Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a 2018-as WNBA szezon: bemutatkozik a Sun, a Dream és a Fever:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2018-as szezonja. Négyrészes sorozatban vezetjük fel az új évadot. A beharangozó második részében három keleti csapattal ismerkedhetünk meg. A Connecticut Sun, az Atlanta Dream és az Indiana Fever bemutatása következik.

A keleti együttesek közül a Connecticut Sun a rájátszás második köréig jutott tavaly. Az elmúlt évadban szereplésük váltotta ki a legnagyobb szakmai elismerést. Ez a díjakban is meglátszódott: Jonquel Jones lett a „legtöbbet fejlõdött játékos”, míg a szakmai munkát irányító Curt Miller az „év edzõje” díjat kapta meg. Az elõttünk álló szezonban tovább fejlõdhetnek. A sikercsapat alapját alkotó játékosok, mint Jonquel Jones, Jasmine Thomas, Alyssa Thomas, Shekinna Stricklen visszatérnek. Az elmúlt évadot kihagyó Chiney Ogwumike újra a csapat rendelkezésére áll. Nagy kérdés azonban, hogy milyen állapotban van, mivel 2016 decembere óta tétmeccset nem játszott. Ráadásul az ESPN fõállású szakkommentátoraként már javában építi civil karrierjét. Ide érkezett új igazoláskánt Cayla George, de külön érdemes kiemelni a WNBA Drafton megszerzett újoncukat Lexie Brown-t. Az 1-es, 2-es poszton bevethetõ Duke Egyetemrõl érkezõ fiatal kiváló tripladobó. A Sun kerete a tavalyi tapasztalatokkal felvértezve idén akár a rájátszásban is sokáig menetelhet.

Az Atlanta Dream az elõttünk álló szezon egyik nagy talánya. Az elmúlt évadot Angel McCoughtry kihagyta, így nem volt meglepetés, hogy lemaradtak a rájátszásról. A 12/22-es mutatójuk ellenére láthattunk kifejezetten eredményes teljesítményeket. Ide sorolandó Tiffany Hayes, Layshia Clarendon és Elizabeth Williams remeklése. Mind a hárman ott lehettek az All-Star gálán is. Brittney Sykes pedig az évad végén bekerült a legjobb újoncokat felvonultató ötösbe. Nagy kérdés, hogy a tavaly kialakult maghoz miként fog illeszkedni McCoughtry. Vagy másik oldalról a tavalyi évadot végigküzdõ játékosok miként alkalmazkodnak a Dream szupersztárjához. Ha meglesz a kémia, akár egy egészen extra év is kisülhet belõle, ha nem, akkor egy szezon közbeni átszervezés sem kizárt. A Dream nagy igazolása volt a holtszezonban Renee Montgomery, aki a címvédõ Minnesota Lynx-tõl érkezik. Elsõsorban a tripláira számíthatnak, melyben 2017-ben utolsó volt a ligában a Dream. A távozó Sancho Lyttle helyére pedig Jessica Breland jött. Teljesen új szakmai vezetés állt fel a klubnál. A Dream tulajdonosai is felfigyelhettek a Connecticut Sun menetelésére. Az ott másodedzõként dolgozó Nicki Collen-t kérték fel vezetõedzõnek, míg a korábban a Sun GM posztját betöltõ Chris Sienko lett a Dream General Manager-e.

Az Indiana Fever életében tavaly új idõszámítás kezdõdött Tamika Catchings visszavonulása után. Ennek eredménye az lett, hogy a teljes mezõnyt tekintve a második legrosszabb mutatóval zártak és így 12 év után elõször lemaradtak a rájátszásról. Ennek ellenére nem kezdtek bele teljes átalakításba, az elmúlt évadban megismert keretre építenek. Candice Dupree, Shenise Johnson, Erica Wheeler, Erlana Larkins, Jennifer Hamson és Jennie Simms is visszatér. Shenise Johnson-nak nagyjából még egy hónapot kell kihagynia és utána a tervek szerint bevethetõ lesz. Mondani sem kell, hogy óriási szüksége lenne a Fever-nek a ponterõs teljesítményére. Itt szerepel a szekszárdi Erica McCall, akinek jó tapasztaltszerzési lehetõség lehet ez az év. A klubnál sokat várnak a Draft-ról elhozott újoncoktól. Az elsõ körben Kelsey Mitchell és Victoria Vivians, míg a másodikban Stephanie Mavunga játékjogára csaptak le. Az elõszezonban a fiataloknak voltak kifejezetten extra villanásaik. A jövõ egyértelmûen az övék, de nagy kérdés, hogy egy ennyire gödörben lévõ csapaton három újonc tud-e érdemben segíteni. Van még egy új igazolásuk Kayla Alexander, aki magas posztokon segíthet be. Ez a Fever tavaly sem érte el a rájátszás szintjét. Semmi nem utal nagy elõrelépésre, bár a kémia valamennyit javulhatott és a fiatalok is jónak tûnnek.

Hirdetés
Hirdetés