában és a negyedik helyezett Franciaországban is kiváló körülmények között készülnek a sportolók és magas szinten ûzik a sportágat. A beharangozók az elõbb kiemelt négy európai és a két észak-amerikai válogatott csatáját várják az érmekért.

Londonban óriási közönségsiker volt a kerekesszékes kosárlabda, a legtöbb találkozót telt ház elõtt rendezték. Rióban sajnos komoly gondok vannak a paralimpiai jegyértékesítéssel, így itt ilyen kiemelkedõ hangulatra nem számíthatunk. Ettõl függetlenül érdemes követni a találkozókat. Azok számára, akik kevésbé jártasak a sportágban, hasznos lehet áttekinteni a szabályokat. A sportágat a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Szövetség (IWBF) által elfogadott szabályok szerint játsszák. A pálya mérete és a palánk magassága megegyezik a hagyományos kosárlabdáéval. A játék menete szempontjából nagyon fontos, hogy a játékos a kezében tarthatja a labdát, de legfeljebb kétszer lökheti meg a kerekét, utána pattintania vagy passzolnia kell. Az ölében a labdával azonban a hajtókarika érintése nélkül bármeddig elgurulhat. A 3 másodperces szabály pedig itt is él. A szabályok meghatározzák a kerekesszék méreteit is. Az elsõ ütközési pontnak legalább 11cm-re kell lennie a földtõl és blokkoláskor szembõl lehet ütközni, hátulról fellökni az ellenfelet nem lehet. Természetesen itt is figyelembe veszik a sportolók sérültségét. A sérültségi fokot pontozzák és egy-egy mérkõzésen a csapatonként pályán lévõ öt játékos sérültségi pontszáma nem haladhatja meg a 14-et.

Hirdetés