Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a 2018-as WNBA szezon: bemutatkozik a Storm, a Wings és az Aces:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2018-as szezonja. Négyrészes sorozatban vezetjük fel az új évadot. A beharangozó negyedik részében három nyugati csapattal ismerkedhetünk meg. A Seattle Storm, a Dallas Wings és a Las Vegas Aces bemutatása következik.

A Seattle Storm együttesére Aleksandra Crvendakic szereplése miatt kiemelt figyelmet fordítottunk az elõszezonban. A beharangozó megírásának idejében még nem tudjuk, hogy bekerült-e a 12 fõs keretbe a Sopron Basket játékosa. Seattle-ben tavaly egy hullámzó szezont zártak, mely során edzõváltás is történt. Jenny Boucek leváltása után a megbízott vezetõedzõ Gary Kloppenburg tisztességgel lezárta a szezont, de nem számoltak vele az idei évre. Érkezett egy igazi WNBA veterán szakember Dan Hughes, aki 524 meccsel a háta mögött a ligában a legtapasztaltabb szakembernek számít. A Storm kerete továbbra is Sue Bird, Breanna Stewart és Jewell Loyd hármasára épül. Ezzel a trióval a bajnoki címért kellett volna már tavaly is harcolniuk, de a kiegészítõ emberek nem sokat tettek hozzá. Úgy tûnik, hogy a szakmai vezetésük leginkább a magas posztok teljesítményében látta a gondokat. Natasha Howard és Courtney Paris szerzõdtetése is ezt mutatja. Érdekes lesz majd figyelni Jordin Canadát, aki a UCLA-n egyetemi évei alatt hatalmas sztár lett. Már igen fiatalon ponterõs játékkal, illetve Sue Bird-nek irányítóposzton besegítve sokat lendíthet a csapaton. Várják a szakírók, hogy az egyre érettebb Jewell Loyd elõrébb lépjen támadásban. Ha az elõbb felsorolt tényezõk összeállnak, jobb évük lehet.

A Dallas Wings az elmúlt három évadból kétszer is be tudott jutni a rájátszásba, de biztosak lehetünk benne, hogy a klubnál ennél jobb eredményekben reménykedtek. Remek választási lehetõségeik voltak az elmúlt években a Draft-ot nézve, ennek ellenére az igazi áttörés elmaradt. Ennek jórészt az az oka, hogy nem állt össze egy karakteres játékrendszer. Rendszerint a liga egyik leggyengébben védekezõ csapatát õk adták. Ennek megfelelõen hiába az idén is visszatérõ Skylar Diggins-Smith, Aerial Powers, Karima Christmas-Kelly vagy éppen Glory Johnson erõfeszítései, ilyen erõs mezõnyben védekezés nélkül eredményt elérni nem lehet. A tavalyi keretükbõl tízen maradtak. A két új érkezõ pedig magas posztokra jött, hiszen Liz Cambage és a Draft-on hatodikként választott Azurá Stevens jelentik az erõsítést. Magasabb szerkezettel és két ilyen extra játékossal bízhatnak az elõrelépésben. Sok múlik azon, hogy Cambage WNBA-s visszatérése miként sikerül. Egy biztos: lényegesen érettebb és higgadtabb, mint az elsõ próbálkozásánál volt. Stevens kiemelkedõ adottságait a UConn és korában a Duke színeiben már láthattuk. Remek fizikális adottságaival, ponterõs játékával akár közönség kedvenccé is kinõheti magát.

A végére maradt a Las Vegas Aces, mely a San Antonio Stars utódja. Teljesen felesleges szépíteni, botrányosan gyenge éveken van túl ez a franchise. Az elmúlt két szezonban összesen 23 gyõzelmet értek el. Nem lehet elég alkalommal kiemelni, hogy milyen extra választásaik voltak a Draft-on. 2014-ben harmadikként Kayla McBride, 2016-ban másodikként Moriah Jefferson, míg 2017-ben az elsõ választás jogával Kelsey Plum került hozzájuk. Képtelenek voltak azonban bármilyen elõrelépést produkálni velük. 2018-ban szintén elsõként választhattak és ekkor A’ja Wilson került hozzájuk. Nagy kérdés, hogy vele sikerül-e az elmozdulni felfelé. Az nem vitás, hogy korszakos játékos lehet Wilsonból, ráadásul a személyisége is szupersztár jelöltté teszi a kiváló adottságokkal rendelkezõ centert. Az új tulajdonos az MGM Resorts International nagy fába vágta a fejszéjét, hogy gyakorlatilag a nulláról egy olyan városban, mint Las Vegas profi csapatot építsen. Az üzleti részét innen Magyarországról nem tudjuk megítélni, a klub szakmai vezetését viszont megbízható kezekbe adták. Bill Laimbeer kétszer volt az év edzõje a ligában. A 13 szezonjából kilencszer rájátszásba vezette aktuális csapatát. Ha valaki, akkor Laimbeer képes lehet felrázni ezt a még mindig nagyon fiatal keretet. Wilson mellé szükség lenne kiemelkedõ egyéni teljesítményekre. Ez leginkább McBride, Jefferson és Plum hármasában van benne. Az utolsó pillanatban megszerezték Shoni Schimmel-t, aki elsõsorban addig lehet nagy segítségükre, amíg McBride és Plum Törökországban döntõzik. Az Aces is magyar érdekeltségû klub volt, hiszen Ivey Slaughter az elmúlt szezont hazánkban töltötte. Végül azonban nem tudott bekerülni a keretbe.

Hirdetés